artikel

100 jaar Bauhaus in Nederland

Architectuur

100 jaar Bauhaus in Nederland
Kitty van der Mijll Dekker in haar weefatelier in Nunspeet (ca. 1935), beeld Collectie TextielMuseum

Door Marieke Giele – 2019 staat in het teken van het 100-jarig jubileum van Bauhaus. Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland. Verschillende musea en organisaties besteden aandacht aan dit grote jubileumjaar. Wij zetten ze alvast voor je op een rij.

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Walter Gropius het Bauhaus oprichtte. Voor wie geen tijd heeft om WeimarDessau of Berlijn te bezoeken, pakken ook de musea in Nederland uit met verschillende tentoonstellingen over de beroemde school.

Nederland ⇄ Bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld

Boijmans Van Beuningen in Rotterdam legt voor het eerst in een groot overzicht het Nederlandse Bauhaus-netwerk bloot. De tentoonstelling brengt zestig Nederlandse kunstenaars, ontwerpers, architecten en andere bemiddelaars in beeld, die tussen 1919 en1933 betrekkingen aanknoopten met Bauhaus, en visa versa.

Vier bijzettafels (ca. 1926) door Marcel Breuer (Particuliere collectie in Duitsland)

Vier bijzettafels (ca. 1926) door Marcel Breuer (Particuliere collectie in Duitsland)

De tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ is te zien in de grote Bodonzaal en omvat bijna achthonderd objecten en werken, waarvan een aanzienlijk deel voor het eerst wordt getoond. Bij de tentoonstelling verschijnen tevens een boek met twintig essays over ‘nederland ⇄ bauhaus’.

De tentoonstelling ‘Nederland ⇄ Bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ is van 9 februari tot en met 26 mei te zien in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam.

Van Bauhaus tot Neuhaus

Vanaf april verandert Het Nieuwe Instituut vijf maanden lang in Neuhaus, een instituut voor andere kennis. Neuhaus bezet en transformeert alle bestaande ruimtes en voorzieningen, vult ze aan met eigen nieuwe faciliteiten en stelt ze open voor actieve gebruikers en deelnemers. Deze ware ‘Neuhäusler’ verkennen binnen deze dynamische leeromgeving de uitdagingen van de huidige tijd.

Studiecentrum van Het Nieuwe Instituut, beeld Petra van der Ree

Studiecentrum van Het Nieuwe Instituut, beeld Petra van der Ree

Neuhaus blaast de oorspronkelijke drijfveren en geestdrift van Bauhaus nieuw leven in en belichaamt ze opnieuw, geïnspireerd door de actualiteit. Binnenkort publiceert Neuhaus een ‘Call for Auditions,’ waarvoor alle toekomstige Neuhäusler die actief aan het programma zouden willen bijdragen een voorstel kunnen indienen.

Neuhaus vindt van 19 mei tot en met 15 september plaats in Het Nieuwe Instituut te Rotterdam.

Bauhaus& | Modern textiel in Nederland

Het TextielMuseum in Tilburg zoomt in op de wereld van het weefatelier van het Bauhaus. In de weverijwerkplaats staan functionaliteit, (betaalbare) serieproductie en gebruiksstoffen hoog op de agenda. De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern textiel in Nederland’ toont de invloed van het Bauhaus in de Nederlandse textielvormgeving.

Marijn van Kreij werkend in het TextielLab in opdracht van het TextielMuseum, beeld Josefina Eikenaar / TextielMuseum

Marijn van Kreij werkend in het TextielLab in opdracht van het TextielMuseum, beeld Josefina Eikenaar / TextielMuseum

In de expositie is de blik ook gericht op een viertal kunstenaars van nu. Saskia Noor van Imhoff, Krijn de Koning, Marijn van Kreij en Koen Taselaar maken in opdracht van het TextielMuseum nieuw werk dat reflecteert op het erfgoed van de befaamde opleiding. In de werkplaats van het museum gebruiken zij de high en low tech mogelijkheden om hun ideeën vorm te geven.

De tentoonstelling ‘Bauhaus& | Modern textiel in Nederland’ is van 25 mei tot en met 3 november te zien in het TextielMuseum te Tilburg.

Bezoek het Bauhaus

Lees verder

Reageer op dit artikel