artikel

En de winnaars van de ARC19 Awards zijn….

Architectuur

Tijdens de feestelijke uitreiking in Pakhuis West in Amsterdam zijn de winnaars van de ARC19 Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Daarnaast is Herman Hertzberger onderscheiden met de ARC19 Oeuvre Award en mocht Anne Dessing de ARC19 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Voor de ARC19 Awards zijn dit jaar ruim 440 inzendingen binnengekomen. De onafhankelijke jury’s stonden voor de opgave om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.

Nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid

Na een intensief beraad wijst de jury Mundo-a aan als winnaar van de ARC19 Architectuur Award. Met dit project zet B-architecten een nieuwe standaard op het gebied van duurzaamheid. Bovendien nodigt de fascinerende stedenbouwkundige inpassing uit om anders naar de stad te kijken. Braakliggende kavels zijn ineens geen probleem, maar juist een kans voor nieuwe ontwikkelingen. Dergelijke injecties geven een nieuwe impuls aan de buurt en de stad als geheel. Lees meer>>

Lucid Mundo

Mundo-a door B-architecten onderscheiden met de ARC19 Architectuur Award. Beeld Lucid

Publiek vak van lange adem

Belvédère Maastricht door Palmbout en gemeente Maastricht is een van de grotere stedenbouwkundige projecten van de laatste jaren. In Belvédère is het ruimtelijk raamwerk op verschillende schaalniveaus uitgewerkt, tot op het niveau van de straat. Belvédère werkt effectief aan de condities voor ontwikkelingen op lange termijn. Het laat zien welke impact een ontwerp kan hebben en wat je als ontwerper voor elkaar kunt krijgen. Het plan is radicaal in zijn ingreep door een weg te verplaatsen. De jury looft het lef dat het plan toont en de gevolgde strategische benadering. ‘Belvédère laat zien dat stedenbouw een publiek vak van lange adem is en wint hiermee de ARC19 Stedenbouw Award’ . Lees meer over het winnende project>>

Palmbout Urban Landscapes, Masterplan Belvédère Maastricht, 2004 wint ARC19 Stedenbouw Award

Palmbout Urban Landscapes, Masterplan Belvédère Maastricht, 2004

Kunstwerk van geconserveerd verval

Het Predikherenklooster door Korteknie Stuhlmacher Architecten met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek is de winnaar van de ARC19 Interieur Award. De gevoelige en fijnzinnige aanpak van de architect vormt een precedent voor toekomstige transformatie- en restauratieprojecten. De unieke en ontroerende sfeer van het vervallen monument is leidend in de beleving van het gebouw. Het project is een onbedoeld kunstwerk. Lees verder>>

Predikherenklooster door Korteknie Stuhlmacher Architecten met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek. Beeld Luuk Kramer

Predikherenklooster door Korteknie Stuhlmacher Architecten met Callebaut Architecten en Bureau Bouwtechniek. Beeld Luuk Kramer

Reststukken fineer voor unieke motieven

De Laminated Coffee Table van Jeroen Wand is ontstaan vanuit een innovatieve combinatie van techniek en materiaal. Reststukken
fineer uit de industrie worden toegepast in nieuwe, ongebruikelijke composities waardoor unieke motieven ontstaan. Met een speciale vacuümtechniek is een simpel productieproces opgezet dat het mogelijk maakt om vorm en materiaal telkens op een nieuwe manier met elkaar te verbinden. ‘Een karaktervol object, vervaardigd met een verrassende industriële methode waarmee het lijkt alsof de tafel toevallig tot stand is gekomen’, aldus de jury die de Laminated Coffee Table uitroept tot winnaar van de ARC19 Meubel Award.

Laminated coffee table door Studio Jeroen Wand wint ARC19 Meubel Award. Beeld Studio Jeroen Wand

Laminated Coffee Table door Studio Jeroen Wand wint ARC19 Meubel Award. Beeld Studio Jeroen Wand

Radicale denkwijze

Vogelobservatorium TIJ door RAU en RO&AD wint de ARC19 Detail Award. Het eivormige paviljoen ligt aan het Haringvliet bij Stellendam. De jury is onder de indruk van het project, vanwege de experimentele, innovatieve en onorthodoxe werkwijze waarmee de architecten het project benaderden. TIJ stelt daarmee een voorbeeld voor hoe architectuur in de huidige tijd zou moeten opereren. Lees verder>>

Vogelobservatorium TIJ door RAU. Beeld Katja Effting

Vogelobservatorium TIJ door RAU. Beeld Katja Effting

Collectief opdrachtgeverschap en samenbrengen van duurzame principes onderscheiden

De ARC19 Innovatie Award bekroont het experiment. Uit bijna 35 inzendingen wijst de jury unaniem CiWoCo 1.0 door GAAGA aan als winnaar. De jury heeft het gezocht in maatschappelijke innovatie die het project brengt, in de relevantie voor het vakgebied en in het intelligent samenbrengen van duurzame principes. Voor de jury speelde een rol dat het project een aanjager en initiator kan zijn voor andere projecten. Lees meer>>

De winnaar van de ARC19 Innovatie Award: CiWoCo 1.0 door GAAGA. Beeld Marcel van der Burg

De winnaar van de ARC19 Innovatie Award: CiWoCo 1.0 door GAAGA. Beeld Marcel van der Burg

Toevoeging aan buurt en stad

De ARC19 Development Award gaat dit jaar naar de transformatie van een verouderd kantoor naar woongebouw in Den Bosch door MWPO en Houben / Van Mierlo Architecten. Het kantoorgebouw aan de Schubertsingel in Den Bosch is een knappe transformatie van een brutalistisch kantoorgebouw naar een aantrekkelijk woongebouw. De jury roemt de goede samenwerking van de architect met de ontwikkelaar die bereid was te investeren in kwaliteit en uitstraling. Lees verder>>

Schubertsingel HoubenVan Mierlo

Kantoorgebouw Schubertsingel in Den Bosch door MWPO en Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld René de Wit

Oeuvre

De ARC19 Oeuvre Award is dit jaar toegekend aan de Nederlandse architect Herman Hertzberger (1932). De jury looft Hertzbergers grote betrokkenheid bij ruimte en samenleving over een periode van meer dan zes decennia. Met de toekenning neemt de jury eveneens stelling tegen de achteloosheid waarmee de laatste jaren wordt omgegaan met het werk van een van Nederlands grootste architecten.

Herman Hertzberger. Beeld Haaf Visual

Herman Hertzberger onderscheiden met de ARC19 Oeuvre Award. Beeld Haaf Visual

Helden van Morgen

Anne Dessing wordt door de jury gekozen als winnaar van de ARC19 Jong Talent Award. De jury ziet in haar een talentvol ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied.

Anne Dessing

Anne Dessing is verkozen tot ARC19 Jong Talent

ARC19 Awards

Met de ARC19 Awards wil de redactie van de Architect creatieve, ondernemende en innovatie ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC19 Jong Talent Award en de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC19 Awards zijn een initiatief van de Architect en haar partners Jung, Kingspan, Kubus, Oniro textiles, Qbiq, REDC, Rohde & Grahl, casala en Tarkett

Bekijk de winnaars

ARC19: Mundo-a Antwerpen – B-architecten

ARC19: Vogelobservatorium Stellendam – RAU & RO&AD

ARC19: Transformatie kantoorgebouw Schubertsingel Den Bosch – Houben / Van Mierlo Architecten

Foto's

Reageer op dit artikel