artikel

DRIVE axxent: dat hadden we eerder moeten hebben

Architectuur

DRIVE axxent: dat hadden we eerder moeten hebben
1. Gemakkelijk en superveilig: met een druk op de knop alle ramen sluiten wanneer je het pand verlaat

Partnerartikel – Comfortabel, veilig en gezond wonen, dat willen we allemaal en het is in een land als het onze eerder regel dan uitzondering. Onze bouwtraditie is er een van duurzaamheid en degelijkheid, maar ook van kostenbewust bouwen. Dat laatste is soms een rem op het toepassen van moderne systemen zoals DRIVE axxent van SIEGENIA. Ten onrechte, want de winst is groot.

Tekst Pieter de Mos
Beeld: SIEGENIA

DRIVE axxent is zo’n hulpmiddel waarvan je later zegt: dat hadden we eerder moeten hebben. Het is onderdeel van het omvangrijke DRIVE-systeem voor automatisering van een belangrijk deel van gebouwen: ramen, deuren en schuifdeuren. Te vaak wordt gedacht dat handbediening de enige manier is om die te openen en sluiten. Die onjuiste gedachte willen we in dit artikel laten kantelen, opdat opdrachtgevers, ontwerpers en bouwers kunnen ontdekken, hoe belangrijk het DRIVE-systeem voor veel gebouwgebruikers kan zijn. Want vergis u niet: er zijn in de dagelijkse praktijk veel mensen die ronduit moeite hebben met het openen en sluiten van ramen en (schuif)deuren.

Frisse lucht zonder uit je stoel te hoeven opstaan, gewoon door de SIEGENIA Comfort app te gebruiken

Automatisering als oplossing

Klein of groot, dik of dun, lang of kort, gezond of gehandicapt, jong of oud. Dat mogen in onze ogen tegenstellingen zijn, bij het openen en sluiten van ramen en deuren stuiten we allemaal regelmatig op problemen. Deuren die te zwaar zijn, bovenlichten die te hoog zitten en daardoor lastig te bedienen. Wat te denken van ramen die aan klimaatregeling en inbraakalarm zijn gekoppeld, of deuren met individuele toegangsrechten, zoals we die tegenkomen in ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook in kantoorgebouwen, magazijnen enzovoort. Automatisering is in de meeste gevallen een passende oplossing voor veel alledaagse problemen en het DRIVE-systeem is precies daarvoor bedoeld.

Slimmer wonen

Wie een slim netwerk heeft, is smart. Bij de nieuwe hef-schuif-en schuifaandrijvingen is dit ‘smart’ ingebouwd. Standaard wordt namelijk een wifimodule geïntegreerd, zodat de bediening zelfs mogelijk is met een ‘app’ op mobieltje of tablet. Het is een goed voorbeeld van het ‘Smarter’ ruimtelijk comfort waarmee SIEGENIA eengezinswoningen, appartementencomplexen, vakantiewoningen, hotels, scholen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen en kantoorgebouwen gebruiksvriendelijker kan maken.

De krachtige DRIVE-systemen voor schuifdeuren, de verdekt liggende draaikiep aandrijving en de universele motorhendel bieden ook een enorme hulp aan mensen met een handicap. In elke woning en in elke periode van het leven is het een toegevoegde waarde wanneer alles eenvoudig is te bedienen met een druk op de knop, via een afstandsbediening, met een tijdautomaat of heel eenvoudig via de app. Frisse lucht zonder uit je stoel te hoeven opstaan, maar ook: met een druk op de knop alle ramen sluiten wanneer je het pand verlaat. Zo maar twee mogelijkheden waarvan je inderdaad zegt: dat hadden we eerder moeten hebben.

Afstandbediening is een uitkomst bij bovenlichten die te hoog zitten en daardoor lastig te bedienen zijn

Aandrijving draai-kiepramen

Met de DRIVE axxent DK biedt SIEGENIA zowel qua functie als qua design een montagevriendelijke aandrijving voor draai-kiepramen van hout, kunststof of aluminium. Doordat de aandrijving geheel is geïntegreerd in het kozijnprofiel, maakt zij een volledig automatische, gecontroleerde raamventilatie mogelijk. Daarmee waait een frisse wind door de woning- en utiliteitsbouw in het hogere segment en wordt behalve de woonkwaliteit ook de waarde van het onroerend verhoogd.

De comfortabele aansturing van de DRIVE axxent DK wordt geregeld via contactschakelaars, nabij de ramen, met radiografische of via infrarood aansturing. Wanneer het raam vanuit de kiep- of draaistand wordt gesloten, dan vergrendelt de aandrijving het raam automatisch door de nieuwe auto-lockfunctie. Bediening via de SIEGENIA Comfort app is een interessante optie.

Met de SENSOAIR is het openen en sluiten van ramen evenals het aansturen van muur- en raamventilatoren te koppelen aan de luchtkwaliteit in een gebouw

Voordelen voor verwerker:

▪ universeel inzetbaar: voor draaikiepramen van hout, PVC en aluminium.
▪ eenvoudig te monteren en in te bouwen, ook op een later moment.
▪ uitermate geschikt voor integratie in het gebouwbeheersysteem en ventilatiesystemen.
▪ sluitsnelheid voldoet aan de veiligheidseisen.
▪ testapparaat voor eenvoudige ingebruikname.
▪ Uitsteldiepte: 120 of 150 mm. Bij bovenlichten maximale openingsruimte 350 mm.

Voordelen voor eindgebruiker:

▪ motorisch te vergrendelen, ontgrendelen en kiepen met een druk op de knop.
▪ optisch volledig verdekt liggende techniek voor een perfect raamdesign.
▪ hoge openingssnelheid. Ook in gemotoriseerd gestarte kiep- of sluitstand handmatig bedienbaar.
▪ met auto-lockfunctie voor bijzonder gemakkelijk vergrendelen.
▪ te bedienen met infrarood afstandsbediening of optioneel met de SIEGENIA Comfort app.
▪ fluisterstand voor een bijzonder stille werking.
▪ elke 10 minuten automatische ventilatie.

De vijf toepassingen van het DRIVE-systeem

Het DRIVE-systeem omvat in hoofdlijnen een vijftal techniektoepassingen:
DRIVE MHS 400 smart is een aandrijvingssysteem voor hef-schuifelementen.
DRIVE axxent DK is een verdekt liggende draai-kiepaandrijving met vergrendelingsfunctie.
DRIVE axxent HSA smart is een gedeeltelijk verborgen aandrijvingssysteem voor hefschuifelementen.
DRIVE MSA 400 smart is het aandrijvingssysteem voor schuifelementen.
DRIVE axxent is een verdekt liggende kettingaandrijving.
Alle vijf maken gebruik van motoraandrijvingen, elektronische sturingen en controlesystemen, gekoppeld aan mechanische overbrengingen, met als belangrijk extra dat al deze automatiseringselementen niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Siegenia.

Reageer op dit artikel