artikel

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Architectuur – Wonen in hoge dichtheid

Architectuur

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Architectuur – Wonen in hoge dichtheid
Monografie Architectuur Juni 2019 over Wonen in hoge dichtheid

Door Harm Tilman – Met trots presenteren wij vandaag de nieuwe Monografie Architectuur. Deze gaat over het wonen in het hoge dichtheid. In haar redactioneel trekt onze vakredacteur Marieke Giele een vergelijking met de vanzelfsprekende wijze waarop in Vancouver hoog wordt gewoond.

Stedelijke programma’s

“In Vancouver domineert hoogbouw de skyline van de stad. Maar op straat heb je niet door dat je onder een toren van ruim honderd meter doorloopt. Deze torens staan op lage bouwmassa’s die als een soort podium fungeren en het straatprofiel een menselijke schaal geven.

Hier is ruimte voor stedelijke programma’s, terwijl de hoogbouw zorgt voor genoeg dichtheid om al deze voorzieningen te laten bestaan. Vancouverism wordt deze wijze van stadsplanning ook wel genoemd.

Ook in Nederland zoeken we naar verdichtingsstrategieën om te voldoen aan de woningbehoefte in de grote steden. Misschien is een grootschalige aanpak zoals in Vancouver niet passend, maar we kunnen zeker veel leren van deze Canadese stad. Vooral dat hoogbouw juist kan bijdragen aan een levendige openbare ruimte.”

Ga direct naar de Monografie Architectuur > 

Pontsteiger in Amsterdam door arons en gelauff architecten, beeld Ossip van Duivenbode

Pontsteiger in Amsterdam door arons en gelauff architecten, beeld Ossip van Duivenbode

Hoogbouw in Nederland en daarbuiten

De Monografie Architectuur is een vervolg op en uitbreiding van het architectuurproject Pontsteiger dat Arons en Gelauff architecten in Amsterdam heeft opgeleverd. In deze monografie is het aangevuld met vijf projecten die elk op een eigen manier invulling geven aan het verdichtingsvraagstuk.

Nederlandse bureaus timmeren in het buitenland op dit gebied behoorlijk aan de weg. Uit het ruime aanbod selecteerden we de Norra Tornen in Zweden door OMA en de Future Towers in India door MVRDV. In de projecten Rhapsody in West en de Willemstoren zijn een voor Nederlandse begrippen nieuwe woonervaring en voor bezoekers prettige verblijfsomgeving gerealiseerd.

Red Apple door KCAP

The Red Apple door KCAP

Uit onze archieven lichten we tenslotte een bespreking van The Red Apple in Rotterdam door KCAP.

Ga direct naar de Monografie Architectuur > 

Magazine en monografie

Sinds 2018 verschijnt de magazine van de Architect vier keer per jaar. In deze dubbeldikke uitgaven laten we zien hoe projecten tot stand zijn gekomen, op welke wijze het ontwerp is gemaakt en hoe dit technisch is uitgevoerd. Met deze projecten willen we je inspiratie, inzicht en vooral kennis bieden.

De monografieën zorgen voor thematische verbreding. In iedere monografie wordt een project uit het magazine gekoppeld aan vier tot vijf andere projecten. Per vakgebied staat zodoende een specifiek oeuvre of onderwerp centraal. Voor onze abonnees zijn deze monografieën bij het abonnement inbegrepen.

Ga direct naar alle monografieën > 

Architectuur, stedenbouw en interieur

De vakgebieden Architectuur, Stedenbouw en Interieur doen er opnieuw en in grote mate toe. Dit keert terug in de beschrijvingen, tekeningen en objecten. In de monografieën zijn de projecten van een oeuvre of rond een thema gegroepeerd op basis van hun technische en esthetische kenmerken, aangevuld met een introductie en interview die de achterliggende principes en opvattingen toelichten en verklaren.

Website en nieuwsbrief

Voor actuele nieuwsberichten, relevante projecten en uiteenlopende artikelen kun je terecht op onze website deArchitect.nl en in de nieuwsbrief die we dagelijks versturen. Op de pagina’s van de printeditie en de monografieën gaan we diepte in. Ik wens je veel plezier met deze Monografie Architectuur.

Nieuwsgierig? Ga direct naar alle monografieën > 

Nog geen abonnee? Neem een abonnement >

Lees ook

Reageer op dit artikel