artikel

Vier uitbreidingen van musea waar we naar uitkijken

Architectuur

Vier uitbreidingen van musea waar we naar uitkijken
Ontwerp Nardinc vleugel Singer Laren door Bedaux de Brouwer Architecten, beeld 3D Studio Prins

Musea in binnen- en buitenland werken op dit moment aan de uitbreiding van hun gebouw. Verschillende Nederlandse bureaus zijn bij deze opgave betrokken. Wij zetten vier projecten op een rij waar we vol verwachting naar uitkijken.

Nardinc vleugel Singer Laren door Bedaux de Brouwer Architecten

Bedaux de Brouwer Architecten werkt aan de nieuwe Nardinc vleugel voor Singer Laren. Het schilderachtige ontwerp kenmerkt zich door het tijdloze modernisme. In de nieuwe vleugel zal de Collectie Nardinc, een schenking van Els Blokker-Verwer, permanent te zien zijn.

Ontwerp Nardinc vleugel Singer Laren door Bedaux de Brouwer Architecten, beeld 3D Studio Prins

Beeld 3D Studio Prins

Het ontwerp voorziet in een fris en duurzaam museumgebouw, dat aansluit bij de huiselijke omgeving van het museum. Bedaux de Brouwer Architecten liet zich inspireren door de klassiek moderne bovenlichtzalen, de heldere plattegrond en de materialen van het bestaande gebouw. Lees verder >

Museum Arnhem door Benthem Crouwel Architects

Voor Museum Arnhem heeft Benthem Crouwel Architects een extra expositieruimte, nieuwe entree, museumcafé en publieksfaciliteiten. De unieke locatie op de stuwwal en de bestaande monumentale Buitensociëteit uit 1875, maakten de opgave uitdagend en kansrijk.

Museum Arnhem BCA (2).jpg

Beeld Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects plaatst boven aan de helling een nieuw langgerekt volume. Enerzijds kan hier in grote zalen kunst worden geprogrammeerd, anderzijds bieden grote openingen weidse uitzichten over de omgeving. De centraal gelegen koepel wordt de nieuwe entreezone met museumwinkel. Lees verder >

Depot Boijmans van Beuningen door MVRDV

De bouw van het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen in het Museumpark te Rotterdam is in volle gang. Nu de aannemer bezig is met het monteren van de spiegelende gevelpanelen, wordt steeds duidelijker hoe het ontwerp van MVRDV gaat uitpakken.

Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV. Beeld: Rob Glastra

Beeld Rob Glastra

Kenmerkend voor het ontwerp van MVRDV is het ronde, uitdijende volume dat het gebouw ook al de bijnaam ‘DePot’ gaf. De spiegelende gevel benadrukt het idee van een alzijdig depot. Elke hoek toont weer een ander perspectief op de omringende stad en het groen van het Museumpark. Lees verder > 

New Museum of Contemporary Art door OMA / Shohei Shigematsu

Ook in het buitenland werken Nederlandse bureaus aan museumuitbreidingen. Zo is OMA / Shohei Shigematsu geselecteerd voor het tweede gebouw van het New Museum of Contemporary Art in New York. Het ontwerp sluit aan op het ontwerp van SANAA voor het eerste gebouw, maar krijgt zijn eigen identiteit.

New Museum NY door OMA

Beeld OMA en BLOOM

Het OMA-gebouw zal de verticale circulatie verbeteren met de toevoeging van een trap in het atrium, die uitzicht biedt over de omliggende wijk. De trap en de nieuwe ingang sluiten aan op het eindpunt van Prince Street, waardoor het museum toegankelijk wordt voor de stad. Lees verder >

 

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

 

Reageer op dit artikel