artikel

Dit zijn de tien meest gelezen blogs van 2019

Architectuur

Dit zijn de tien meest gelezen blogs van 2019
10 meest gelezen blogs van 2019

Dagelijks prikkelen onze bloggers op de Architect met een persoonlijke kijk op de actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties in de eigen omgeving. Aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken en zetten we tien best gelezen blogs op een rij.

De tien meest gelezen blogs brengen de actuele thema’s van het afgelopen jaar samen in beeld. Van de oevers in Rotterdam tot aan de oevers in Kopenhagen. Van de discussie rondom het Binnenhof tot aan de verdeeldheid over het Holocaust Namenmonument. En van de ontbossing van Nederland tot aan het nooit gebouwde oeuvre van Frank Lloyd Wright.

1. Loon naar werken voor architecten – door Harm Tilman

Het gaat enorm goed met de Nederlandse architectuur. Er is in jaren niet zo veel te doen geweest. Tegelijkertijd hoor je andere geluiden. Zelfs in de huidige hoogconjunctuur hebben veel bureaus grote moeite om het hoofd boven water te houden. Wanneer krijgen architecten nu eens loon naar werken?

Campus Servatius in Maastricht door Santiago Calatrava

Jort Kelder reisde onlangs met de jury van BNA Beste Gebouw half Nederland af. Volgens hem zijn architecten knettergek om te werken tegen percentages van 3-5 %. Voor een dubbeltje, zei Kelder met een mengeling van ongeloof en groot gevoel voor drama in zijn stem. Een ding is zeker: architecten krijgen amper loon naar werken. Lees verder >

2. GEHEIM: Rijk komt over de brug naar Rotterdam – door Matthijs de Boer

Het is een schimmig plattegrondje van Rotterdam in de NRC. Om te beginnen paste Rotterdam blijkbaar niet in het vierkantje. Het kan aan de graficus liggen die de krant heeft opgemaakt, maar alleen het oostelijke deel van de stad staat erop.

Erasmusbrug Rotterdam, beeld Shutterstock

Erasmusbrug in Rotterdam. Beeld Shutterstock

En van de bestaande oeververbindingen ontbreken de Willemsbrug en de Erasmusbrug. Ook de metrotunnel en de spoortunnel staan er niet op. De meer westelijk gelegen Maastunnel, de Beneluxtunnel en de Blankenbergtunnel in aanbouw vallen buiten het kader. Wat zegt dat? Lees verder >

3. Bon Voyage: Overnachten in Sainte-Marie de La Tourette door Le Corbusier – door Misak Terzibasiyan

Vorig jaar maakten wij een ‘Le Corbusier-reis’ door Frankrijk. In de nabijheid van Lyon bezochten we onder meer het klooster van Sainte-Marie de La Tourette (1953-1960). Een mystieke beleving van stilte, licht en duisternis.

Couvent Sainte-Marie de la Tourette door Le Corbusier

Couvent Sainte-Marie de la Tourette door Le Corbusier

De sobere levensstijl van de monniken is vertaald in een sobere afwerking, zowel aan de buitenkant alsook aan de binnenkant van het klooster. Gewild of ongewild word je hier geconfronteerd met jezelf, met de stilte en de schoonheid van de natuur. Wat lijkt het leven eenvoudig hier. Lees verder >

4. De herbebossing van Nederland – door Juliette Bekkering

Iedereen draagt het landschap uit zijn verleden in zich mee. De Italiaanse Pre-Alpi, het landschap waarin ik opgroeide, bepaalt nog steeds hoe ik naar architectuur kijk. Het bepaalt niet alleen waar mijn voorliefden en fascinaties liggen, maar ook mijn obsessies en allergieën.

Bos in Nederland, beeld Shutterstock

Bos in Nederland. Beeld Shutterstock

Het huis waar ik opgroeide lag aan de rand van het bos. Het landschap was prachtig, maar ook kwetsbaar. Het volgende voorjaar staken de kale bergen met de laatste verkoolde boomstammen naakt tegen de lucht af. Zo leerde ik al vroeg dat het bos een groot goed is waarop we zuinig moeten zijn. Lees verder >

5. Verbouwing Binnenhof: Kroniek van een aangekondigd vertrek – door Harm Tilman

De klucht rond de verbouwing van het Binnenhof bereikt een nieuw hoogtepunt. Na Liesbeth van der Pol zou nu ook architect Ellen van Loon moeten vertrekken. Opvallend in deze kroniek van een aangekondigd vertrek is een schrikbarend gebrek aan architectonische expertise.

