artikel

Samenspel van werkbeleving en merkidentiteit – Hoofdkantoor ASICS EMEA in Hoofddorp door Powerhouse Company

Architectuur

Door Marieke Giele – In Hoofddorp heeft Powerhouse Company het nieuwe hoofdkantoor voor ASICS gerealiseerd. De architect trad in dit geval ook als ontwikkelaar op, wat de kwaliteit van de architectuur ten goede is gekomen. Door de nauwe samenwerking met de opdrachtgever sluit het gebouw aan bij de wensen van de medewerkers en is het een representatieve locatie om relaties uit te nodigen.

Aan de rand van Park 20|20 in Hoofddorp staat het nieuwe hoofdkantoor van ASICS EMEA (Europe, Middle-East, Africa). Met de goudkleurige horizontale belijningen is het een opvallende verschijning tussen de grauwe kantoren die hier de afgelopen jaren zijn gebouwd. Uitzondering daarop is het naastgelegen hoofdkantoor van Fluor, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architect.

In het nieuwe kantoor van ASICS staat niet alleen de werkbeleving van de medewerkers , maar ook het uitdragen van de merkidentiteit centraal. Werkplekken, fitnessruimtes en showcases wisselen elkaar af. Doel is dat het bedrijf haar relaties uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika hier kan uitnodigen voor presentaties en ontmoetingen.

Situatie Asics Hoofddorp Powerhouse Company Beeld Sebastian van Damme

Situatie

Maatpak voor ASICS

In 2016 schreef ASICS EMEA een prijsvraag uit voor een nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. Het bedrijf kende een sterke groei en zocht een plek waar alle medewerkers onder een dak bij elkaar konden blijven. Bovendien bestond de wens om de merkidentiteit zichtbaarder te maken in het kantoor, als een representatieve locatie voor presentaties met inkopers en klanten.

Powerhouse Company won deze prijsvraag en nam vanuit RED Company eveneens de ontwikkeling voor haar rekening. Het bureau ontwierp een hoofdkantoor dat als een maatpak aansluit bij de verschillende werkprocessen binnen het bedrijf. Innovatieve concepten gaan daarbij hand in hand met het Japanse DNA van het bedrijf.

Gedurende het ontwerpproces werkten opdrachtgever, architect en ontwikkelaar nauw met elkaar samen. Integraal wisten zij op alle schaalniveaus aan te sluiten bij de wensen van het merk. Dat heeft geleid tot een hoogwaardige architectuur, waarbij de gebruikers van het gebouw centraal staan.

Asics EMEA HQ Hoofddorp Powerhouse Company Beeld Sebastian van Damme

Het terras aan de achterzijde biedt uitzicht op de Stelling van Amsterdam. Beeld Sebastian van Damme

Strakke gevellijnen

Vanaf de Taurusavenue, de centrale as van Park 20|20, bereik je het onderkomen van ASICS EMEA aan de Geniedijk. Het gebouw is tegelijkertijd met het nieuwe hoofdkantoor van Danone ontwikkeld door RED Company. Samen vormen de kantoren een kleine, duurzame campus op het bedrijventerrein en delen zij een groen plein boven de halfverdiepte parkeergarage.

Opvallend aan het nieuwe ASICS-kantoor zijn de strakke, goudkleurige overstekken die de horizontale lijnen van de vloeren accentueren. Tegelijkertijd beschermen deze de kantoorverdiepingen tegen direct zoninval via de verdiepingshoge glazen gevels. Dat voorkomt hittestress in het gebouw.

Verschillende uitsparingen in de overstekken zorgen voor accenten in het gevelbeeld, waardoor een spannend spel tussen interieur en exterieur ontstaat. In de centrale uitsparing is een groot merklogo aangebracht, dat de hoofdentree van het gebouw accentueert. Op het moment dat mensen achter het logo naar binnen stappen, bevinden zij zich in de wereld van ASICS.

Asics EMEA HQ Hoofddorp Powerhouse Company Beeld Sebastian van Damme

Waar trap en pantry elkaar ontmoeten, zijn informele zitplekken georganiseerd. Beeld Sebastian van Damme

Tentoonstellen en werken

Bij binnenkomst valt de ruime, bijna overrompelende lobby op. Deze leidt naar het centrale atrium van gebouw, welke als kloppend hart van het kantoor fungeert. Hier zijn de horizontale lijnen van de verdiepingsvloeren benadrukt met een strakke afwerking van bamboehout, terwijl ruime trappen tussen de verdiepingen zorgen voor een speelse onderbreking van het lijnenspel.

