artikel

Studio Ossidiana laat eilanden drijven in Amsterdam Allegories

Architectuur

Door Marieke Giele – Voor de Sixhaven in Amsterdam-Noord ontwikkelde Studio Ossidiana het plan Amsterdam Allegories. Nu de stad zich richting het noorden uitbreidt, valt de Sixhaven te beschouwen als het nieuwe centrum van Amsterdam. Studio Ossidiana komt met een voorstel voor een experimenteel openbaar domein, waar de identiteit van de toekomstige stad ontdekt kan worden.

Voor de tweede ronde van de Prix de Rome ontwierp Studio Ossidiana een nieuwe stedelijke openbare ruimte voor het Sixhaven in Amsterdam. Het gebied ligt op slechts vijf minuten van Amsterdam Centraal Station, maar kent een totaal andere sfeer. De potentie van dit totaal andere gebied vormt een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van Alessandra Covini en Giovanni Bellotti (Studio Ossidiana).

Sixhaven

Amsterdam ontwikkelt zich steeds meer tot een stad rondom het IJ met de Sixhaven als een nieuw centrum van de stad. Deze haven kenmerkt zich door de driehoekige vorm en wordt aan alle zijden omringd door verschillende waterwegen.

In de Sixhaven komen verschillende schaalniveaus en snelheden samen: van de grote schepen die voorbij varen op het IJ tot de kleinschalige woonboten die stil liggen aan de kade. Dat geeft de potentie om in dit gebied een nieuw soort publieke ruimte voor Amsterdam te realiseren.

Drijvende eilanden

Amsterdam Allegories is een manifest om een nieuw type openbaar domein vorm te geven. In de ommuurde haven drijven 21 eilanden die op poëtische manier reflecteren op de specifieke eigenschappen en typologieën van Amsterdam. Deze eilanden bieden mogelijkheden tot nieuwe menselijke ontmoetingen met dieren, planten en mineralen.

Amsterdam Allegories door Studio Ossidiana. Beeld Majda Vidakovic

Amsterdam Allegories door Studio Ossidiana. Beeld Majda Vidakovic

Op narratieve wijze komen verleden, heden en toekomst samen in het plan. Door de verhalen van de stad te vertalen naar architectonische elementen ontstaat een nieuw publiek domein dat uitnodigt tot een nieuwsgierige en creatieve houding. Hier zijn mensen geen gebruikers, maar ontdekkingsreizigers.

Bird Palace en Fire Island

Een van de eilanden in het gebied is het Bird Pallace. Deze bestaat eigenlijk uit zes drijvende volières met elk een unieke binnenwereld. In de een vind je beschermde vogelsoorten, terwijl de ander juist gedomineerd wordt door tropische vogels die ooit naar Nederland zijn gehaald.

Amsterdam Allegories door Studio Ossidiana. Beeld Kyoungtae Kim

Bird Palace. Beeld Kyoungtae Kim

Tegenovergesteld aan het Bird Pallace is het Fire Island. Deze zwarte berg verwijst naar de kolenbergen in de nabijgelegen haven van Amsterdam. Fire Island moet uitnodigen tot avontuurlijke barbecues en openbare kampvuren.

Amsterdam Allegories door Studio Ossidiana. Beeld Kyoungtae Kim

Fire Island. Beeld Kyoungtae Kim

Van materialiteit naar architectuur

“Het resultaat is een verfrissend plan dat nieuwe vormen van publieke ruimtes voorstelt en waar het plezier, de positieve energie en de humor van afspatten. Covini weet op een verleidelijke wijze te verbeelden hoe het eindresultaat eruit zal zien en de maquettes spelen hierbij een overtuigende rol,” aldus de jury van de Prix de Rome.

“Ook heeft de jury veel waardering voor de manier waarop Covini direct in de derde dimensie werkt en materialiteit naar architectuur weet om te buigen. Bovendien zet zij met dit voorstel een interessante stap in haar ontwikkeling door haar ideeën naar een grotere schaal te vertalen. Het is deze ontwikkeling, in combinatie met de verfrissende energie, die de jury unaniem heeft doen besluiten Alessandra Covini uit te roepen tot de winnaar van de Prix de Rome Architectuur 2018.”

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel