artikel

Lochems familiebedrijf voorloper in innovatie voor bouw en kozijnindustrie

Architectuur

Partnerartikel – Waar andere materialen tekort schieten, zijn kunststoffen vaak de meest praktische en duurzame oplossing. Mensen denken bij kunststof niet direct aan duurzaamheid. De praktijk wijst echter uit dat speciaal ontwikkelde materialen de levensduur van gebouwen, bouwdelen en technische producten drastisch kunnen verlengen.

Lochems familiebedrijf voorloper in innovatie voor bouw en kozijnindustrie
Noodhospitaal in Guiuan op de Filipijnen, opgebouwd uit Compodeen houtvezelcomposiet bouwdelen

Innodeen (voorheen Kreunen Kunststoffen) is ruim 30 jaar toonaangevend in de ontwikkeling en fabricage van nieuwe materialen en slimme producten. De innovaties volgen elkaar snel op en vinden hun weg naar steeds meer toepassingen in de bouw en kozijnindustrie. Algemeen directeur Gijs Kreunen: “Wij bieden duurzame alternatieven, voor alle plekken waar anders te snel veroudering, rotting of slijtage optreedt.”

Adv Innodeen

Gijs Kreunen, algemeen directeur Innodeen BV

Circulaire constructiematerialen

Innodeen heeft vier materiaalgroepen: Hollodeen, Durodeen, Compodeen en Eelodeen. Ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en meerwaarde, zodat voor uiteenlopende vraagstukken een oplossing kan worden gecreëerd. De meest recente ontwikkeling is het Compodeen houtvezelcomposiet. Producten worden in huis vervaardigd met een eigen compound, bestaand uit 75 procent hernieuwbare grondstof en 25 procent kunststof. Zonder productieafval en volledig recyclebaar.

Toepassingen vinden hun weg in uiteenlopende branches. “Dankzij het geoctrooieerde proces worden de houtvezels in lengterichting gepositioneerd. Samen met de hoge dichtheid geeft dit al een hoge sterkte aan het materiaal. Desgewenst worden staaldraden als wapening opgenomen. Producten vinden we terug als treeplanken voor treinen of ‘Simply Housing’; een bouwsysteem opgebouwd uit holle wanddelen. Hiermee is bijvoorbeeld het Guiuan ziekenhuis op de Filipijnen gerealiseerd”, aldus Kreunen.

beeld-4 adv innodeen

De DTS-dorpels voor alle kozijnen zijn Cradle to Cradle gecertificeerd

Samenwerking

“Buiten de bouw zijn er nog wel meer toepassingen”, vervolgt Kreunen. “We besteden veel aandacht aan onderzoek en ontwikkeling, en werken samen met toeleveranciers en verwerkers aan vernieuwende oplossingen. Het mooie is dat er altijd ruimte is geweest voor creativiteit en samenwerking met andere partijen. Dan ontstaan nieuwe mogelijkheden, ook in andere markten. Die kruisbestuiving kan hoogwaardige oplossingen opleveren met gegarandeerde kwaliteit. En dat wordt in steeds meer sectoren herkend.”

Adv Innodeen

DTS-REFLEX: Behoud het goede en vervang het slechte, daarmee spaar je kosten en het milieu

Vierde generatie

Gijs Kreunen vertegenwoordigt de vierde generatie in de onderneming, die in 1925 begon als ambachtelijk timmerbedrijf en zich ontwikkelde tot bouwbedrijf en timmerfabriek. Die achtergrond en ervaring bracht ideeën en een praktische visie met zich mee. Kreunen: “Als íets ons drijft is het duurzaamheid, en dáár het verschil maken waar het ertoe doet.”
Dit resulteerde in Innodeen shared solutions. “Eén van de eerste producten waarmee we bekend werden was de DTS dorpel. Destijds al het eerste en enige recyclebare product in zijn soort.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Innodeen.

 

 

Reageer op dit artikel