Midden in dit atrium staat ‘ASICS World’, vier gestapelde blokken die ten opzichte van elkaar zijn gedraaid. In deze ruimtes kan het merk tentoonstellingen en informele activiteiten organiseren. Bovendien zorgen de gedraaide dozen voor spannende zichtlijnen door het kantoor.

Rondom het atrium liggen de werkplekken voor alle medewerkers. Deze verdiepingen wordt gekenmerkt door de kolomvrije vloeren langs een volledige glazen gevel. Vanaf hier hebben werknemers een vrij uitzicht op de Stelling van Amsterdam en het achtergelegen polderlandschap van Hoofddorp.

Bij het ontwerp van de drie kantoorverdiepingen werkte Powerhouse Company samen met CBRE en de gebruikers. Er is gezorgd voor een goede balans tussen de verschillende soorten werkplekken. Medewerkers kunnen kiezen voor een traditionele kantooromgeving of juist voor een van de focusruimtes, open zones of flexibele aanlandplaatsen.

Asics EMEA HQ Hoofddorp Powerhouse Company Beeld Sebastian van Damme

De tribunetrap is eveneens inzetbaar voor informele lezingen. Beeld Sebastian van Damme

Investeren in architectonische kwaliteit

Met het nieuwe hoofdkantoor van ASICS EMEA toont Powerhouse Company de toegevoegde waarde die je als ontwikkelende architect kan bieden. Belangrijke basis voor deze ontwikkeling was een sterk geloof in de locatie aan de Geniedijk. Het bureau streefde naar een strak ontwerp en hoogwaardige afwerking, die het kantoor toekomstgericht maken.

Dankzij de nauwe samenwerking met de verschillende betrokken partijen speelt het gebouw goed in op de wensen van het bedrijf. De verschillende typen werkplekken sluiten aan op de diversiteit aan werkprocessen. De vele commerciële ruimtes geven het bedrijf bovendien de mogelijkheid om haar relaties op het eigen kantoor uit te nodigen voor presentaties.

De investeringen in de architectonische kwaliteit maken het een uniek kantoor. Op de verschillende schaalniveaus sluit het gebouw integraal aan bij de DNA van het Japanse merk. Het resultaat is een op gebruikers gericht kantoor waar ASICS nog jaren in kan blijven.

de Architect september 2019

In ons nieuwe septembernummer gaan we in op de rol van de architect als ontwikkelaar. Met een uitgebreid interview met Nanne de Ru en Niels Jansen en een bespreking van het nieuwe hoofdkantoor van ASICS EMEA door Powerhouse Company en RED Company.

Bestel nu >

Projectgegevens ASICS EMEA HQ in Hoofddorp

Opdrachtgever ASICS, Hoofddorp
Ontwerp Powerhouse Company, Rotterdam
Partners Nanne de Ru en Paul Stavert
Projectleider Dirk Jan Schaap
Medewerkers Michiel Bosch, Maarten Diederix, Koen van den Dungen, Meagan Kerr, Mitchel Veloo, Erwin van Strien, Gert Ververs, Max Nossin, Bjørn Andreassen en Anouk Bras
Ontwikkelaar RED Company, Rotterdam
Financierder NIBC, Den Haag
Investeerder 90 North, Londen
Projectmanagement DVP, Den Haag
Adviseur constructie Imd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installaties Deerns, Rijswijk
Adviseur bouwfysica DGMR, Den Haag
Adviseur Smart Technology Advies bGrid, Amsterdam
Adviseur bouwkosten DVP, Den Haag
Adviseur huisvesting voor ASICS CBRE, Amsterdam
Adviseur vastgoed voor RED Company Cushman & Wakefield, Amsterdam
Adviseur juridische zaken voor RED Company DLA Piper, Amsterdam en Loyens & Loeff, Amsterdam
Hoofdaannemer Pleijsier Bouw, Nijkerk
Interieurarchitect Powerhouse Company, Rotterdam en CBRE, Amsterdam
Landschapsarchitect LAP Landscape & Urban Design, Rotterdam
Concepting Skonk, Amsterdam
Vloeroppervlakte 11.600 m2
Datum voorlopig ontwerp 2016
Oplevering 2019

Foto's

Reageer op dit artikel