Renovatie Binnenhof Den Haag, beeld ministerie van Algemene Zaken

Binnenhof Den Haag. Beeld ministerie van Algemene Zaken

De saga op het Binnenhof begint steeds meer de trekken te krijgen van de ‘Kroniek Van Een Aangekondigde Dood’, de roman van Gabriel García Márquez over een bruiloft die voortijdig wordt afgebroken als de bruiloftsgasten erachter komen dat de bruid geen maagd meer is. Het zijn haar broers die hun messen beginnen te slijpen. Lees verder > 

6. Van wie is Kopenhagen? – door Johanna van der Werff

Van wie is Kopenhagen? Deze vraag popte regelmatig bij mij op tijdens mijn laatste bezoek aan deze stad. Kopenhagen scoort steeds hoger op de ranglijsten van meest leefbare steden.

Uitzicht vanaf Krøyers Plads op het water van Kopenhagen. Beeld Johanna van der Werff

Van ‘grote-stadsellende’ lijkt de stad geen last te hebben. Wie of wat bepaalt de ontwikkeling van Kopenhagen? Wie maakt deze stad? Wat kunnen we van Kopenhagen leren? Lees verder > 

7. Niet gebouwd werk Frank Lloyd Wright gerenderd – door Jeroen Apers

Het nooit gebouwde oeuvre van Frank Lloyd Wright komt tot leven in de gedetailleerde renders van David Romero. De Spaanse architect kwam tijdens zijn studie in contact met het werk van de beroemde Amerikaanse architect. Deze fascinatie vertaalde zich in realistische renders van het ongebouwde werk van Wright.

Trinity Chapel door Frank Lloyd Wright. Beeld David Romero

Romero vertaalde de originele tekeningen naar driedimensionale modellen. Dankzij 3ds Max en Photoshop komen de gebouwen helemaal tot leven. Lees verder > 

8. Gemeenschappelijk wonen: Kalkbreite Zürich door Müller Sigrist Architekten – door Philip Krabbendam

Hoe stimuleer je de onderlinge interactie tussen bewoners? Müller Sigrist Architecten zocht voor het project Kalkbreite in Zürich naar een goede mix van voorzieningen en verschillende woontypologieën. Door deze differentiatie ontstaat een project waar verschillende soorten huishoudens elkaar ontmoeten.

Kalkbreite Zürich door Müller Sigrist Architekten, beeld Genossenschaft Kalkbreite, Volker Schopp

Kalkbreite in Zürich. Beeld Genossenschaft Kalkbreite, Volker Schopp

Het project Kalkbreite bestaat uit bijna 100 wooneenheden en appartementen, gebouwd bovenop een grote tramremise, midden in Zürich. Alle bewoners kunnen gebruikmaken van een grote daktuin met aanliggend cafétaria, een wasserette en verschillende werkruimten. Lees verder > 

9. Rem Koolhaas en de kritiek – door Harm Tilman

In Nederland neemt de kritiek op de architectuur de laatste tijd uitgesproken negatieve trekjes aan. Deze werkt eerder verlammend dan opwekkend. Een geweldige traditie in de kritiek dreigt zo verloren te gaan.

Illustratie SMLXL. Beeld Curbed

In Curbed verscheen afgelopen week een prachtige kritiek van Alexandra Lange gebaseerd op een herlezing van het boek S,M,L,XL van Rem Koolhaas uit 1991. Ze becommentarieert het boek en geeft aan wat ze goed vindt en wat niet. Lees verder >

10. Holocaust Namenmonument in Amsterdam zorgt voor verdeeldheid – door Astrid de Wilde

Het Holocaust Namenmonument in Amsterdam door Daniel Libeskind telt 102.000 bakstenen. Op iedere steen staat de naam van een Joodse Nederlander die door de nazi’s is vermoord. In Amsterdam lopen de gemoederen hoog op.

Holocaust Namenmonument Amsterdam, beeld Studio Libeskind

Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Beeld Studio Libeskind

Is het niet de locatie die inmiddels is verplaatst naar de Weesperstraat, dan is het materiaal dat wordt gebruikt bij de uitvoering reden tot zorg. Het gebruikte spiegelende roestvrijstaal zou voor te veel reflectie zorgen. Lees verder >

Reageer op dit artikel