artikel

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Architectuur – Musea

Architectuur

Door Harm Tilman – Met trots presenteren wij vandaag de Monografie Architectuur over musea. In haar redactioneel vraagt onze vakredacteur Marieke Giele zich af hoe het museum van de toekomst eruitziet. Op de golven van de ervaringseconomie die steden overspoelen, worden musea steeds meer werelden van ervaringen waar bezoekers de mogelijkheid wordt geboden zich te onttrekken aan de stress en waan van de dag.

Vorige week opende in Amsterdam Wondr, een museum waar de zintuigelijke ervaring centraal staat. Bezoekers, voornamelijk millennials, poseren hier tussen de roze spekjes en flamingo’s voor een perfect Instagram plaatje. In de media krijgt Wondr al de bijnaam speeltuin voor volwassenen.

Is het museum van de toekomst een plek waar bezoekers kunnen dwalen en verdwalen in een andere werkelijkheid? In een magische wereld waar zij zich onttrekken aan de waan van de dag om zich volledig te focussen op de ervaring van de ruimte, tijd en kunst.

Ga direct naar de Monografie Architectuur > 

Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects

Naturalis Biodiversity Center Leiden door Neutelings Riedijk Architects. Beeld scagliolabrakkee 

Musea in Nederland en daarbuiten

In deze monografie komen vijf projecten aan bod, die elk op een eigen manier een antwoord proberen te geven op deze vraag. Zo komt het spectaculaire bruggebouw van BIG voor het Noorse Kistefos Museum in Jevnaker aan bod. Deze is ontworpen als onderdeel van een beeldenroute en wordt bijna zelf een kunstwerk.

Maar er komen ook Nederlandse projecten voorbij, waaronder het recent opgeleverde Naturalis Biodiversity Center. Een duik in de archieven leverde een bespreking op van het Groninger Museum, dat precies 25 jaar geleden is opgeleverd. Want eigenlijk stond daar eveneens de beleving van de bezoeker centraal in het ontwerp.

Ga direct naar de Monografie Architectuur > 

The Twist in Jevnaker (NO) door BIG. Beeld Laurian Ghinitoiu

The Twist in Jevnaker (NO) door BIG. Beeld Laurian Ghinitoiu

Magazine en monografie

Sinds 2018 verschijnt de magazine van de Architect vier keer per jaar. In deze dubbeldikke uitgaven laten we zien hoe projecten tot stand zijn gekomen, op welke wijze het ontwerp is gemaakt en hoe dit technisch is uitgevoerd. Met deze projecten willen we je inspiratie, inzicht en vooral kennis bieden.

De monografieën zorgen voor thematische verbreding. In iedere monografie wordt een project uit het magazine gekoppeld aan vier tot vijf andere projecten. Per vakgebied staat zodoende een specifiek oeuvre of onderwerp centraal. Voor onze abonnees zijn deze monografieën bij het abonnement inbegrepen.

Ga direct naar alle monografieën > 

Groninger Museum in Groningen door Alessandro Mendini. Beeld Shutterstock

Groninger Museum in Groningen door Alessandro Mendini. Beeld Shutterstock

Architectuur, stedenbouw en interieur

De vakgebieden ArchitectuurStedenbouw en Interieur doen er opnieuw en in grote mate toe. Dit keert terug in de beschrijvingen, tekeningen en objecten. In de monografieën zijn de projecten van een oeuvre of rond een thema gegroepeerd op basis van hun technische en esthetische kenmerken, aangevuld met een introductie en interview die de achterliggende principes en opvattingen toelichten en verklaren.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga direct naar de monografie > 

Website en nieuwsbrief

Voor actuele nieuwsberichten, relevante projecten en uiteenlopende artikelen kun je terecht op onze website deArchitect.nl en in de nieuwsbrief die we dagelijks versturen. Op de pagina’s van de printeditie en de monografieën gaan we diepte in. Ik wens je veel plezier met deze Monografie Architectuur.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel