artikel

Geslaagd projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam

Architectuur

Geslaagd projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam
Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Harm Tilman

Door Marieke Giele – Op donderdag 21 februari organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam. Dit duurzame kantoor, naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, kenmerkt zich door het spectaculaire bladerdak en het levendige atrium. Tijdens een interessante middag verdiepten we ons samen met de opdrachtgever, architect en interieurarchitect in de transformatie van dit bijzondere pand aan de Zuidas.

Op een rustige middag verzamelen ruim vijftig architecten zich onder het karakteristieke bladerdak van de Goede Doelen Loterijen in Amsterdam. In het nieuwe auditorium ontvangt Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, alle gasten van het projectbezoek. Grote ramen bieden hier een mooi zicht op de Thomaskerk, die in 1966 naar ontwerp van Karel Sijmons is gerealiseerd.

Duurzame ambities

Tilman wijst de bezoekers op de zakelijke omgeving aan de andere zijde van het kantoor. “Als je het over de Zuidas hebt, dan denk je toch aan advocatenkantoren in iconische gebouwen en vermetele infrastructuurprojecten. Maar met de komst van de Goede Doelen Loterijen hebben we nu een andere reden om naar dit gebied te komen.”

Daarmee doelt hij op de duurzame transformatie die dit voormalige bedrijfspand uit 1978 heeft ondergaan. Ruim tien jaar stond deze betonnen kolos leeg, maar de Goede Doelen Loterijen zag de potentie die het oude gebouw in zich had. “En nu staat er een bijzonder kantoor dat is gerealiseerd naar de duurzame ambities van de opdrachtgever.”

Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Van het Vondelpark naar de Zuidas

Vervolgens is het woord aan Esther Wubben, projectleider Nieuwe Huisvesting bij de Goede Doelen Loterijen. Zij benadrukt dat de verhuizing naar dit nieuwe onderkomen geen vanzelfsprekendheid was: “We waren met zijn allen erg gehecht aan het Vondelpark, waar we twaalf panden in ons bezit hadden. Daar ontmoetten we elkaar op straat. Voor ons was de Van Eeghenstraat eigenlijk een wandelende kantoortuin.”

Dat gevoel van een huis aan het park wilde de Goede Doelen Loterijen graag meenemen naar het nieuwe onderkomen aan de Zuidas. “Daarom hebben we onze eigen mensen betrokken bij het ontwerpproces. Met hun inbreng hebben we niet alleen het programma van eisen opgesteld, maar ook veel emotie in het ontwerp gekregen. En dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat iedereen zich hier snel thuis is gaan voelen.”

Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Nieuw bladerdak

Voor architect Saartje van der Made, partner bij Benthem Crouwel Architects, betekende deze aanpak dat zijn niet moest ontwerpen voor, maar juist mét de medewerkers. “Vanaf het begin af aan zijn we in gesprek gegaan met de verschillende toekomstige gebruikers,” vertelt zij. “Tijdens een van deze sessies vroeg iemand of ze het Vondelpark niet mee konden nemen naar de Zuidas.”

Dat idee is door het bureau vertaald naar een spectaculair bladerdak dat het volledige plot overdekt. “Zo creëerden we in een keer een extra verdieping bovenop het bestaande dak en een overdekt voorplein naar de nieuwe entree. En niet onbelangrijk: het ons de mogelijkheid om heel veel zonnepanelen op het gebouw te plaatsen,” aldus Van der Made.

Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Spel van licht en schaduw

Voor de ontwikkeling van dit dak zocht Benthem Crouwel Architects naar een systeem dat de bijzondere lichtfiltering van echte bladeren moet benaderen. Daarvoor ontwikkelde het bureau een simpel idee, waarbij aluminium platen op verschillende manieren kruislings zijn ingesneden. Door deze ook nog eens te draaien, ontstaat een spannend spel van licht en schaduw.

“Benthem Crouwel Architects kwam met dit idee naar ons toe en dat hebben wij uiteindelijk vertaald naar zeven typen panelen,” vertelt Arie Groeneveld, manager plafonds bij Hunter Douglas. Trots toont hij een grote, aluminium casette aan de zaal. “Deze hebben we met behulp van een beddenhaaksysteem opgehangen, waardoor we uiteindelijk dit bijzondere bladerdak konden realiseren.”

Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Levendig atrium

Door dit dak is de voormalige binnenplaats van het gebouw getransformeerd naar een overdekt atrium. “Daar moest het kloppende hart van het kantoor komen,” vertelt Erik Klarenberg, projectmanager bij D/DOCK. “We hebben de medewerkers uitgenodigd om daar actief over mee te denken. Dat heeft niet alleen geleid tot de unieke binnengevels, maar ook tot het ontwerp van de elegante trap en de aansluitende balkons.”

“Maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden in dit kantoor,” grapt Klarenberg. Daarom heeft D/DOCK veel aandacht besteed aan het ontwerp van de werkvloeren achter de binnengevels van het atrium. “In een meanderende wand hebben we alle functionele elementen ondergebracht. Tegelijkertijd scheiden we op deze manier de werkplekken van het drukke atrium, zodat de medewerkers in alle rust hun werk kunnen doen.”

Projectbezoek Goede Doelen Loterijen in Amsterdam met Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Zwierend door het kantoor

Na de lezingen is het tijd voor de rondleiding door het nieuwe kantoor. Terwijl de groepen met architecten zich over de zwierige trap door het atrium bewegen, verbazen zij zich over het spectaculaire dak van de Goede Doelen Loterijen. Enthousiast vertellen de drie sprekers over de bijzondere details van het gebouw, waarbij ze nog eens wijzen op binnengevels van geperforeerd plaatstaal en de huiselijke inrichting van de werkplekken.

Dat toont de trots van zowel de opdrachtgever als de architect en de interieurarchitect. Duidelijk is dat de intensieve onderlinge samenwerking daar een belangrijke rol in heeft gespeeld. Het levert interessante gesprekken op tijdens de afsluitende borrel in het publieke restaurant.

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Hunter Douglas Architectural.

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel