artikel

Even voorstellen: Laurens van der Wal en Lena van der Wal – Nominatie ARC19 Jong Talent Award

Architectuur

Even voorstellen: Laurens van der Wal en Lena van der Wal – Nominatie ARC19 Jong Talent Award
Laurens van der Wal & Lena van der Wal (Studio Walden). Beeld Maarten Kools

Vijf jonge architecten zijn genomineerd voor de ARC19 Jong Talent Award. Deze weken presenteren de vijf genomineerden zich met een korte video op onze website. Vandaag stellen Laurens van der Wal en Lena van der Wal zich voor. Met Studio Walden richten zij zich op het ontwerpen én ontwikkelen van duurzame architectuur en stedenbouw.

Lena van der Wal (1989) is opgeleid als beeldend kunstenaar, waarna ze architectuur is gaan studeren om zich vervolgens te verdiepen in bouwmanagement. Laurens van der Wal (1991) begon zijn studie met filosofie, maakte toen de overstap naar architectuur en rondt nu zijn master af in duurzame stedenbouw bij het AMS instituut.

Integrale aanpak

Vanuit deze multidisciplinaire achtergrond leiden ze samen Studio Walden, een ontwerp- en ontwikkelbureau voor duurzame architectuur en stedenbouw. Ze kijken verder dan de grenzen van architectuur en willen daadwerkelijk financiële, ecologische en sociale impact creëren.

Broer en zus werken vanuit een passie voor uitdagende architectuur, maar geloven bovenal in een integrale aanpak die de ecologische voetafdruk verkleint en tegelijkertijd het geluk vergroot. Daarom ontwerpen ze niet alleen architectuur, maar initiëren ze ook zelf projecten en onderzoek om de gebouwde omgeving vooruit te helpen.

Dakdorpen

Zo onderzoeken zij sinds 2016 de mogelijkheid om op de ongebruikte platte daken in Rotterdam een nieuwe vorm van woningbouw te realiseren. Met het project Dakdorpen willen ze op deze plekken kleine, duurzame woningen en verblijfsruimtes neerzetten.

Dakdorpen Rotterdam door Walden Studio. Beeld Walden Studio

Beeld Walden Studio

De inkomsten van verhuur kunnen weer worden gebruikt om groendaken aan te leggen en te onderhouden. Zo zorgt het project voor een duurzame verdichting en vergroening van de stad.

Dijkhuis

Maar het blijft niet alleen bij onderzoeken. Onlangs realiseerden ze nog de uitbreiding van een Dijkhuis in Everdingen. Het gebouw maakt onderdeel uit van de lintbebouwing aan de Lek. Deze ligt buitendijks ten opzichte van de winterdijk en wordt slechts beschermd door de zomerdijk.

Dijkhuis Everdingen

De nieuwbouw door Studio Walden maakt gezinsuitbreiding mogelijk en geeft tegelijkertijd ruimte aan de rivier. Door de woning op vier poten te plaatsen, staat het ontwerp vrij van de dijk. De grote ramen maken het voor de bewoners mogelijk om over de omgeving uit te kijken.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel