artikel

Acht voorbeelden van architectuur in het landschap

Architectuur

Ontwerpen in een natuurlijke omgeving is voor veel architecten een droomopgave. Wij zetten acht projecten op een rij die opvallen door een bijzondere relatie tussen architectuur en landschap.

It Goddeloas Fiersicht door NEXT architects

It Goddeoas Fiersicht is een mystieke plek waar de bijzondere eigenschappen en de geschiedenis van de plek centraal staan. Hier kan men het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden niet alleen bekijken, maar ook ten volle kan ervaren. Het resultaat is een gelaagd kunstwerk dat natuur, geologie, geschiedenis en volksverhalen op poëtische wijze met elkaar verbindt.

Beeld Sander Foederer

Het project is één van de drie landmarks in het kader van de nieuwste weg in Friesland: De Centrale As (N369). In de ovalen toren cirkelt een trap naar boven. Vanaf hier hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het omliggende natuurgebied. Lees verder >

Huis N&J Oosterwold door Korteknie Stuhlmacher Architecten

In Oosterwold heeft Korteknie Stuhlmacher Architecten voor een bescheiden budget Huis N&J gerealiseerd. De gelijkvloerse woning met twee kappen kenmerkt zich door de karakteristieke ruimten, veel licht en natuurlijke materialen. Overal is het omringende landschap voelbaar.

Beeld Maurice Tjon a Tham

Het huis staat een beetje los van de soms zompige grond waardoor het gehele huis is omgeven door een lange zitbank. Samen met de schuur ontstaat een kleine hoeve. Ook binnenin vloeien de ruimten op een haast landschappelijke manier in elkaar over. Lees verder >

Schaapskooi het Bargerveen door DAAD architecten

Tegen de Duitse grens, naast het plaatsje Weiteveen ligt het natuurgebied het Bargerveen. DAAD architecten ontwierp hier een schaapskooi waarin de duizend schapen en tachtig runderen die het veen begrazen overnachten. Toeristen kunnen de schuur bezoeken, terwijl de herder ongestoord zijn werk kan verrichten.

Beeld: Jette Marie Versteegh

Beeld Jette Marie Versteegh

Een betonnen wand begrenst de heuvel en markeert de uitsnede van het erf. Door de wand en de positionering van de schuren ontstaat een gesloten ruimte. Hier en daar is de wand functioneel, het is de zijwand van de kuilbult, de wand wordt kast. De doorgangen voor de voertuigen geven een blik op het open landschap. Lees verder >

TR Residence door Vincent van Duysen architects

In een polderlandschap vlak aan zee worden de zichten afgebakend door de bebouwde kustlijn. Een beperkt volume aan bomen en struiken en de centrale inplanting van de initiële boerderijgebouwen bepalen de structuur van het domein. Vincent van Duysen architects realiseerde hier een nieuw landbouwbedrijf.

TR Residence in Knokke door Vincent van Duysen architects

Het project creëert centraal in het grote landschap een plek met de uitgesproken identiteit van ‘het boerenerf’. Drie langgerekte, geschrankt geplaatste, zwart beplankte basisvolumes vormen het hart en het leven op de boerderij. Deze ogen als typologisch utilitaire stallen waarbij de openingen beperkt worden tot het functionele minimum. Lees verder >

Schuurwoning Het Kleine Krikhaar door Reitsema & partners architecten

In Geesteren heeft Reitsema & partners architecten een woning gerealiseerd met een archetypische schuurvorm. Diverse volumes in de open plattegrond zorgen voor een definitie van de verschillende ruimtes. Glazen gevels zorgen voor een sterke relatie tussen interieur en landschap.

Beeld Ronald Tilleman

De spannende routing in het huis geeft telkens een andere kijk op het op de omgeving en het interieur: soms loop je langs het landschap, soms ernaar toe of ervan af, en soms vormt het de achtergrond voor de inrichting. Vooral de glazen patio biedt mooie uitzichten op de omgeving. Lees verder >

Levensstrijdweg 1 door RinkTilanus

Aan de boorden van de Oosterschelde is de afgelopen jaren een natuuronwikkelingsgebied gerealiseerd. Hier heeft RinkTilanus het nieuwe regiokantoor van Natuurmonumenten neergezet. Het gebouw beoogt een natuurlijk object te worden in zijn omgeving.

Beeld Matthijs Labadie

De architectonische vorm van het regiokantoor stimuleert in zijn eenvoud begroeiing en korstmossen aangezien het geen schuin dak, nok of goot heeft. De architectonische elementen, zoals trappen en ramen, hebben een uitzonderlijke maat en sluiten zo aan op het omliggende landschap. Lees verder >

Energie Kenniscentrum Leeuwarden door Achterbosch Architecten

Het Energie Kenniscentrum Leeuwarden is een lichtgewicht gebouw bovenop de voormalige vuilstort Schenkenschans. Het project maakt onderdeel uit van de Energiecampus Leeuwarden. Dit energieneutrale en duurzaam gebouwde centrum biedt volop ruimte aan duurzame innovaties.

Voor het kenniscentrum is gebruik gemaakt van hout van lokale oorsprong. Dat zorgt er niet alleen voor dat het gebouw demontabel is, maar ook dat deze aansluit bij de landschappelijke omgeving. Lees verder >

Park Paviljoen De Hoge Veluwe door De Zwarte Hond en Monadnock

Het Park Paviljoen op het Nationale Park De Hoge Veluwe viert op bijzondere wijze de aanwezige waarden van natuur, kunst en architectuur. Door de bewegingen die het door de ruimte uitzet, gaan bezoekers het landschap op een geheel nieuwe manier zien. De architectuur van het paviljoen is inclusief, voor zover ze gebruikers verscheidenheid en alledaagsheid doet ervaren.

Park Paviljoen de Hoge Veluxe door De Zwarte Hond en Monadnock

Beeld Stijn Bollaert

Aan de ene kant dient het paviljoen de vele bezoekers die dagelijks de Veluwe bezoeken, gastvrij te onthalen. Tegelijkertijd is het paviljoen een element in het landschap van het park. Als antwoord daarop ontwierpen de architecten een gebouw dat de toekomst van het gebied viert, maar tegelijkertijd hecht aan de plek is verankerd. Lees verder > 

 

de Architect september 2019

Park Paviljoen De Hoge Veluwe verscheen ook in ons septembernummer. In deze editie bespreken we eveneens de James-Simon-Galerie in Berlijn, Museum De Lakenhal in Leiden, de stationsomgeving van Hilversum en het Trippenhuis in Amsterdam. En we gaan in op het thema ‘Architect als ontwikkelaar’.

Bestel nu >

 

Reageer op dit artikel