artikel

60 secondes met Herman Hertzberger: Die eisen, daar kan ik niets mee

Architectuur

60 secondes met Herman Hertzberger: Die eisen, daar kan ik niets mee
Herman Hertzberger. Beeld Haaf Visual

Door Harm Tilman – Herman Hertzberger neemt dit jaar de ARC19 Oeuvre Award in ontvangst. De jury onder leiding van Madeleine Maaskant kent Hertzberger deze Award onder meer toe vanwege zijn grote betrokkenheid bij de gebouwde omgeving. In de aanloop naar de prijsuitreiking spraken wij uitgebreid met Herman Hertzberger. Deze week bespreekt hij zijn eigenzinnige omgang met opdrachtgevers.

Over een periode van meer dan zes decennia werkte Herman Hertzberger aan uiteenlopende projecten. Voor dit oeuvre krijgt Hertzberger op 7 november 2019 in Amsterdam de ARC19 Oeuvre Award uitgereikt. We vroegen Herman hoe hij omging met zijn opdrachtgevers.

“Ik heb nooit stilgestaan bij het idee dat ik iets zou doen om een volgende opdracht te krijgen,” aldus Hertzberger. Hij wijst op de nieuwe gevangenis van Amsterdam, waarvoor hij gevraagd was om een ontwerp te maken. Nadat het programma van eisen op tafel kwam, heeft hij de opdracht echter teruggegeven.

Hertzberger had een heel ander idee over hoe je met een gevangenis zou moeten omgaan met mooie tuinen waar de mensen kunnen werken. Dat moest bijdragen aan een nieuwe kijk op de samenleving. Maar de opdrachtgever had daar duidelijk andere ideeën over.

Lees ook

Reageer op dit artikel