artikel

Unknot Tower in Leiden – Archi-Tectonics

Architectuur

Unknot Tower in Leiden – Archi-Tectonics
De Unknot Tower van Archi-Tectonics ligt aan de rand van de binnenstad van Leiden

Winka Dubbeldam en Justin Korhammer van het bureau Archi-Tectonics uit New York streven naar architectuur voorbij het alledaagse. Hun jongste projecten zijn dit voorjaar gepresenteerd in Berlijn, in een solotentoonstelling met de toepasselijke titel ‘Flat Lands and Massive Things – From NL to NYC & Beyond’. Onder de tentoongestelde projecten de Unknot Tower in Leiden.

Tekst: Claus Käpplinger

Dit gebouw van 35.000 vierkante meter introduceert ‘short stay & long stay’; een combinatie van hotel, luxe wonen en diensten in de stad. De toren ligt prominent aan de Plesmanlaan, aan de rand van de binnenstad van Leiden. De unieke vorm van de Unknot Tower is gegenereerd door vorm en programma van de toren met elkaar te verknopen. Rond de kristallijne centrale knoop zijn alle openbare ruimtes georganiseerd. Hotelvoorzieningen zoals lobby, champagnebar, conferentiecentrum, en spa, restaurant en zwembad lopen vloeiend in elkaar over en zijn voor zowel hotelgasten als bewoners toegankelijk. Hotel, retail en condo’s overlappen elkaar programmatisch en delen genereuze diensten, lifestyle-voorzieningen en open buitenruimtes.

Unknot tower Archi-Tectonics juni-nummer 2019

De vorm van het gebouw is een ‘unknot’, een driedimensionale figuur die kan worden teruggebracht tot een enkelvoudige lus

De vorm van de toren speelt in op de wisselende omstandigheden van de locatie door middel van een reeks gefacetteerde oppervlakken die verschillen aanbrengen in uitzicht, licht en privacy. Archi-Tectonics ontwikkelde een algoritme voor de pixellering van steen en glas. Hiermee zijn verschillen in lichtdoorlatendheid gecreëerd, terwijl de toren schuin naar de aangrenzende locaties overhelt. Tegelijkertijd zorgt de vliesgevel van steen en glas voor een goede isolatie. Deze verbetert de energie-efficiëntie van een typische glazen vliesgevel en levert tegelijkertijd passieve zonne-energie. Het effect van de lamellenoppervlakken is verder geoptimaliseerd door sensorgestuurde zonwering.

Unknot Leiden door Archi-Tectonics magazine juni 2019

Doorsnede over het publieke deel waarin voorzieningen als lobby, bar, conferentiezalen, spa, restaurant en zwembad liggen. Deze zijn toegankelijk voor zowel bewoners als hotelgasten

Aan beide uiteinden van de knoop liggen twee verschillende stedelijke buitenruimten: een plaza op de begane grond aan de noordkant en een uitkragend zwembad aan de zuidgevel. In de knoop zelf ligt een derde stedelijke ruimte; de void op de vierde verdieping met een terras en daktuin die uitkijken over het glinsterende zwembad.

Het gebouw bevat een viersterrenhotel met 194 kamers, een Holiday Inn Express met 129 kamers, drie restaurants, een conferentiecentrum en 1.000 vierkante meter evenementenruimte, een spa en een bibliotheek. De bovenste verdiepingen van het gebouw worden ingenomen door 27 luxe appartementen. De parking van 9.000 vierkante meter bedient zowel het nieuwe gebouw evenals de omgeving.

Dit artikel verschijnt ook in het juni-nummer van de Architect. Geen abonnee? Bestel hem hier

Lees ook:

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel