artikel

Verslag projectbezoek Stadskantoor Hasselt

Architectuur

Verslag projectbezoek Stadskantoor Hasselt
Projectbezoek Stadskantoor Hasselt. Beeld Marieke Giele

Op 12 september organiseerde de redactie van de Architect een bezoek aan het Stadskantoor in Hasselt (B). Steven Hendrickx (partner bij Jaspers-Eyers Architects) en Chris Van Brussel (architect bij Architectenbureau Michel Janssen) vertelden uitgebreid over de renovatie van de bestaande Rijkswachtkazerne en de opvallende nieuwbouw.

Op een zonnige middag verzamelt een groep van Nederlandse en Belgische architecten zich in het Stadskantoor Hasselt. Door het glazen dak van van de raadzaal in de oudbouw hebben de bezoekers uitzicht op de opvallende nieuwbouw. Marieke Giele, vakredacteur bij de Architect, verwelkomt alle aanwezigen bij dit eerste projectbezoek op Belgische bodem.

Zij wijst de bezoekers op de complexe stedenbouwkundige inpassing van het project. Door de nauwe samenwerking tussen de opdrachtgever, verschillende architectenbureaus en andere betrokkenen is het stadskantoor goed in de stad geïntegreerd. De oude Rijkswachtkazerne uit 1879 en de nieuwbouw vormen samen een opvallend ensemble dat reageert op de bestaande structuren van de stad.

Nieuw gezicht

Dat beaamt Marc Swyngedouw (Stadsontwikkeling Hasselt). Als opdrachtgever was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het project. De stad koos bewust voor deze locatie, dicht bij het centrum van de stad. Tegelijkertijd voelde Hasselt zich verantwoordelijk voor de verloederde Rijkswachtkazerne en wilde deze een nieuw gezicht geven.


Videoverslag projectbezoek Stadskantoor Hasselt

En dat is gelukt. Het nieuwe Stadskantoor biedt onderdak aan alle medewerkers van de Stad Hasselt. “Hoewel het personeel in het begin ongerust was over de verhuizing, zijn ze nu erg blij met het resultaat. En als ik dan rondloop, zie ik toch heel veel tevreden gezichten,” aldus Swyngedouw.

Creatieve oplossingen

Chris Van Brussel (Architectenbureau Michel Janssen) benadrukt dat de renovatie van de oude Rijkswachtkazerne niet eenvoudig was: “Het gebouw was in slechte toestand en bovendien een beschermd monument. Dat kan je zien als een beperking, maar daagt ook weer uit om tot creatieve oplossingen te komen.”

Projectbezoek Stadskantoor Hasselt. Beeld Vincent van den Broek

Beeld Vincent van den Broek

Het bureau heeft in het midden van het gebouw een publieke doorgang gecreëerd. Deze verbindt de voorzijde van de Rijkswachtkazerne met het nieuwe binnenplein aan de achterzijde. Door de voorgevel op een moderne wijze te kopiëren naar de achtergevel, is deze ingreep nog eens geaccentueerd.

Glazen nieuwbouw

Vervolgens vertelt Steven Hendrickx (Jaspers-Eyers Architects) over de nieuwbouw van het stadskantoor. Belangrijk was om de bestaande Rijkswachtkazerne met de nieuwbouw van 14.000 vierkante meter op met elkaar te integreren. Dat heeft het bureau willen bereiken door een nieuw gebouw van glas en spiegelende delen neer te zetten.

Projectbezoek Stadskantoor Hasselt. Beeld Vincent van den Broek

Beeld Vincent van den Broek

Op straatniveau zijn alle publieke voorzieningen gesitueerd. Daarboven bevindt zich een tussenlaag met ruimtes voor ontmoeting en in de bovenbouw zijn de overige kantoren ondergebracht. Door de verschillende functies ook een andere vorm te geven, is deze indeling vanaf de straat al zichtbaar gemaakt.

Strak interieur

Op de overstek na kent het gehele gebouw een betonconstructie. “Dat vroeg om flink wat akoestische maatregelen, waarvoor we contact hebben opgenomen met Hunter Douglas. Met de vilten panelen konden we een strak lijnenspel realiseren en tegelijkertijd voldoen aan de akoestische eisen.”

Projectbezoek Stadskantoor Hasselt. Beeld Marieke Giele

Beeld Marieke Giele

Arie Groeneveld (Hunter Douglas) legt uit dat dat nog niet zo eenvoudig was. “Deze panelen waren pas net ontwikkeld en alleen nog maar voor plafonds. Voor het Stadskantoor Hasselt wilden de architecten ze graag ook op de wanden en op gebogen delen toepassen. We hebben die ontwikkeling versneld in gang gezet om uiteindelijk tot dit resultaat te komen.”

Integraal resultaat

Na de lezingen is het tijd voor de rondleiding door het oude en het nieuwe deel van het stadskantoor. Terwijl de groep zich door de gebouwen beweegt, vertellen de sprekers enthousiast over de bijzondere details van het gebouw. Daarbij wijzen ze de aanwezigen nog eens extra op de strakke afwerking van de gevel en de huiselijke sfeer van het interieur.

Het toont de trots van zowel de opdrachtgevers als de andere betrokken. Duidelijk is dat hun intensieve onderlinge samenwerking tot een integraal project heeft geleid. Het levert interessante gesprekken op tijdens de afsluitende borrel op de daktuin met uitzicht over de stad.

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Hunter Douglas Architectural.

Lees verder

Foto's

Reageer op dit artikel