artikel

Vloeren, wanden en gevels uit hetzelfde materiaal voor ToHA Tel Aviv

Architectuur

Vloeren, wanden en gevels uit hetzelfde materiaal voor ToHA Tel Aviv
Uitsnede ToHa-Gebouw. Beeld Fernando Alda

Partnerartikel – In het centrum van Tel Aviv, op de kruising van twee straten in het zakelijk district, staat het 29 verdiepingen hoge ToHA-gebouw. Het unieke gefacetteerde volume, gevormd als een ijsberg, is ontworpen door Ron Arad, in samenwerking met het lokale team van Avner Yashar. Het ToHa-gebouw is een uniek kantorencomplex met een openbare tuin, een observatiedek en een restaurant.

Meer dan 28.000 vierkante meter Dekton® by Cosentino versiert het gebouw en is zichtbaar op de geventileerde gevels, vloeren, liften, plafonds en interne afscheidingswanden. De Dekton® elementen, met 10.000 verschillende afmetingen en types, zijn gemaakt en verzaagd in de hoofdvestiging van Cosentino in Spanje en vervolgens over zee vervoerd naar Israël.

Met zijn unieke gefacetteerde volume is het ToHa gebouw een opvallende verschijning in het centrum van Tel Aviv. Beeld Fernando Alda

De architecturale en decoratieve waarde

Een van de belangrijkste strategieën voor het ontwerp van het project was het verminderen van het bouwgebied op straatniveau om ruimte te bieden aan een groot park dat de omgeving een meer publiek karakter geeft. Het gebouw rijst omhoog op twee grote poten die geleidelijk breder worden en zorgen voor een gedraaid ontwerp met volume. Hierdoor ontstaat ruimte voor een groot park. Vanwege de geometrische veelzijdigheid slaagt Dekton® erin om zich met grote precisie aan te passen aan deze formele complexiteit.

Op de tussenniveaus van het gebouw is de gekartelde rand van de betonplaten versierd met panelen van 12 millimeter dik en een lengte van 2 meter die, dankzij de zorgvuldig aangebrachte details, de hoeken en randen definiëren.

Niet alleen de gevels, ook liften, plafonds en binnenwanden zijn voorzien van Dekton® by Cosentino elementen in 10.000 verschillende afmetingen en types. Beeld Fernando Alda

Organisatie kantoorgebouw

Vanuit een functioneel oogpunt zet dit ambitieuze project de organisatie van een conventioneel kantoorgebouw op zijn kop, door alle infrastructuur en installaties op de eerste verdiepingen te plaatsen en de bovenste verdieping te gebruiken voor recreatieve doeleinden.

De kantoren beginnen op de zevende verdieping, met meer zonlicht en mooiere uitzichten. De technische niveaus zijn bedekt met een lichtdoorlatende gevel met kruislings gemonteerde panelen, voor een ‘X’-patroon. Deze rangschikking maakt luchtstroming tussen de grote platen (320 x 70 centimeter) mogelijk en zorgt voor een uniforme voorkant die de gevel textuur en diepte geeft.

De organisatie van het gebouw is bijzonder: infrastructuur en installaties zijn geplaatst op de eerste verdiepingen. De kantoren beginnen vanaf de zevende verdieping. Beeld Fernando Alda

Cosentino bood ook de optie om zes custom-made kleuren te maken, met een opvallend kleurverloop van onder naar boven. Aan de binnenkant functioneert een atrium van 30 meter hoog als lobby en ontmoetingsplaats. Via een glazen gevel kijken de kantoorruimtes uit over de stad en op de centrale binnentuin, die wordt verlicht door een grote lichtkoepel. De afwerkingen zijn zorgvuldig gekozen om een comfortabele werkruimte en een zakelijke uitstraling met een duidelijke samenhang te creëren. De Dekton® platen konden in groot formaat worden gecoproduceerd, waardoor het aantal voegen werd geminimaliseerd, wat zorgt voor een vloeiende samenhang in het gebouw.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Cosentino.

 

Foto's

Reageer op dit artikel