artikel

SELECT Van seniorenwoningbouw tot jongerenhuisvesting: Pontsteiger in Amsterdam door Arons en Gelauff architecten

Architectuur

Door Marieke Giele – Aan de totstandkoming van de Pontsteiger in Amsterdam ging een roerige periode vooraf. In 2007 lagen de eerste plannen van Arons en Gelauff architecten al op tafel, maar door de perikelen van de crisis kwam het project lange tijd stil te liggen. Dankzij een nieuwe samenwerking met Dura Vermeer en M.J. de Nijs is het uiteindelijk gelukt om het woongebouw te realiseren.

In het oostelijk deel van de Houthavens, aan de oevers van het IJ, is het grootschalige woongebouw Pontsteiger verrezen. Aan de bouw van deze 250 huurwoningen en 66 koopwoningen ging een onstuimige periode vooraf.

Waterpoort

Sinds de jaren negentig staat de gemeente Amsterdam een grootschalige stad aan het IJ voor ogen. Ook voor het oostelijk deel van de Houthavens waren destijds al plannen voor hoogbouw gemaakt. Op een relatief klein grondstuk van tachtig bij tachtig meter dienden ruim 250 koopwoningen te komen.

In 2007 schreef het stadsdeel Westerpark samen met De Principaal, BB De Dijk (Ymere en Bouwfonds MAB) en Delta Forte een prijsvraag voor een ontwerp op deze locatie uit. Arons en Gelauff architecten won met het plan ‘Waterpoort’. Samen met de corporaties en ontwikkelaar werkte het Amsterdamse bureau vervolgens aan de uitwerking van het gebouw.

Pontsteiger in Amsterdam door arons en gelauff architecten, beeld Jeroen Musch

beeld Jeroen Musch

Nieuwe samenwerking

Maar in 2010 kwam het project stil te liggen door de economische crisis. Arons en Gelauff architecten ging met verschillende ontwikkelende partijen in gesprek om tot een nieuwe samenwerking te komen.

In die periode lagen er allerlei varianten op tafel. Zo heeft het bureau gewerkt aan plannen voor seniorenwoningen, maar bijvoorbeeld ook aan plannen voor jongerenhuisvesting. Dat had veel invloed op de plattegronden van het gebouw, maar aan de hoofdvorm van de Pontsteiger hoefde vrijwel niets te worden veranderd.

Monografie Architectuur over ‘Wonen in hoge dichtheid’

Monografie Architectuur

Er verrijzen steeds meer hoogbouwprojecten in Nederlandse steden. In deze monografie bespreken we de kansen die deze vorm van verdichting biedt.
Lees meer >

Bouwaanvraag

In 2013 nam de gemeente Amsterdam de positie terug en schreef een nieuwe tender uit. Uit de criteria bleek dat er een duidelijke voorkeur is voor het bestaande ontwerp van Arons en Gelauff architecten. En een jaar later was het daadwerkelijk zo ver. Dura Vermeer en M.J. de Nijs wonnen de tender.

Bouwinvest stapte in als belegger van ruim 250 huurappartementen. Daarmee was zeventig procent van de bouw gefinancierd en weet het bouwteam het project weer op gang te krijgen. Vanaf dat moment ging het snel. Binnen vier maanden was de bouwaanvraag rond en lagen er ver uitgewerkte plannen voor het gebouw op tafel.

Pontsteiger in Amsterdam door arons en gelauff architecten, beeld Jeroen Musch

beeld Jeroen Musch

Integrale benadering

In deze fase werkten architect, hoofdaannemers en adviseurs nauw met elkaar samen. Naast de constructieve uitdaging speelde ook een efficiënte bouwtijd een belangrijke rol. Daarom werkten alle partijen in een BIM-model samen, zodat zij direct met elkaar konden communiceren.

Dankzij deze integrale benadering kon het bouwteam op gebouwniveau duidelijke beslissingen maken. Uiteindelijk is het bouwteam zo geslaagd in de totstandkoming van de Pontsteiger. Het resultaat is een woongebouw dat op alle schaalniveaus tot zijn recht komt.

Dit is het derde deel in een serie over de Pontsteiger in Amsterdam. Eerdere publicaties verschenen op 22 april en 1 mei.

Lees verder

 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever Dura Vermeer Projectontwikkeling bv, Houten met M.J. de Nijs Ontwikkeling bv, Warmenhuizen
Ontwerp Arons en Gelauff architecten, Amsterdam
Projectarchitecten Floor Arons en Arnoud Gelauff
Medewerkers 2006 – 2010 Thomas Harms, Jan Bart Bouwhuis, Adrie Laan, Menno Mekes, Rianne Kreijne, Barbara Heijl, Bas Schuit, David Smidt van Gelder, Jimmy de Valk, Wouter van Alebeek, Geoffrey Albert, Marrit Veenstra
Medewerkers 2010 – 2014 Jan Bart Bouwhuis
Medewerkers 2014 – 2018 Remco Wieringa, Menno Mekes, Stephanie van Dullemen, Jan Bart Bouwhuis, Annemarie Swemmer, Tjeerd Beemsterboer, Maikel Rentinck, Lennart Snoek, Lard Joordens, Janne Bacchini, Eveline Kranstauber, Jacco van der Linden, Arnoud Neefjes, Jaco Koning, Mark Homminga, Peter Fokkens
Projectleider Remco Wieringa
Bouwtoezicht en directievoering BBA, Heemskerk
Project manager Bouwcombinatie New Cheese Development (Jeroen Koops)
Adviseur constructie Van Rossum raadgevende adviseurs, Rotterdam
Adviseur installaties  Hiensch Engineering, Amsterdam
Adviseur bouwfysica Blonk Advies, Amsterdam en DPA Cauberg Huygen, Amsterdam
Adviseur akoestiek Blonk Advies, Amsterdam en DPA Cauberg Huygen, Amsterdam
Adviseur bouwkosten BAZ, Jan Schuurhuis
Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West, Houten met Bouwbedrijf de Nijs, Warmenhuizen
Interieurarchitect &Prast&Hooft, Amsterdam
Landschapsarchitect Hosper landschapsarchitectuur en stedenbouw, Haarlem
Bruto vloeroppervlakte 64.000 m2
Netto vloeroppervlakte 14.000 m2  parkeer- en bergingenkelder, 2.000 mcommerciële ruimte en lobby’s, 37.000 m2  huurwoningen (252 stuks) en 11.000 m2 koopwoningen (66 stuks)
Bruto inhoud 186.000 m3 bovengronds (paviljoens en woongebouw)
Programma 2-laags ondergrondsparkeren, paviljoens op de begane grond ten behoeve van gebouwentree en horeca/commercieel, 25 woonlagen waarvan 17 lagen huurwoningen en 8 kooplagen
Datum voorlopig ontwerp april 2014
Indiening WABO 29 augustus 2014
Aanvang bouw 5 december 2015
Oplevering maart 2019

Reageer op dit artikel