artikel

Hoogste houten gebouw – Mjøstårnet in Brumunddal (NO) door Voll Arkitekter

Architectuur

Hoogste houten gebouw – Mjøstårnet in Brumunddal (NO) door Voll Arkitekter
Voll Arkitekter wil met dit gebouw milieuvriendelijk denken in de bouw stimuleren. Beeld Voll Arkitekter / Øystein Elgsaas

Door Marieke Giele – In het Noorse Brumunddal heeft Voll Arkitekter de houten toren Mjøstårnet gerealiseerd. Dit mixed-use gebouw bestaat uit appartementen op de bovenste verdiepingen, een hotel daaronder, kantoren op de derde tot zevende verdieping, een restaurant en gedeelde voorzieningen. Ook heeft het gebouw een dakterras Het gebouw van achttien verdiepingen is 85,4 meter groot en is daarmee het hoogste houten gebouw ter wereld.

De toren is gelegen aan het grootste meer van Noorwegen: Mjøsa. Daar komt ook de naam Mjøstårnet vandaan. Met het gebouw willen de architecten bewijzen dat een houten constructie eveneens toepasbaar is bij hoogbouw en willen ze het milieuvriendelijke denken in de bouw stimuleren.

Voor de bouw van Mjøstårnet is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van lokaal hout volgens diverse houttechnieken. Voor de vloeren is onder andere gelamineerd fineerhout gebruikt. Ook de kolommen zijn van gelamineerd hout en voor de massievere wanden van de trappenhuizen en liftschachten is kruislaaghout, ook wel bekend als CLT, toegepast.

Mjøstårnet aan het meer Mjøsa. Beeld Voll Arkitekter / Oystein Elgsaas

De hoofdconstructie bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers, stijf genaakt door zigzaggende spanten. De door Moelven Limtre geleverde losse kolommen, balken en spanten zijn op de grond in elkaar gezet. Vervolgens zijn deze met een grote kraan op hun plaats zijn gehesen. Daardoor waren tijdens de bouw geen steigers nodig aan de buitenzijde van het gebouw.

Hoewel het gebouw grotendeels bestaat uit een houten constructie, is op de bovenste zeven lagen beton toegepast in de vloeren. Het gewicht van de betonnen vloerplaten dimt heftige trillingen van de wind en voorkomt zo misselijkheid en bewegingsziektes bij de bewoners. Bovendien treedt zo een aanzienlijke verbetering in de akoestiek op.

Mjostarnet-Brumunddal-Voll-Arkitekter-4

Uitzicht vanuit het hotel. Beeld Voll Arkitekter / Oystein Elgsaas

Het bouwteam benadrukt dat hout van zichzelf sterk brandwerend is, omdat bij contact met vlammen de buitenste laag verkoolt en een isolerende schil vormt. Om deze reden zijn de afmetingen van kolommen en liggers over-gedimensioneerd. Toch is goed over de brandveiligheid van Mjøstårnet nagedacht. Zo vormt elke verdieping een afzonderlijk brandcompartiment en is het volledige gebouw voorzien van sprinklers.

Dit artikel verschijnt in het juninummer van de Architect.

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel