artikel

Archi-Tectonics – projecten Asian Games 2022

Architectuur

Archi-Tectonics – projecten Asian Games 2022
Entree

In de solotentoonstelling ‘Flat Lands and Massive Things – From NL to NYC & Beyond’ worden een aantal projecten van het bureau Archi-Tectonics uit New York gepresenteerd. Onder deze projecten ook twee stadions en een park die terug zijn te zien tijdens de Asian Games van 2022.

Het bureau van Winka Dubbeldam en Justin Korhammer, Archi-Tectonics, is geselecteerd uit een groep van vijf internationale architectenbureaus, won de prijsvraag voor de 2022 Asian Games met een gedurfd en innovatief ontwerp, waarbij landschap en bouwprogramma’s zijn gecombineerd in een driedimensionale landvorm. Net als kiezels in een rivier vormen twee iconische stadions en verschillende andere bouwobjecten de zwaartekrachtknopen van een vloeiend parklandschap voor de omliggende stad.

Sportpark Hangzhou Archi-Tectonics

Multifunctioneel

In samenwerking met !melk landschapsontwerp, Mobility in Chain, en Thornton Tomasetti structurele ingenieurs, creëerde het team een ​​multifunctioneel 47ha sportpark met een tafeltennis en een hockeystadion, een semi-verzonken fitnesscentrum en een bezoekerscentrum, een verzonken winkelcentrum en meerdere parkeergarages, met een totale bouwoppervlakte van 188.000 m2.

Archi-Tectonics, vooral bekend om zijn innovatieve ontwerp-, winkel-, hotel- en wellnessontwerpen (concepten) breidt hiermee zijn portfolio uit met een buitengewoon project, zowel qua schaal als qua programma. Door toepassing van hun onderscheidende op onderzoek gebaseerde ontwerpaanpak, slaagde Archi-Tectonics erin niet alleen veel van de programmatische aannames van de competitie opnieuw te evalueren, maar ook om de uitdagingen en beperkingen van de site om te vormen tot een bepalende troef van het totale ontwerpconcept.

Sportpark Hangzhou Archi-Tectonics

Nalatenschap

Het concept van de Asian Games Park and Stadiums combineert innovatief designonderzoek met lokaal cultureel erfgoed. Archi-Tectonics gelooft dat modern, intelligent ontwerp in combinatie met de modernste bouwtechnologie in dit geval resulteert in een poëtisch parklandschap. Terwijl de opening van park en stadions is gewijd aan de sportevenementen van de Aziatische Spelen van 2022, is het ontworpen voor een langdurig gebruik als een multifunctioneel, open en mooi sportpark, voor ontspanning, beweging en amusement; een nalatenschap voor de bevolking van Hangzhou. Het sponsstad concept als aanjager voor een ecologisch innovatief ecosysteem leidde tot een gebalanceerde benadering van een zero-earth-nulstrategie, resulterend in een prachtige topografische heuvelcompilatie met wetlands ertussenin.

Vloeiend landschap

Het landschapspark van 47ha pakt vloeiend rond de gebouwen als knooppunten in het landschap. De kunstmatig aangelegde heuvels vormen een topologische structuur voor de veelheid van programma’s onder en boven de grond. De twee stadions, een verzonken winkelcentrum, een fitnesscentrum en een bezoekerscentrum, evenals verschillende voorzieningen, zullen programmatische en ruimtelijke aandachtspunten vormen. De stadionstructuren aan beide uiteinden van het park zijn verbonden door een verzonken winkelcentrum Valley Village, een golvende commerciële ruggengraat met winkels, restaurants, kiosken en een ondergrondse parkeergarage, kruisend onder de bestaande Yiyang Road en de rivier. Deze vloeiende en natuurlijke verbinding tussen verschillende programma’s garandeert niet alleen de naadloze circulatie tijdens de Aziatische Spelen, maar ook het toekomstige succes van het project als een levendige en actieve stedelijke ruimte.

Sportpark Hangzhou Archi-Tectonics

Multidimensionaal

In plaats van het stadion te beschouwen als een inert object in het landschap, zag Archi-Tectonics het tafeltennisstadion als een multidimensionaal lichaam en integreerde de evenementruimten via een reeks lagen en drempels in het omliggende parklandschap. De Cong, een oud Jade-artefact gevonden tussen de graven van de Liangzhu-cultuur in de buurt van het hedendaagse Shanghai, diende als inspiratie voor de stadiontypologie. De karakteristieke cilindrische vorm met een cirkelvormig middengat en uitstekende vierkante hoeken, een in elkaar grijpende kubusvormige en buisvormige geometrie, kwam onmiddellijk naar voren als een ruimtelijk prototype voor concept ‘Body within Body’. De kruising van de twee volumes van het stadion, een glazen diafragma en een koperen shingled-ring, laten bezoekers meanderen en naar binnen glippen met de zitarena, een speciale vorm, een kruising tussen een sportarena en theateropstelling, klaar voor de toekomst van Hangzhou.

Sportpark Hangzhou Archi-Tectonics

Hockeyveld

Aan de hand van Hangzhou’s lokale traditie van het gebruik van bamboe met zijn tegenstrijdige kwaliteiten van extreme fysieke kracht en lichtheid, keken Korhammer en Dubbeldam daarentegen naar de Meinong-olie-papier- en bamboeparaplu als inspiratie voor de flexibele overkoepelende vorm van de lichtgewicht en doorschijnende vleugel van het veldhockeystadion. Deze zelfdragende dunne vleugel vormt een lichtgevend zonnedak boven het veldhockeygebouw met zijn zitarena. Geplaatst in een cirkelvormige daling in het landschap, maakt het hockeyveld integraal deel uit van het omliggende park en vertaalt het zich op natuurlijke wijze tussen het geometrische veld van het speelveld en de omliggende heuvels.

Dit artikel verschijnt in de juni-editie van de Architect

Projectgegevens

Opdrachtgever: Gongshu District City Village Reconstruction Department
Programma: Stadionpark voor de Hangzhou Asian Games 2022
Locatie: Hangzhou, China
Gebied: 46,7 ha park met een 34.000 m2 tafeltennisstadion, 8000 m2 stadion voor veldhockey en 20.000 m2 commerciële doeleinden
Projectteam: Archi-Tectonics
Projectleider: Winka Dubbeldam, Assoc. AIA en Justin Korhammer
Projectteam: Dongliang Li, Paul Starosta, Maud Fonteyne, Max Boerman, Soyeon Cha, Boden Davies, Alex Barr en Dan Rothbart
Adviseurs: Structural Engineers: Thornton Tomasetti Engineering; Mechanical Engineer: Ryan Soames Engineering
Landschapsarchitect: Landscape Design: !melk
Mobiliteit: Mobility in Chain

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel