artikel

Deze restaurants zijn een architectonisch bezoek waard

Architectuur

Deze restaurants zijn een architectonisch bezoek waard
noma, Kopenhagen – Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Bij het ontwerp van een restaurant komt veel kijken. Van de interactie tussen de gasten en de keuken tot aan een verfijnde materialisering. Deze zeven restaurants zijn niet alleen een culinair, maar zeker ook een architectonisch bezoek waard.

noma in Kopenhagen (Denemarken) door BIG

Bjarke Ingels Group (BIG) ontwierp een nieuw onderkomen voor het wereldberoemde restaurant noma. Het restaurant ligt net buiten het centrum van Kopenhagen en heeft het voorkomen van een klein, culinair dorp. De verschillende functies zijn georganiseerd rond het hart van het restuarant: de keuken.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

Bjarke Ingels: “Vergelijkbaar met ons eigen idee van hedonistische duurzaamheid, waar de duurzamere stad ook de meest plezierige stad is om in te leven, heeft noma een keuken ontwikkeld die is gebaseerd op de waarden creativiteit en duurzaamheid.” Lees verder >

Paviljoen Piushaven in Tilburg door CIVIC en BRIGHT

In het nieuwe horecapaviljoen op de kop van de Piushaven in Tilburg worden architectuur en openbare ruimte verenigd. De robuuste, donkere dakrand levert een sterk beeld op en houdt verschillende publieke en private functies bij elkaar.

paviljoen middenpier piushaven tilburg

Beeld Stijn Bollaert

Door de opvallende ligging op de middenpier in de Piushaven vormt het paviljoen een baken voor gasten van de passentenhaven. Met de stevige constructie verwijzen CIVIC Architects & BRIGHT Urban Futures naar de context en maken intensief gebruik mogelijk. Lees verder >

Under in Lindesnes (Noorwegen) door Snøhetta

In Lindesnes, aan de Noorse kust, heeft Snøhetta het onderwater-restaurant Under gerealiseerd. Liggend tegen de steile kustlijn is de betonnen structuur half verzonken in het water. Daarmee is het Europa’s eerste onderwater-restaurant.

Restaurant 'Under' in Lindesnes Noorwegen door Snøhetta, beeld Ivar Kvaal

Beeld Ivar Kvaal

Op vijf meter onder het wateroppervlak, met uitzicht op de zeebodem, kunnen gasten vanaf nu dineren. Dat stelt de bezoeker in staat om de Noordzee te bekijken en het leven te ontcijferen dat hier zo’n vier miljard jaar geleden ontstond. Lees verder >

Hotel Jakarta in Amsterdam door SeARCH

Op de punt van het Java-eiland in Amsterdam staat Hotel Jakarta. Het hotel is ontworpen door SeARCH voor de hotelketen WestCord Hotels. Het ontwerp van het hotel heeft het architectenbureau opgevat als het bouwen van een biotoop.

Jakarta hotel, Amsterdam - SeARCH

Beeld SeARCH

De binnentuin van het hotel sluit aan bij de structuur van het stedebouwkundig plan dat Sjoerd Soeters voor Java-Eiland maakte. Mastenbroek ziet deze binnenruimte als de vijfde openbare tuin van het eiland. Aan deze tuin is niet alleen het restaurant, maar ook de skybar met uitzicht over Amsterdam gevestigd. Lees verder >

Gurumê Tijuca in Rio de Janeiro (Brazilië) door Bernardes Arquitectura

Gurumê in Rio de Janeiro is gespecialiseerd in de Japanse keuken. Het restaurant wil een gevoel van eenvoud en verfijning uitstralen. Bernardes Arquitectura heeft dat concept doorgevoerd in het ontwerp van het interieur.

Gurumê Tijuca in Rio de Janeiro door Bernardes arquitetura. beeld Leonardo Finotti

Beeld Leonardo Finotti

De architect liet zich voor de afwerking van de wanden en plafond inspireren door de materialen van boten en schepen in de haven van de stad. Twee collectieve tafels met een zigzag-vorm stimuleren de interactie tussen de gasten. Lees verder >

212 in Amsterdam door Concrete

In een klein klassiek grachtenpand heeft Concrete voor Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot het eerste ‘no-table’ restaurant van Nederland ontworpen. Een interieur met de focus op de interactie tussen de chefs met hun gasten, tijdens het koken, serveren en eten waarbij het gerecht telkens in de spotlight staat.

Beeld Wouter van der Sar

De uitdaging was een hedendaagse restaurantomgeving neer te zetten op deze contrastrijke plek. De omtrek rondom de keuken en zitplekken aan de bar, valt buiten de ervaring en is letterlijk gedimd in één tint grijs. Lees verder >

Old Scuola in Rotterdam door IWT

In het Industriegebouw van Maaskant heeft IWT het interieur voor de pizzabakkers van Old Scuola gerealiseerd. Zowel de open productiekeuken als het restaurant zijn met aandacht ontworpen. IWT ontwierp een ‘ruimtelijke machine’, een samenspel tussen de functionele strip, barelementen en akoestiek.

IWT_OldScuola

Beeld Pim Top

Centraal in de oude hal staan drie terrazzo barelementen die evenals de werkbanken overdag worden gebruikt door de keuken, terwijl er ’s avonds aan gegeten kan worden. Door dit meervoudige gebruik ontstaat volgens IWT onverwachte interactie en ontmoetingen tussen gasten en de staf. Lees verder >

 

 

Reageer op dit artikel