artikel

SELECT Nieuw baken aan het IJ: Pontsteiger in Amsterdam door Arons en Gelauff architecten

Architectuur

Door Marieke Giele – In Amsterdam heeft Arons en Gelauff architecten de Pontsteiger gerealiseerd. Als een baken staat het nieuwe woongebouw aan het IJ. Het biedt bewoners spectaculaire uitzichten over de stad en heel Noord-Holland.

Op de plek waar tot voor kort de pont vanuit Amsterdam-Noord aanmeerde in de Houthavens, staat woongebouw de Pontsteiger. Dit bouwblok, naar ontwerp van Arons en Gelauff architecten, valt direct op door zijn vorm.

Hoogbouw aan het water

Vanaf het begin stond de gemeente Amsterdam op deze locatie hoogbouw voor ogen. In eerdere plannen voor de IJ-oever was al een kubus zichtbaar. Dat sluit aan bij het door de gemeente gekoesterde beeld van een grootschalige stad aan het water, met een aantal bakens die de verschillende wijken markeren.

Bij de uitvraag heeft de gemeente dat duidelijk willen provoceren. Op een relatief klein grondstuk van 80 bij 80 meter dienden ruim 250 koopwoningen te komen. Voor Arons en Gelauff architecten was dat aanleiding om na te denken over een slimme indeling van de gevraagde hoogbouw.

Pontsteiger in Amsterdam door arons en gelauff architecten, beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

Drie manieren van wonen

In het ontwerp ging het bureau uit van een typisch Amsterdams woonblok van vijf à zes verdiepingen. “We zijn begonnen met het plaatsen van zo’n blok op het maaiveld. Daartegenaan hebben we eenzelfde blok geplaatst dat we vervolgens omgeklapt hebben. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de kenmerkende vorm van de Pontsteiger,” vertelt Floor Arons, partner bij Arons en Gelauff architecten.

Met deze opvallende vorm heeft het bureau drie verschillende manieren van wonen in één gebouw samengebracht. In de laagbouw zitten de bewoners dicht bij het water en is er contact met de stad. Woningen in de twee torenpoten hebben uitzicht naar meerdere kanten. En de bewoners in de bovenste ‘balk’ ervaren juist de grote schaal met verre panoramazichten over Noord-Holland.

De uitvoering van deze bijzondere vorm had heel wat voeten in de aarde. Maar het bouwteam is er uiteindelijk in geslaagd om deze overspanning van ruim 45 meter te realiseren.

Monografie Architectuur over ‘Wonen in hoge dichtheid’

Monografie Architectuur

Er verrijzen steeds meer hoogbouwprojecten in Nederlandse steden. In deze monografie bespreken we de kansen die deze vorm van verdichting biedt.
Lees meer >

Menselijke schaal

Op het maaiveld heeft Arons en Gelauff architecten een verblijfsplek gecreëerd. Het hele gebouw is zeven meter opgetild waardoor je makkelijk onder het woonblok door naar het centrale plein loopt. Zo ontstaat een sterke verbinding tussen de stad en het water. Met kleine paviljoens die zich losmaken van het gebouw, is een menselijke schaal geïntroduceerd.

“Je kunt voor of tegen het gebouw zijn, maar het is goed om te zien dat de Pontsteiger op alle schaalniveaus tot zijn recht komt,” vertelt Arons trots. “Uit de verte oogt het gebouw misschien ongenaakbaar groot. Maar als je dichterbij komt, zie je dat het heel goed op de grond terecht is gekomen. Dat levert een prettige omgeving met een grote verblijfskwaliteit op.”

Dit is het eerste deel in een serie over de Pontsteiger in Amsterdam. De andere publicaties verschenen op 1 mei en 13 mei.

Lees verder

 

 

Projectgegevens

Opdrachtgever Dura Vermeer Projectontwikkeling bv, Houten met M.J. de Nijs Ontwikkeling bv, Warmenhuizen
Ontwerp Arons en Gelauff architecten, Amsterdam
Projectarchitecten Floor Arons en Arnoud Gelauff
Medewerkers 2006 – 2010 Thomas Harms, Jan Bart Bouwhuis, Adrie Laan, Menno Mekes, Rianne Kreijne, Barbara Heijl, Bas Schuit, David Smidt van Gelder, Jimmy de Valk, Wouter van Alebeek, Geoffrey Albert, Marrit Veenstra
Medewerkers 2010 – 2014 Jan Bart Bouwhuis
Medewerkers 2014 – 2018 Remco Wieringa, Menno Mekes, Stephanie van Dullemen, Jan Bart Bouwhuis, Annemarie Swemmer, Tjeerd Beemsterboer, Maikel Rentinck, Lennart Snoek, Lard Joordens, Janne Bacchini, Eveline Kranstauber, Jacco van der Linden, Arnoud Neefjes, Jaco Koning, Mark Homminga, Peter Fokkens
Projectleider Remco Wieringa
Bouwtoezicht en directievoering BBA, Heemskerk
Project manager Bouwcombinatie New Cheese Development (Jeroen Koops)
Adviseur constructie Van Rossum raadgevende adviseurs, Rotterdam
Adviseur installaties  Hiensch Engineering, Amsterdam
Adviseur bouwfysica Blonk Advies, Amsterdam en DPA Cauberg Huygen, Amsterdam
Adviseur akoestiek Blonk Advies, Amsterdam en DPA Cauberg Huygen, Amsterdam
Adviseur bouwkosten BAZ, Jan Schuurhuis
Aannemer Dura Vermeer Bouw Midden West, Houten met Bouwbedrijf de Nijs, Warmenhuizen
Interieurarchitect &Prast&Hooft, Amsterdam
Landschapsarchitect Hosper landschapsarchitectuur en stedenbouw, Haarlem
Bruto vloeroppervlakte 64.000 m2
Netto vloeroppervlakte 14.000 mparkeer- en bergingenkelder, 2.000 m2 commerciële ruimte en lobby’s, 37.000 mhuurwoningen (252 stuks) en 11.000 m2 koopwoningen (66 stuks)
Bruto inhoud 186.000 m3 bovengronds (paviljoens en woongebouw)
Programma 2-laags ondergrondsparkeren, paviljoens op de begane grond ten behoeve van gebouwentree en horeca/commercieel, 25 woonlagen waarvan 17 lagen huurwoningen en 8 kooplagen
Datum voorlopig ontwerp april 2014
Indiening WABO 29 augustus 2014
Aanvang bouw 5 december 2015
Oplevering maart 2019

Reageer op dit artikel