artikel

5 hedendaagse crematoria dragen bij aan een goede rouwverwerking

Architectuur

5 hedendaagse crematoria dragen bij aan een goede rouwverwerking
Crematorium Siesegem in Aalst door KAAN Architecten, beeld Simone Bossi

Door Astrid de Wilde – Ooit stopt je aardse bestaan en rest je nog een laatste gang. Omdat de uitvoering en omgeving bijdraagt aan een betere rouwverwerking voor de nabestaanden buigen steeds meer architecten en ontwerpers zich over de opgaven voor crematoria. Onderstaand een overzicht van de laatste ontwikkelingen in Nederland en België.

Introvert domein van de dood: Crematorium Siesegem door KAAN

KAAN Architecten heeft in Aalst het Crematorium Siesegem gerealiseerd. In het ontwerp heeft het bureau gezocht naar een duidelijke aansluiting bij het omliggende landschap. Tegelijkertijd bleef het zich bewust van de gewenste geborgenheid bij deze gevoelige opgave. Bekijk hier het SELECT artikel

Crematorium Siesegem in Aalst door KAAN Architecten, beeld Simone Bossi

Crematorium Siesegem in Aalst door KAAN Architecten, beeld Simone Bossi

HofmanDujardin ontwerpt Uitvaartcentrum voor nieuwe vorm van afscheid nemen

HofmanDujardin presenteert een studieontwerp voor een innovatief Uitvaartcentrum. Het project gaat uit van een serie van drie kamers die het tijdloze bestaan met het moderne leven verbinden. Daarmee geeft het project een nieuwe vorm aan de manier waarop we afscheid nemen van overledenen. Lees meer over dit studieontwerp

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Crematorium, Lommel – a2o architecten

Het project van a20 architecten omvat een nieuw crematoriumgebouw op een perceel langs de centrale begraafplaats van Lommel.  Deze begraafplaats is een aangename en met zorg vormgegeven openbare parkruimte. Het ontwerp heeft als uitgangspunt het crematorium en de begraafplaats te behandelen als één site. Meer weten? Bekijk hier het project

Beeld Stijn Bollaert, Crematorium, Lommel - a2o-architecten

Beeld Stijn Bollaert, Crematorium, Lommel – a2o-architecten

Crematorium Duin-en Bollenstreek te Lisse – Van Manen, Noordwijk

Het gebouw is opgedeeld in vier delen, van elkaar gescheiden door gangen. Hetgeen in het gebouw gebeurt, het afscheid nemen, de plechtigheden en het condoleren is privé, dus besloten. De gevels van het gebouw zijn om die reden grotendeels gesloten/blind. Daar waar de gevels wel open zijn, is, om inkijk vanaf buiten te beperken, een scherm van houten schijven aangebracht. Door reflectie is het hout mede bepalend voor de sfeer in de achterliggende ruimte. Een serie van patio’s voorziet de ontvangst-/condoleancekamers van daglicht.

Crematorium Bollenstreek door Van Manen, Noordwijk

CUVO Uitvaartcentrum Haagse Duinen – KOW

Natuurlijke materialen zijn bepalend voor de rustige uitstraling van het vernieuwde Uitvaartcentrum Haagse Duinen. Naar ontwerp van KOW en Blink interieurarchitecten is het bestaande jaren tachtig pand deels gesloopt en deels gerenoveerd. Ook het terrein is opnieuw ingericht, met onder meer een overdekte rondgang langs de tuin. Bekijk hier het project

CUVO uitvaartcentrum Haagse Duinen door KOW

 

Lees verder

 

 

Reageer op dit artikel