artikel

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK

Architectuur

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK
Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Jannes Linders

Door Marieke Giele en Harm Tilman – Aan de rand van de Zuidas hebben Benthem Crouwel Architects en D/DOCK een voormalig bedrijfspand getransformeerd naar een modern kantoor. Meest opmerkelijke onderdeel van het nieuwe gebouw is het innovatieve bladerdak met zonnepanelen dat symbool staat voor de duurzame ambities van de opdrachtgever. In het midden van het gebouw is naar het idee van een mediterraans dorpsplein een bijzonder atrium gerealiseerd.

Oorspronkelijk waren de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen gevestigd in verschillende panden aan de Van Eeghenstraat naast het Vondelpark. Vijf jaar geleden verwierf de organisatie een leegstaand kantoor aan de Zuidas om de ruim 600 medewerkers samen te brengen onder een dak. Dit voormalige bedrijfspand uit 1978 stond al jaren leeg en was daardoor jaren in gebruik als parkeerplaats. De medewerkers van de Goede Doelen Loterijen stonden niet bepaald te springen om hun geliefde Vondelpark in te ruilen voor dit grauwe pand.

Vanaf het begin af aan zijn de medewerkers betrokken bij het ontwerpproces. Zij leverden een longlist met wensen, die als basis diende voor het programma van eisen. Goede Doelen Loterijen is een project waarvan je er maar weinig hebt in Nederland. Alle betrokkenen spreken van een bijzondere en enthousiaste opdrachtgever die een droomhuis wilde realiseren voor alle medewerkers. Daarvoor zocht hij een betrokken architect die kon meedenken over deze opgave. Dat werd uiteindelijk Benthem Crouwel Architects.

Bovendien had de opdrachtgever hoge ambities op het gebied van duurzaamheid. De organisatie wilde met het aankopen en revitaliseren van het gebouw een goed voorbeeld op het gebied van circulair bouwen geven. Het nieuwe kantoor moest voldoen aan de hoogste normen en technieken van duurzaam bouwen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot een BREEAM Outstanding certificaat.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Jannes Linders

Een verdiept voorplein biedt toegang tot de entree van het nieuwe kantoor, beeld Jannes Linders

Aluminium bladerdak

Bij de transformatie heeft het Amsterdamse architectenbureau de bestaande betonconstructie zo veel mogelijk intact gelaten. Behouden wat je hebt en zo nodig iets toevoegen, is de regel. Het bestaande gebouw was weliswaar een zwaar gebouw maar had een mooie schaal en kende in de ogen van de architect een enorm potentieel. Door de open patio te transformeren naar een atrium moest een intiem kantoor ontstaan waarin je gemakkelijk contact met elkaar kunt hebben.

Boven het gehele pand is een aluminium bladerdak aangebracht, dat symbool staat voor de plaats waar de Goede Doelen Loterijen vandaan komt. Tevens is het nieuwe dak bouwfysisch en energetisch van belang. Bovenop het bladerdak ligt een plat dak, waarop bijna duizend zonnepanelen zijn aangebracht. Op plaatsen waar veel daglicht nodig is, zoals boven het atrium, zijn deze weggelaten. Door de filtering van het licht ontstaat hier een bijzonder schaduwpatroon dat met het verstrijken van de uren en het wisselen van de seizoenen steeds weer anders uitvalt.

Aan het patroon in het bladerdak ligt een proces van productontwikkeling ten grondslag dat typisch is voor Benthem Crouwel Architects. Het bureau zocht naar een materiaal dat de kleuren van de omgeving kan overnemen en absorberen, waarvoor het uitkwam op aluminium. Deze vierkante platen zijn vervolgens kruiselings, op verschillende manieren, opengesneden en getest. Dit leidde tot zeven typen cassettes die met behulp van een beddenhaaksysteem zijn opgehangen.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Jannes Linders

Een zwierige trap zorgt voor extra bewegingen in het atrium, beeld Jannes Linders

Levendig atrium

Onder het bladerdak is aan de voorzijde een verdiept voorplein aangelegd. Dit is ingericht als een ‘square’ compleet met perken en vijver. Hier bevinden zich een directe toegang tot het publieke restaurant en de entree naar het kantoor. Vanuit de entree ga je een trap op en stap je vervolgens het atrium binnen, een overrompelende ervaring.

