artikel

Archi-Tectonics – Blaak Tower Rotterdam

Architectuur

Archi-Tectonics – Blaak Tower Rotterdam
De Blaaktoren ligt aan de Westblaak in Rotterdam. De vorm van deze toren is geïnspireerd op natuurlijke kristallen.

De Blaak Tower in Rotterdam is een van de projecten van het bureau Archi-Tectonics (Winka Dubbeldam en Justin Korhammer) uit New York die tijdens de solotentoonstelling ‘Flat Lands and Massive Things – From NL to NYC & Beyond’ in Berlijn is te zien.

Tekst: Claus Käpplinger

Deze toren is geïnspireerd op de zelf-referentiële vormen van Stibnite-formaties. Deze sulfide mineralen ontstaan spontaan en resulteren in unieke vormen, ondanks hun oorsprong in identieke systemen. De gevels volgen een spontaan organisatiesysteem van optimalisering met een duidelijke logica, maar staan anomalieën toe. Deze anomalieën zijn stedelijke ruimtes die zijn onttrokken aan de stad en die op hogere verdiepingen semi-openbare kristallijne ruimtes vormen, waaronder fitnessruimtes, sky lobby’s en een restaurant.

Blaaktoren Rotterdam door Archi-Tectonics

De begane grond is vormgegeven als een actief onderdeel van de binnenstad

De ‘standaard’, de norm, wordt verbroken door dit fragiele netwerk van lobby’s. De sky lobby’s vinden hun oorsprong in de basis van de toren; de glazen gevels vouwen naar beneden en spreiden hun oppervlak uit om ruimte te creëren voor openbare winkelgebieden, restaurants en publieke ruimten. Glazen naden verbinden de straatlobby met de hoger gelegen sky lobby’s, Als gevolg daarvan heeft de toren een unieke vorm, met een eigen herkenbare identiteit.

Blaaktoren Rotterdam door Archi-Tectonics

Studieschets van de toren

De toren bevat structurele en materiële innovaties en energiebesparingssystemen. Het zilveren variërende fritpatroon creëert een ‘klimaatsluier’ op de gevel. Deze vermindert de hittelast op de bezonde gevels terwijl de oververhitte gebieden worden gekoeld. Het bijzonder is dat daarbij het uitzicht niet wordt belemmerd. Het torenontwerp mikt op LEED Silver en een score van minstens 75 punten. De torens antwoorden op de overheersende westelijke windrichtingen met natuurlijke ventilatie, en de glazen sky lobby’s werken als groene longen die de lucht zowel koelen als filteren.

Dit artikel verschijnt in het juni-nummer van de Architect. Geen abonnee? Bestel hem hier

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel