artikel

Drie transformaties van kantoor naar woningbouw

Architectuur

Drie transformaties van kantoor naar woningbouw
Woongebouw de Binck – Transformatie van kantoorgebouw naar appartementen © Ronald Tilleman

De druk op de woningmarkt vraagt om slimme en creatieve oplossingen. Steeds vaker worden leegstaande kantoren omgetoverd tot appartementencomplexen. In deze drie projecten tonen de betrokken bureaus verschillende mogelijkheden om tot een geslaagde transformatie te komen.

Schubertsingel in Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten

Aan de zuidzijde van Den Bosch aan een van de uitvalswegen huisde Rijkswaterstaat in een betonnen kolos uit de jaren ’70. Het gebouw voegde zich, ondanks het verschil in maat, naadloos in de omringende fijnmazige woonwijk. Behoud van dit brutalistische icoon had de voorkeur ten opzichte van nieuwbouw.

Schubertsingel in Den Bosch door Houben / Van Mierlo Architecten. Beeld René de Wit

Het gebouw gedroeg zich echter als een gast en mengde zich niet in zijn omgeving. Houben/VanMierlo Architecten nam de uitdaging aan en transformeerde het voormalige kantoorgebouw in een levendige biotoop. Lees verder >

Startsmart Urban Lofts in Amsterdam door BNLA architecten

Met de transformatie naar urban lofts zorgt BNLA voor de upgrade van twee desolate torens in Amsterdam West. Het project is uniek, omdat het een partiële herbestemming betreft. Deze geeft niet alleen het gebouw, maar ook de buurt een nieuwe impuls.

Startsmart Urban Lofts in Amsterdam door BNLA architecten. Beeld Studio de Nooyer

De woontorens, naar het ontwerp van architect Piet Zanstra, zijn voorzien van een uitkragende mantel met kantoren. Deze mantels zijn nu door BNLA architecten herbestemd tot high-end loft appartementen. Lees verder >

De Binck in Den Haag door Kraaijvanger Architects

Last but not least: het oude kantoor van de redactie van de Architect. Kraaijvanger Architects, eveneens de architect van het oorspronkelijke ontwerp, transformeerde onze voormalige werkomgeving naar een appartementencomplex met 72 woningen.

De Binck in Den Haag door Kraaijvanger Architects. Beeld Ronald Tilleman

Als eerste opgeleverde complex in de Binckhorst is het project dan een echte gebiedsaanjager. Het levert kwaliteit op een plek waar je het niet direct zou verwachten. Lees verder > 

 

 

Reageer op dit artikel