In nauwe samenwerking creëerden Benthem Crouwel Architects en D/DOCK een plek die is geconcipieerd als het kloppende hart van de Goede Doelen Loterijen. Het atrium is bijna een intiem plein waarop je veel ziet gebeuren. Een zwierige trap nodigt uit tot bewegingen door het atrium. Onderweg gaat deze over in bordessen waar medewerkers even een praatje met elkaar kunnen maken of aan een tafel zitten te werken. Zo ontstaat een levendig plein vol interacties en ontmoetingen.

Voor het atrium kwam de opdrachtgever met het voorbeeld van het Piazza del Campo in Siena. De eerder geplande glazen balustrades zijn daarom gesneuveld en vervangen door ontwerpen van de medewerkers. Hun schetsen met bloem- en boogmotieven voor de binnengevels zijn 1:1 overgenomen en omgezet in panelen van geperforeerd plaatstaal.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

De koffiebar gaat over in een werkplek voor de medewerkers, beeld Michael van Oosten

Rustige werkomgeving

Achter deze binnengevels is een dynamische werkomgeving gerealiseerd waar de identiteit van de Goede Doelen Loterijen in naar voren komt. Een meanderende wand vormt een buffer tussen het levendige atrium en de werkplekken. Deze deelt de grote open werkvloer op in kleinere ruimtes voor de verschillende afdelingen. Tegelijkertijd fungeert deze wand als functionele zone waar vergaderruimtes en faciliteiten in zijn ondergebracht.

Achter deze functionele wand bevindt zich de ‘cold zone’ waar medewerkers rustig kunnen werken. Het oude meubilair van de organisatie krijgt in dit moderne gebouw een frisse uitstraling, waar interieurontwerpster Yolanda Loudon vanuit de opdrachtgever een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd. Het geeft de medewerkers een vertrouwd gevoel om tussen de bekende kasten te werken. Om te voorkomen dat een allegaartje aan meubels ontstaat, is een kleurrijk tapijt neergelegd dat als verbindende factor geldt.

Op de bovenste verdieping, onder het bladerdak, is een nieuwe verdieping gerealiseerd met onder andere een televisiestudio en auditorium. In de aansluitende daktuin lopen binnen en buiten in elkaar over. Om deze continuïteit te onderstrepen, is de houten vloerafwerking vanuit het interieur doorgetrokken in het exterieur. Het resultaat is een lichte verdieping waar medewerkers zich weer even in het groene Vondelpark wanen.

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Michael van Oosten

Achter de binnengevels van het atrium kunnen medewerkers in een rustige omgeving werken, beeld Michael van Oosten

Projectgegevens

Goede Doelen Loterijen in Amsterdam
Opdrachtgever Goede Doelen Loterijen, Amsterdam
Ontwerp Benthem Crouwel Architects, Amsterdam
Projectteam Benthem Crouwel Architects Saartje van der Made, Jan Benthem, Cees Zuidervaart, Gwendolyn Huisman, Alina Zaytseva, Volker Krenz, Daphne Tempelman, Jeroen Jonk, Klary Koopmans
Samenwerking ontwerp Vandejong Creative Agency, Amsterdam
Projectteam Vandejong Creative Agency Pjotr de Jong, Cyril van Sterkenburg, Lucie Pindat, Isabelle Bronzwaer
Interieurarchitect D/DOCK, Amsterdam en Yolanda Loudon
Projectteam D/DOCK Riccardo Bortolotto, Edward van der Poll en Erik Klarenberg
Adviseur constructie Van Rossum raadgevende ingenieurs
Adviseur installaties Halmos Adviseurs
Aannemer J.P. van Eesteren B.V.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel