artikel

Samen innovatief aan de slag in de wijk Schuytgraaf

Architectuur

Samen innovatief aan de slag in de wijk Schuytgraaf
Een aantal bijzondere woningen zijn door de architect uitgelicht door deze te voorzien van een witte gevel opgetrokken uit witte stenen en witte doorstrijkmortel

Partnerartikel – Arnhems jongste en meest veelzijdige wijk Schuytgraaf heeft een rijke geschiedenis. Archeologische vondsten tonen aan dat dit gebied 7000 jaar geleden al was bewoond. Nu wordt er opnieuw geschiedenis geschreven en worden er circa 6250 woningen gebouwd in 26 karakteristieke buurten. Schuytgraaf onderscheidt zich van andere nieuwbouwwijken, doordat alle buurten een eigen karakter hebben.

ViaNova is onderdeel van de meest duurzame buurt in Schuytgraaf. De duurzaamheid heeft Architectenbureau INBO op verschillende manieren terug laten komen. De woningen zijn bijvoorbeeld zó gepositioneerd dat de zonligging ideaal is om gebruik te maken van zonnepanelen. Ook zijn luiken geplaatst die warmte en kou buiten kunnen houden. Daarnaast wordt de woonwijk milieuvriendelijk verwarmd en is er geen gasleiding.

Duurzaamheid als speerpunt

Niet alleen de woningen zijn duurzaam. Ook bij de inrichting van de openbare ruimte is gekeken naar duurzame oplossingen, zoals voldoende groen en slim gebruik van regenwater. Bovendien is duurzaam gedacht met betrekking tot de realisatie van het project door te kiezen voor natuurlijke materialen en door samen te werken met verantwoorde partners uit de omgeving van de woonwijk.

Vander Sanden_Adv_Schuytgraaf

Detail van de gevel met de speciaal voor dit project ontwikkelde baksteen ‘Perla’ en de witte doorsmeermortel

Karakteristieke witte gevels

Natuurlijk wil het oog ook wat. Het karakteristieke uiterlijk van de nieuwe wijk, komt voor een belangrijk deel tot uitdrukking in de gevels van de woningen. Het architectenbureau koos ervoor om een aantal woningen uit te lichten door deze te voorzien van een witte gevel. Zij mogen extra opvallen door bijvoorbeeld hun bijzondere ligging, een afwijkende kap of een andere indeling.

Een dergelijke witte gevel wordt vaak gerealiseerd door het afwerken van metselwerk en stenen met een mineraalverf. Dit wordt keimen genoemd. Voor dit project is echter een unieke, andere (en duurzame) oplossing gevonden. Er is gewerkt met witte stenen en witte doorstrijkmortel om hetzelfde effect te krijgen.

Innoveren voor het beste resultaat

Vandersanden produceerde voor dit project de witte baksteen Perla. Deze steen is het resultaat van jarenlange inspanning van de afdeling Research & Development, waarbij voortdurend de receptuur en het bakproces zijn bijgesteld om de steen perfect wit te krijgen. De handvorm techniek, waarmee deze steen is gemaakt, zorgt bovendien voor het geleefde, gestructureerde effect dat de architect voor ogen had.

Om het keimeffect te evenaren moet worden gewerkt met een witte voeg. Saint-Gobain Weber Beamix ontwikkelde speciaal voor dit project een witte doorstrijkmortel. Zowel de kleur als de fijne structuur van de mortel werden afgestemd op de gekozen witte steen.

Een ideaal alternatief voor keimen

De unieke combinatie van de witte steen Perla en de op maat gemaakte witte mortel vormt een ideaal alternatief voor het keimen. Op eenvoudigere en efficiëntere wijze krijgen de woningen de bijzondere uitstraling die minimaal gelijkwaardig is aan een gekeimde gevel. De nieuwe werkwijze gaat voorbij aan de nadelen waar aannemers bij keimen tegenaan lopen. Zo kan er beter worden gepland. Het moment waarop je kunt keimen is namelijk behoorlijk onzeker. Tijdens het aanbrengen van de mineraalverf mag de relatieve luchtvochtigheid niet te hoog zijn. Aangezien het in Nederland regelmatig nat en vochtig is, kan dit in de planning van de aannemer problemen geven.

Er kan bovendien sneller worden gewerkt. Met de witte doorstrijkmortel kan namelijk direct worden afgevoegd om het gewenste eindresultaat te bereiken. Bij keimen moet eerst worden afgevoegd en kan vervolgens pas na een paar weken de witte mineraalverf worden verwerkt. Dat betekent extra tijd, extra arbeidskrachten en dus extra kosten.

De witte steen en nieuwe mortel garanderen daarnaast kleurechtheid. Een bijkomend voordeel is dat daardoor nauwelijks onderhoud nodig is.

Blijven ontwikkelen

Door goed samen te werken en innovatief te handelen, kunnen architecten, aannemers en leveranciers beter inspelen op trends en wensen ten aanzien van uiterlijk, duurzaamheid, snelheid en kosten. De witte gevels van de wijk Schuytgraaf schrijven in dit opzicht geschiedenis!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vandersanden

Reageer op dit artikel