artikel

Vijf keer wonen in hoge dichtheid

Architectuur

Vijf keer wonen in hoge dichtheid
Foto: Marcel van der Burg

Woningbouw blijft een belangrijk thema in de architectuur. Zeker gezien de huidige krapte op de woningmarkt. Dat levert een zoektocht op naar verdichtingsstrategieën om te voldoen aan de woningbehoefte in de grote steden.

Deze vijf projecten geven elk op een eigen manier invulling aan het verdichtingsvraagstuk. Zo transformeerde Atelier Kempe Thill in Antwerpen twee appartementenblokken aan de rand van de stad. Door de nieuwe gevel krijgen de gebouwen een vriendelijke uitstraling en ontstaan er prettige buitenruimtes voor de bewoners. Totaal anders van opzet is het appartementencomplex Bartok in Arnhem. Midden in de stad heeft Barcode Architects een opvallend bouwvolume gerealiseerd waar bewoners rondom een centrale tuin wonen. Deze intieme binnenwereld vormt een opvallend contrast ten opzichte van hoe het gebouw zich naar de stad presenteert.

Opvallend is ook de zoektocht van architecten naar hoe zij kunnen bouwen voor diverse doelgroepen. Dat is goed te zien bij Frame in de Houthavens van Amsterdam. Hier heeft van dongen – koschuch architects een duidelijke basis gerealiseerd waar woningen van verschillende type woningen in zijn gerealiseerd. En ook de sociale huurwoningen worden niet vergeten. Studioninedots heeft  in het hart van Tuindorp Frankendael een nieuw wooncomplex neergezet. Opvallend is de witte gevel die aansluit bij de bestaande wijk.

Wil je ook projecten met ons delen? Dat kan eenvoudig via deArchitect.nl

Frame in Amsterdam door van dongen – koschuch architects

Frame is een woongebouw in de Houthavens van Amsterdam met een gedifferentieerd aanbod van luxe appartementen. De gevel kenmerkt zich door de strakke structuur en de goud-bronzen tint van de keramische gevels. Door de diepe neggen hebben bewoners een ‘framed view’ over de haven en de stad.

Beeld Patrick Coerse

Opvallend zijn de ramen die elektrisch zijn te openen. Deze geven invulling aan de woonvraag van vandaag en de toekomst. De dragende gevel en extra hoogte van de verdiepingen zorgen voor een flexibele invulling van de functie. Lees verder >

Jeruzalem Blok N in Amsterdam door Studioninedots

Als sluitstuk van de vernieuwing van de Rijksmonumentale wijk Jeruzalem, ontwierp Studioninedots een alzijdig paviljoen in het park. Het complex bestaat uit twee geschakelde volumes met levensloopbestendige sociale huurwoningen.

Beeld Marcel van der Burg

Rondom zijn alle verdiepingsvloeren buiten de woningen voortgezet, en dwars op die vloeren zijn lamellen geplaatst. Dit alzijdige, driedimensionale raster vormt individuele buitenruimten en zonwering en biedt privacy. Lees verder >

Rozemaai housing in Antwerpen door Atelier Kempe Thill

Atelier Kempe Thill heeft twee modernistische appartementenblokken aan de rand van Antwerpen ingrijpend getransformeerd. Uitgangspunt was de gebouwen beter te integreren in hun stedenbouwkundige context. Daarnaast had het bureau de ambitie om meer interactie tussen de huizen en de openbare ruimte te realiseren.

beeld Ulrich Schwarz

Beeld Ulrich Schwarz

Het resultaat zijn twee neo-modernistische woongebouwen met open, vriendelijke appartementen. Deze kenmerken zich door de maximale ruimte, het vele daglicht en zijn flexibel indeelbaar. Elk appartement is voorzien van een buitenruimte die een fantastisch uitzicht biedt op het grote landschapspark. Lees verder >

De Steltloper in Amsterdam door Dam & Partners Architecten

Op een nieuw stuk land in het water van de Ertshaven heeft Dam & Partners Architecten woontoren De Steltloper gerealiseerd. Het gebouw van achttien verdiepingen staat op slanke kolommen boven het land. Het zicht langs de kade in de richting van het centrum van de stad is zo behouden gebleven.

Beeld Luuk Kramer

De ranke gevels zijn bekleed met champagne kleurige panelen van gestabiliseerd aluminium foam met een open structuur. Deze panelen geven het gebouw een robuust uiterlijk en tegelijk een verfijnde schittering. Het ontwerp van de hoekbalkons voegt hier een elegant spel in schaal en ritme aan toe. Lees verder >

Bartok in Arnhem door Barcode Architects

Barcode Architects heeft aan het Bartokplein een appartementencomplex ontwikkeld met 62 stadswoningen. Het project vormt een belangrijke schakel tussen de architectuur van het historische centrum en de wederopbouwarchitectuur van de zuidelijke binnenstad. De appartementen worden ontsloten door een binnentuin.

Beeld Hans Wilschut

Het project wordt gekenmerkt door een opvallend gebouwvolume met grote, terug gevouwen dakterrassen en een karakteristieke, gedifferentieerde gevel. Door de bovenste twee lagen naar binnen te vouwen is het bouwvolume opgebroken, waardoor Bartok niet als een massief blok oogt maar een korrelgrootte aanneemt, die past bij dit stedelijke gebied. Lees verder >

Wil je ook projecten met ons delen? Dat kan eenvoudig via deArchitect.nl

 

Monografie Architectuur Juni 2019 over Wonen in hoge dichtheid

Monografie Wonen in hoge dichtheid

Aan de hand van zes actuele projecten bespreken we kansen voor verdichting in binnen- en buitenland.

Ga naar alle monografieën >

 

Reageer op dit artikel