artikel

Brand: beter voorkomen dan genezen

Architectuur

Brand: beter voorkomen dan genezen
Pieter Snelder, managing director Benelux van Kingspan Geïsoleerde Panelen

Partnerartikel – Het is aan de orde van de dag: nieuwsberichten over bedrijfsbranden. Soms vallen er slachtoffers en vaak branden gebouwen helemaal uit. Helaas betekent zo’n brand dan niet alleen het einde van het gebouw, maar ook van het bedrijf. Ondernemers hebben na zo’n allesverwoestende vuurzee meestal geen andere keuze dan een faillissement.

Tekst: Suus van Geffen

Pieter Snelder, managing director Benelux van Kingspan Geïsoleerde Panelen, heeft zijn werk gemaakt van brandveiligheid. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment aan onder andere gevel- en dakbekleding. Die panelen zijn niet alleen duurzaam en isolerend, maar ook zeer brandveilig. Dat wil onder andere zeggen dat ze de brand zo lang mogelijk in één ruimte houden.

“Je wil voorkomen dat een brand doorslaat naar andere ruimtes of verdiepingen of overslaat naar andere gebouwen. Een klant van ons kreeg te maken met een bedrijfsbrand en dat gebouw was gelukkig goed gecompartimenteerd met de juiste brandwerende systemen. Die brand bleef daardoor beperkt tot één compartiment, één ruimte. Dat deel van het gebouw had uiteraard flinke schade, maar de ondernemer kon de dag na de brand gewoon zijn deuren openen voor klanten. Hij heeft geen economische schade geleden.”

Alle producten worden uitgebreid getest op brandwerendheid. Beeld Kris Janssens

Verkeerde bezuinigingen

Helaas ziet Snelder nog te vaak dat branden complete bedrijven in de as leggen. Of meerdere bedrijven zelfs, als die zijn gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw dat verandert in een vlammenzee.

“Ik zie dat veel branden ontstaan doordat er te gemakkelijk wordt omgesprongen met bouwkundige brandveiligheid. Dan is het op papier allemaal in orde, maar worden er tijdens de bouw verkeerde keuzes gemaakt omwille van tijd- en geldbesparing. Een goed voorbeeld is dat er wordt besloten andere, minder brandwerende dakbedekking te gebruiken dan de architect heeft voorgesteld. Of dat de gevelpanelen niet op de juiste manier aan elkaar worden bevestigd; dat is wel sneller maar niet brandveilig. Voor het behalen van zestig minuten brandwerendheid biedt onze nieuwste innovatie van gevelpanelen, het AWP-S paneel, een oplossing. Zo maken we de installatie en bevestiging van brandveilige systemen makkelijker en komen klanten en installateurs minder in de verleiding daarop te bezuinigen. Dat komt de brandveiligheid van gebouwen ten goede.”

De aandacht in het ontwerp van een gebouw is nu vaak nog gericht op inrichting, kleurgebruik en uitstraling, zegt Snelder. “Dat ben je allemaal in één klap vergeten als je door een brand op de rand van een faillissement staat.”

Kennis over brand

Een andere manier waarop Kingspan Geïsoleerde Panelen probeert bij te dragen aan het terugdringen van branden, is zoveel mogelijk kennis te verspreiden over hoe branden ontstaan en wat bedrijven kunnen doen aan preventie. Een van de manieren daarvoor is het jaarlijkse Fire Seminar (zie kader), maar ook door contact te leggen met bijvoorbeeld brandweer, gemeentes en verzekeraars. “Als het gaat om brandveiligheid zetten we onze commerciële pet af en delen we alle kennis die we hebben. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit voor ons Fire Seminar.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kingspan Geïsoleerde Panelen.

Fire Seminar op 8 oktober

De achtste editie van het Fire Seminar heeft als thema ‘Brandveiligheid op daken: dit moet u weten…’. De dag heeft een onpartijdig, niet-commercieel karakter en heeft onder meer als doel openhartige discussies te stimuleren. Het Fire Seminar is bedoeld voor brandexperts, brandweermannen en –vrouwen, verzekeraars, gebouwbeheerders, architecten en adviseurs brandveiligheid.

Aanmelden en meer informatie: fireseminar.nl

Reageer op dit artikel