artikel

60 secondes met Herman Hertzberger: Gouden greep in Apolloscholen

Architectuur

Door Harm Tilman – Herman Hertzberger neemt dit jaar de ARC19 Oeuvre Award in ontvangst. De jury onder leiding van Madeleine Maaskant kent Hertzberger deze Award onder meer toe vanwege zijn grote betrokkenheid bij de gebouwde omgeving. In de aanloop naar de prijsuitreiking spraken wij uitgebreid met Herman Hertzberger. Deze week bespreekt hij zijn ontwerp voor de Apolloscholen in Amsterdam.

De Apolloscholen in Amsterdam behoren tot de hoogtepunten in het immense oeuvre dat Herman Hertzberger op zijn naam heeft staan. Voor dit oeuvre krijgt Hertzberger op 7 november 2019 in Amsterdam de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt. We vroegen Herman wat deze scholen in zijn oeuvre betekenen.

Hertzberger zegt onder andere gebouwen te haten die in plakken of verdiepingen zijn verdeeld. Volgens hem moet je gebouwen niet stapelen maar moet je altijd proberen ruimtelijk contact te maken.

In de Apolloscholen is daarom tussen de een split level gemaakt. De trap tussen de halve verdiepingen wordt tegenwoordig een tribunetrap genoemd. Herman Hertzberger: “Tegenwoordig hebben alle scholen een tribunetrap. Het is een gouden greep gebleken.”

Lees ook

Reageer op dit artikel