artikel

‘Elsewhere is Everywhere’ – Brugbediencentrale met steunpunt wegonderhoud in Heerhugowaard – Gertrud Topper

Architectuur

Door Harm Tilman – In opdracht van de provincie Noord-Holland ontwierpen architect Gertrud Topper en projectleider Erwin Spuybroek op een bedrijventerrein in Heerhugowaard een 24-uurs brugbediencentrale, in combinatie met een Steunpunt voor Wegonderhoud.

Beeld Jeroen Musch

Brugwachtershuisjes gelegen bij bruggen zijn inmiddels een historisch verschijnsel, nu ook deze functie in de greep is gekomen van  automatisering en bezuiniging. Brugwachters zijn brugbedienaren geworden die vanuit een anonieme centrale liefst tientallen bruggen tegelijk aansturen. Dat dit ook anders kan, bewijst de nieuwe brugbediencentrale in Heerhugowaard, die is ontworpen door Gertrud Topper.

Foto-Essay-Brugbediencentrale-beeld-Jeroen-Musch_1

Beeld Jeroen Musch

Uit deze brugbediencentrale worden meer dan veertig bruggen en sluizen in Noord-Holland 24/7 bediend. De opdrachtgever, de provincie Noord-Holland, wil vanaf deze plek in de toekomst liefst tachtig bruggen gaan bedienen. Het is gecombineerd met het Steunpunt voor Wegonderhoud dat zich reeds in Heerhugowaard bevond en voor de gelegenheid volledig is vernieuwd.

Topper baseerde het ontwerp van het duurzame, energieneutrale gebouw op ideeën van circulair bouwen. De ontvlechting van de constructie, gevels, mechanische installaties en afwerking, en het gebruik van hernieuwbare en recyclebare materialen staan bij haar voorop. Met een duurzaamheidsscore van gpr: 9,15 is het gebouw het meest duurzame project van de provincie Noord-Holland.

Brugbediencentrale-Heerhurgowaard_Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

Het brugbediencentrale bestaat uit twee volumen. Op de begane grond zijn de werkplaats, de kleedkamers, de kantine en de opslag van voertuigen ondergebracht. De centrale hal is bereikbaar vanaf de voorzijde, maar eveneens vanaf het terrein. Het idee is dat de brugbedienaren aan de voorzijde naar binnen gaan, terwijl de weginspecteurs de terreinentree gebruiken. De gevel is ontworpen in hout en geprefabriceerd beton. Het beton is heel toepasselijk afgewerkt met een print van bandensporen.

Brugbediencentrale-Heerhurgowaard_Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

De werkplekken voor de brugbedienaren en de weginspecteurs bevinden zich in het opgetilde en uitkragende volume. De gevel hiervan is voorzien van een glanzende metalen geperforeerde huid die een rimpeling in het water symboliseert. Het invallende daglicht en het gebruik van natuurlijke materialen spelen een belangrijke rol in het interieur. Haaks op dit gebouw ligt het Steunpunt voor Wegonderhoud.
Het bestaat uit loodsen die zich onderscheiden door vijf meter hoge houten spanten.

Brugbediencentrale-Heerhurgowaard_Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

Opdrachtgever provincie Noord-Holland
Architect Gertrud Topper, Finishing Dutch
Project leider Erwin Spuybroek, K-support
Constructeur hoofdgebouw Pieters Bouwtechniek
Constructeur loodsen Stabico & Woodteq
Installatieadviseur J. Winder Techniek
Hoofdaannemer Nobel Bouwbedrijf
Metaalgevel Metadecor
Betongevel MBS beton
Ontwerp 2015-2016
Start uitvoering 2017
Oplevering 2018

Dit artikel is verschenen in het juninummer van de Architect
Meer weten over een abonnement? Bekijk de mogelijkheden.

Lees ook:

Resultaten voor ‘brugwachtershuisje’

Reageer op dit artikel