artikel

Even voorstellen: Anne Dessing – Nominatie ARC19 Jong Talent Award

Architectuur

Even voorstellen: Anne Dessing – Nominatie ARC19 Jong Talent Award
Anne Dessing

Vijf jonge architecten zijn genomineerd voor de ARC19 Jong Talent Award. Deze weken presenteren de vijf genomineerden zich met een korte video op onze website. Vandaag stelt Anne Dessing zich voor. Zij begeeft zich met haar bureau op het snijvlak van kunst en architectuur.

Anne Dessing (1985) is een in Amsterdam gevestigde architect. Sinds ze in 2012 afstudeerde aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam, ontving ze beurzen van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie NL en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Snijvlak van kunst en architectuur

Haar praktijk, Studio Anne Dessing, opereert op het snijvlak van kunst en architectuur. Ze onderzoekt architectuur door middel van tentoonstellingen, installaties, tekeningen, modellen, interieurs en (tijdelijke) gebouwen.


In deze video stelt Anne Dessing zich voor

Dessing heeft lesgegeven aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en Rotterdam, aan de afdeling Interiors Buildings Cities aan de TU Delft. Ze was de Douglas A. Garofalo Fellow van 2018-19 aan de universiteit van Illinois in Chicago en geeft momenteel les op de Rietveld Academie in Amsterdam.

Sandberg Instituut

Voor het Sandberg Instituut, een kunstacademie in Amsterdam, ontwierp ze onlangs een nieuw interieur. Het doel was om een gevarieerd aanbod van ruimtes te ontwerpen voor de studenten en medewerkers van tien verschillende master opleidingen.

Interieur Sandberg Instituut in Amsterdam door Studio Anne Dessing. Beeld Jeroen Verrecht

Beeld Jeroen Verrecht

De uitdaging lag er in om afscheidingen te maken tussen de verschillende afdelingen die geluid tegen houden en een bepaalde mate van privacy geven, maar tegelijkertijd een open instituut realiseren. Getracht is om zoveel mogelijk visuele relaties te leggen tussen alle gebruikers.

Het Behouden Huis

Maar ook de tekening is belangrijk voor Anne Dessing. In 2013 werd ze door het literaire tijdschrift DW B uitgenodigd om een fictieve ruimte tot leven te roepen door deze te tekenen. Samen met 49 andere architecten leverde dat een interessante serie op.

Het Behouden Huis door Anne Dessing

Beeld Anne Dessing

Dessing tekende de villa uit Het Behouden Huis, de bekende van de roman van Willem Frederik Hermans. Het geeft toeschouwers de mogelijkheid om door dit gebouw de dwalen. Samen met de tekst van Ed Taverne geeft de tekening een beeld van deze fictieve plek.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel