artikel

Hanze Hogeschool Groningen kiest voor Signa®

Architectuur

Hanze Hogeschool Groningen kiest voor Signa®
Voor de Hanze Hogeschool in Groningen was de aardbevingsbestendigheid de belangrijkste reden om te kiezen voor Signa op houtskeletbouw

Partnerartikel – Signa® was niet de eerste keuze van JHK Architecten en opdrachtgever Hanze Hogeschool in Groningen. “Aanvankelijk dacht de architect aan houtskeletbouw met daarop E-Board®, in een door hem bedacht patroon van metselwerk”, zegt acquisiteur Cees Groot. “Signa® is echter een betere keuze als het gaat om aardbevingsbestendigheid.” En laat dat nu net een cruciale factor zijn bij de nieuwbouw en renovatie van de hogeschool in aardbevingsgebied Groningen.

Kobe Langenaeker, Product Engineer Architect legt uit: “E-Board® wordt volledig vastgeschroefd of gelijmd en is daardoor vrij stijf. Om esthetische redenen  loopt het door over de verschillende houtskeletelementen. In het geval van een aardbeving is dat behoorlijk kwetsbaar. Signa® heeft slechts een paar bevestigingspunten per paneel waardoor het mogelijk is de aardbevingsvoeg achter een paneel te maken. Dat is niet zichtbaar, maar wel functioneel.” Unieke steen Aannemer, architect en opdrachtgever waren snel overtuigd. Na een bezoek aan een project in Antwerpen (BE), stond de keuze definitief vast: het werd Signa® op houtskeletbouw. “Vandersanden levert het gevelsysteem, maar niet de prefab elementen”, zegt Cees. “Daarom is samenwerking gezocht met Machiels in Genk (BE) die prefab panelen produceert én zorgt voor de montage van Signa®. Samen hebben we ook het Signa®-project in Antwerpen  uitgevoerd, eveneens op houtskeletbouw en volledig steigerloos.”

Nadat de keuze voor Signa® is gemaakt, is door de architect een steen gekozen. “Dat had nogal wat voeten in de aarde”, zegt Cees. “De initiële keuze bleek ongeschikt. Uiteindelijk is zelfs een speciale steen ontwikkeld, de Saumur Snowdust. In ongeveer dezelfde kleur en met een nabehandeling in onze fabriek in  Beek.”

Vandersanden 02/2019 MBS Groningen Machiels, Prefab

Elk paneel is anders

De engineering kan dan beginnen. Kobe: “De parameters staan vast, maar op het moment van de ‘go’ weten we eigenlijk nog Hanze Hogeschool Groningen
kiest voor Signa® niet of het project haalbaar is. De uitwerking vergt nogal wat reken- en uitzoekwerk en veel overleg met de betrokkenen. Daarbij kijken we naar eventuele beperkingen in de combinatie van houtskeletbouw en Signa®, de hoeveelheid panelen, de maatvoering enzovoort. Het project telt aanvankelijk
ongeveer 200 verschillende typen panelen. We hebben bijvoorbeeld onderzocht of we door een iets andere maatvoering naar minder panelen kunnen. We  kunnen spelen met de maten van de stenen of de voegmaat en zijn zo uitgekomen op 150 verschillende panelen met stenen die naar een specifieke maat gekalibreerd zijn.” Eerst is een proefpaneel gemaakt. Na goedkeuring is elk paneel individueel ingetekend. “Het is belangrijk om heel secuur te zijn”, zegt hij. “Een klein foutje of onduidelijke lijn leidt direct tot productieproblemen en dat willen we uiteraard voorkomen. Elk paneel heeft een aparte QR-code zodat het  altijd herleidbaar is.”

Vandersanden 02/2019 MBS Groningen Machiels, Prefab

Vinger aan de pols

Adviseur Victor Albers: “Als Vandersanden krijgen we meer en meer een adviserende rol. Dit project is daar een goed voorbeeld van. Wij kijken naar het pand  en beoordelen wat technisch het beste werkt. Dat gaat veel verder dan advies over de gevelsteen of het systeem, maar ook over de structuur erachter, de verbindingen ertussen, etcetera. Ook stellen we indien nodig leveranciers en andere partners voor. Wij willen de klant ontzorgen en we hebben de technische en
commerciële mensen in huis om dat waar te maken. Overigens is in dit project niet Vandersanden in de contractpartner van de aannemer, maar onze partner in dit project die de panelen produceert. Logisch, omdat het de engineering en productie van de prefab-elementen levert, waar ons product weer bovenop komt. Ik houd natuurlijk wel vinger aan de pols en ben bij alle besprekingen aanwezig. Het is belangrijk om in zo’n groot project transparant te zijn, ook als het gaat om prijsafspraken.”

Leerpunten

De eerste 800 vierkante meter (van in totaal 2.500) zijn geleverd en gemonteerd. Tot nu toe naar ieders tevredenheid. Victor: “We leren veel van dit project. Er  zijn veel vestigingen (Hedikhuizen, Beek en Lanklaar) en afdelingen (acquisitie, verkoop, techniek, productie) bij betrokken. Duidelijke communicatie is  cruciaal, zodat het product dat Cees heeft verkocht hetzelfde is als dat uiteindelijk uit de fabriek rolt. Onlangs is de eerste evaluatie geweest. Daar kwamen een aantal verbeterpunten uit. Dat zie ik als positief. Samen kunnen we optimaliseren, niet alleen voor deze, maar ook voor volgende klanten. De volgende projecten met Signa® dienen zich ondertussen al aan. Ook dan staat co-creatie centraal, want… het mooiste maak je samen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vandersanden.

Reageer op dit artikel