artikel

Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere door Studio PROTOTYPE

Architectuur

Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere door Studio PROTOTYPE

Binnenkomen in het Pieter Baan Centrum was een nare ervaring voor bezoekers en verdachten. Nu wordt van de nood een deugd gemaakt met een serene ingang door Studio PROTOTYPE.

Tekst Harm Tilman
Beeld Jeroen Musch

‘Elements of Architecture’ schetst op treffende wijze het dilemma van de moderne deur. Continuïteit is een belangrijk principe in de hedendaagse architectuur; de nadruk ligt op beweging, transparantie en toegankelijkheid. Tegelijkertijd moet een deur bescherming bieden tegen indringers. Een deur belooft dus evenzeer openheid als veiligheid.

Entree-Pieter-Baan-Centrum-door-Studio-PROTOTYE.-Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

Een deur vormt een onderbreking van de bezoekersstroom, wat zijn status als noodzakelijke hindernis onderstreept. Ze ontwikkelt zich tot een gedematerialiseerde zone. Deze stapsgewijze transitie van de ene naar de andere conditie wordt bewaakt met behulp van elektronische middelen waaronder biometrische detectors en body scanners.

Het Pieter Baan Centrum is een observatiekliniek van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). Eind vorig jaar betrok het een nieuw onderkomen in Almere. In dit centrum worden verdachten van ernstige delicten gedurende zes weken onderzocht door gedragsdeskundigen, meestal gevolgd door een advies over de mate van toerekenen, de kans op recidive en een eventueel noodzakelijke behandeling.

Studio PROTOTYPE realiseerde het entreegebouw en de portiersloge aan de Carl Barksweg. De entree staat los van de nieuwbouw en maakt deel uit van de Oostvaarderskliniek. Het entreegebouw geeft bezoekers, advocaten en familieleden van de ‘observandi’ toegang tot het Pieter Baan Centrum.

Entree-Pieter-Baan-Centrum-door-Studio-PROTOTYE.-Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

Voor het ontwerp van het entreegebouw gold een kader van strenge randvoorwaarden, onder meer op het gebied van beveiliging. De architect stond voor de opgave om voor dit entreegebouw naast een hoog niveau van veiligheid een aangename fysieke ervaring te bieden.

Studio Prototype ontwierp een licht gebouw dat een suggestie van openheid biedt binnen de geslotenheid van de kliniek. De open plek heeft de vorm gekregen van een lichthof, een overzichtelijke ruimte met maximaal doorzicht. De beveiliging is een integraal onderdeel van het ontwerp, maar de bezoekers gaan vrijwel ongemerkt over van een open naar een meer secure en ten slotte naar een high secure omgeving. Drie enorme monumentale deuren begeleiden de bezoeker naar de entreepatio en symboliseren de passage van de beveiligingsgrens.

Entree-Pieter-Baan-Centrum-door-Studio-PROTOTYE.-Beeld-Jeroen-Musch-4

Beeld Jeroen Musch

Het interieur van het entreegebouw voelt sereen aan. Studio Prototype vatte het houten meubel op als de ruggengraat van het interieur. Het meubel eindigt in de wachtruimte, waar het onderdeel is van een panorama op de clear-zone langs de eindeloze beveiligingsmuur.

Het paviljoen kent een hoge materiële afwerking. De entree is voorzien van panelen en taatsdeuren die van geanodiseerd aluminium zijn en met schroeven zijn gemonteerd op de bestaande achterconstructie.

Projectgegevens

Entreegebouw Pieter Baan Centrum Almere
Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Ontwerpbureau Studio PROTOTYPE
Projectarchitecten Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden, Janne van Berlo
Medewerkers Gijs van Suijlichem, Nout Barentsen, Sjoerd Greevenbroek, Coline Mauroy, Lara Monfort, Steven Otten, Luca Vatteroni, Dieter Vlieghe, Mitchel Verkuijlen en Rossella Villani
Adviseur constructie Remko Wiltjer IMD Raadgevende Ingenieurs
Adviseur installaties Booms & Kuipers Technisch Adviesbureau
Aannemer Heijmans Utiliteitsbouw
Landschapsarchitect Andrew van Egmond
Adviseur beveiliging Smits van Burgst
Installateur Heijmans Installatietechniek
Interieurbouwer Gebe interieurbouw
Gevelbouwer Metadecor

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel