artikel

Vijf best bekeken projecten van de afgelopen maand

Architectuur

Vijf best bekeken projecten van de afgelopen maand
LocHal Tilburg door Civic, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo, beeld Ossip van Duivenbode

Door Marieke Giele – Voor veel architecten is het bekijken van projecten een belangrijke vorm van inspiratie of juist ontspanning. Afgelopen maand trokken een aantal publieke gebouwen de aandacht van onze lezers. Vooral de LocHal in Tilburg werd goed ontvangen. Er is veel lof voor de manier waarop de voormalige locomotiefloods is getransformeerd tot een levendige ‘werkplaats van de 21e eeuw’.

Buiten onze landgrenzen zijn een aantal bijzondere projecten geopend. Zo was er veel aandacht voor het nieuwe National Museum of Qatar, dat rondom het historische paleis van sjeik Abdullah bin Jassim Al Thani is gebouwd. Voor dit ontwerp liet Jean Nouvel zich inspireren door de vorm van de woestijnroos, met een bijzondere compositie als gevolg.

Opvallend is dat veel lezers niet alleen geïnteresseerd zijn in grote projecten. Ook kleine woningen voor particuliere opdrachtgevers doen het goed op onze website. Afgelopen maand viel het project Tiny Holiday Home in Vinkeveen door i29 interior architects en Chris Collaris op. Bijzonder is de manier waarop het kleinschalige vakantiehuis een bijzondere relatie aangaat met het omliggende natuurgebied van de Vinkeveense plassen.

Wil je ook projecten met ons delen? Dat kan eenvoudig via deArchitect.nl

1. Tiny Holiday Home in Vinkeveen door i29 interior architects en Chris Collaris

Aan de Vinkeveense plassen hebben i29 interior architects en Chris Collaris een Tiny Holiday Home gerealiseerd. Met een oppervlakte van slechts 55 vierkante meter gaat het huis overal een directe relatie aan met het omliggende natuurgebied. De slimme indeling zorgt voor een optimaal gebruik van alle ruimtes. Bekijk het Tiny Holiday Home >

Tiny Holiday Home in Vinkeveen door i29 interior architects en Chris Collaris, beeld Ewout Huibers

beeld Ewout Huibers

2. LocHal Tilburg door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo

In De Spoorzone van Tilburg is de voormalige locomotiefloods getransformeerd tot de LocHal. In dit publieke stadsforum is onder andere de bibliotheek van de stad gevestigd. Vanuit verschillende expertises werkten Civic, Braaksma & Roos, Inside Outside en Mecanoo samen aan het project. Dat heeft geresulteerd in een levendige ‘werkplaats van de 21e eeuw’. Meer over de LocHal >

LocHal Tilburg door Civic, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside en Mecanoo, beeld Ossip van Duivenbode

beeld Ossip van Duivenbode

3. Postillion Hotel Amsterdam door concrete

Concrete heeft het Postillion Hotel Amsterdam gerealiseerd, een plek voor hotelbezoekers, lokale bedrijven en buurtbewoners. Met 252 kamers in een toren van 65 meter is het hotelprogramma uitgebreid met een breed scala aan openbare functies. Als laatste onderdeel van de transformatie van de Kauwgomballenfabriek, zijn het programma en ruimtelijk ontwerp van het hotel in lijn met de ontwikkelingen in het gebied. Lees verder >

Postillion Hotel Amsterdam door concrete, beeld Isabel Nabuurs voor concrete

beeld Isabel Nabuurs voor concrete

4. Oodi Central Library Helsinki door ALA Architects

In het centrum van Helsinki is eind 2018 de Oodi Central Library geopend. Het nieuwe gebouw, een ontwerp van ALA Architects, is ontworpen om het 100-jarig bestaan van de onafhankelijkheid van Finland te vieren. De dynamiek van de locatie en het bibliotheekprogramma stonden aan de basis van het ontwerp. Karakteristiek zijn de drie afzonderlijk ontworpen verdiepingen. Bekijk hier de bibliotheek >

Central Library Oodi. Helsinki door ALA Architects. Beeld Tuomas Uusheimo

beeld Tuomas Uusheimo

5. National Museum of Qatar in Doha door Ateliers Jean Nouvel

In Doha is het Nationaal Museum of Qatar geopend, naar een ontwerp van Ateliers Jean Nouvel. Het gebouw vertelt het verhaal van het land en zijn inwoners, vanaf de vroegste tijden tot op de dag van vandaag. Het omarmt het gerestaureerde historische paleis van sjeik Abdullah bin Jassim Al Thani (1880-1957), de zoon van de grondlegger van het moderne Qatar. Lees alles over het nieuwe museum >

National Museum of Qatar

beeld Iwan Baan

 

 

Reageer op dit artikel