artikel

Redactioneel – Huisvesting en communicatie

Architectuur

Redactioneel – Huisvesting en communicatie
Het labyrint in het stadspark Biblioteca degli Alberi in Milaan, ontworpen door Inside Outside/Petra Blaisse Beeld Harm Tilman

Door Harm Tilman – Nederlandse architectuur staat hoog aangeschreven in het buitenland. Enkele projecten in het juninummer van de Architect nummer zijn hiervan de perfecte illustratie. In Milaan realiseerde Inside Outside / Petra Blaisse een verbluffend stadspark dat de grote West-Europese traditie van tuinen doorzet met een geheel nieuw type binnenstedelijk open gebied. Studio Linse is gevraagd om in de Royal Opera in Londen de foyer en het restaurant in te richten en slaagde wonderwel in deze taak.

Voorts laten we werk zien van het in New York gevestigde Archi-Tectonics. Dit door de Nederlandse architecte Winka Dubbeldam opgerichte bureau zette
zich begin deze eeuw in een klap op de kaart en werkt sedertdien aan een uitdijend oeuvre, met onder andere projecten in Rotterdam en Leiden. Eerder dit jaar
won het bureau de prijsvraag voor de stadions van de Asian Games.

In de Nederlandse discussie is de teneur echter minder positief. Uit de publieke sector heeft de overheid zich grotendeels teruggetrokken als opdrachtgever. Ze belandt daarmee in een spagaat tussen vrijheid geven en kwaliteit genereren, zoals Liesbeth van der Pol dat noemt. Het vormt een explosieve situatie waarin politici niet te beroerd zijn om problematisch opdrachtgeverschap de architect aan te wrijven.

Omgekeerd wil de discussie over woningbouw maar niet van de grond komen. Architect Hans van der Heijden luidde hierover onlangs terecht de noodklok in de Volkskrant. Volgens hem is het te gek voor woorden dat onze materiële rijkdom niet tot uiting komt in de kwaliteit van de bebouwing, in “huizen die  langdurig comfortabel zijn en mooi verouderen.” Volgens Van der Heijden kun je in het buitenland onbekommerd aan dit soort opgaven werken, maar wil dat in Nederland niet lukken.

Publieke en private sector, monumenten en woningbouw zijn met elkaar communicerende vaten. Duidelijk is dat zij toe zijn aan een nieuwe plaatsbepaling
en invulling. Beide dienen immers niet alleen te beantwoorden aan functionele en materiële eisen, maar ook aan immateriële elementen als ventilatie, klimaat,
akoestiek en textuur. Kortom al die zaken die bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van gebruikers. Architecten zijn niet alleen verantwoordelijk voor
wat een gebouw huisvest maar ook voor wat het communiceert.

Dit artikel is gepubliceerd het juninummer van de Architect. Meer lezen bekijk hier de abonnementsvormen of bekijk de vorige edities.

Lees ook:

Reageer op dit artikel