artikel

Woningbouw beheerste het nieuws van 2018

Architectuur

Woningbouw beheerste het nieuws van 2018

Het schreeuwende tekort aan woningen beheerste bijna volledig het nieuws in 2018. Volgens de media is er zelfs sprake van een woningbouwcrisis veroorzaakt door het nijpende tekort aan woningen. De vier grote steden buitelden over elkaar heen met grootste plannen waarin hoogbouw de directe voorkeur krijgt. Zelfs een fictieve wolkenkrabber haalde het nieuws. Daarnaast sprak ProRail zijn bezorgdheid over deze plannen waarin bouwen bij het spoor een groot aandeel vormt.

‘De woningbouw crisis heeft grote effecten op mobiliteit, gezinsleven en economische groei. De huizenprijzen zijn geëxplodeerd, starters maken geen enkele kans op de woningmarkt en je kunt niet of amper de woning vinden die je wilt. Oplossingen zijn volop aanwezig, denk aan tiny houses, enz , maar dat de politieke wil lijkt te ontbreken om deze te promoveren tot succesvol beleid’, zo schrijft Harm Tilman in zijn blog begin december.

‘Grappig genoeg speelt de vraag of de nieuwe woningbouw goed is ontworpen en voldoet aan de wensen van de gebruikers, geen enkele rol. Terwijl deze discussie toch eerst zou moeten worden gevoerd voordat nagedacht wordt over het beleid  en de instrumentalisering ervan.

Bestaande woningvoorraad

In een radiointerview met Jort Kelder geeft prof.Thijs Asselbergs, hoogleraar architectural engineering aan de TU Delft, zijn mening over alle nieuwbouw. Hij is van mening dat we niet méér moeten bouwen, maar vooral moeten kijken naar wat we al hebben.

“Als je kijkt naar de enorme bouwproductie die nodig is: we hebben 700.000 tot 800.000 huizen op korte termijn nodig”, zegt Jort Kelder. “Ik maak me daar een beetje zorgen over. Dat leidt tot nietszeggende woningbouw, tot fouten, tot haastwerk.” Die angst heeft Asselbergs minder. “Tenzij we weer landjes gaan zitten bebouwen die om de steden liggen, zoals met de Vinex-wijken.” Dat is volgens Asselbergs het laatste wat we zouden moeten doen. “Het gaat over samenhang, natuurlijk”, zegt prof. Asselbergs. “Laten we voorop stellen dat Nederland heel mooi is. Maar aan de randen van de stad is er wel sprake van verrommeling.”

Transformatie

Als mogelijke oplossing voor de woningbouwcrisis wordt transformatie van bestaande gebouwen zoals winkels, kantoren en fabrieken geopperd. Harde cijfers van het CBS tonen aan dat dit een druppel op de gloeiende plaat is. In 2017 heeft dit 7570 nieuwe woningen opgeleverd. Dat is ruim 8 procent van alle nieuwe woningen die er in 2017 bij kwamen. Dat is ruim 8 procent van alle nieuwe woningen die er in 2017 bij kwamen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Net iets boven een procent van de 700.000 tot 800.000 woningen die nodig zijn.

Onderstaand een overzicht van de tien best gelezen woningbouwberichten van 2018

Lourdeskade te Tilburg DAT Architecten

Woningbouw Lourdeskade Tilburg – DAT architecten
Recent is de laatste fase van het project Lourdeskade aan de Piushaven in Tilburg opgeleverd. De locatie heeft een markant karakter dat grotendeels bepaald wordt door de originele bebouwing zoals de klokkentoren van de voormalige Lourdeskerk en het gebouw van de oude ijzergieterij. DAT architecten was door het industriële karakter van de locatie geïnspireerd en heeft de sfeer doorgetrokken in het ontwerp van de nieuwe gebouwen. Lees verder..

Bold_Collective_finalist Russische woningbouwprijsvraag

Russische woningbouwprijsvraag kende twee Nederlandse finalisten
Onder de twintig genomineerden voor een Russische woningbouwprijsvraag ook twee Nederlandse bureaus. Bold-Collective en Anarcitects Studio dongen mee naar de overwinning die na een tweede selectieronde begin april bekend zijn gemaakt. De prijsvraag is uiteindelijk door twee Russische projecten gewonnen. Lees verder..

Impressie Oostenburgereiland: Bureau Fraai

Impressie Oostenburgereiland: Bureau Fraai

Woningbouw en hotel op Oostenburgereiland
Op het voormalige industriële gebied op Oostenburgereiland in Amsterdam komt een woningbouwproject en een hotel. Het ontwerp is afkomstig van Bureau Fraai, Laura Alvarez Architecture en Architectuur Maken. De opdracht is een vervolg op de gewonnen prijsvraag die namens opdrachtgever Stadgenoot was uitgeschreven door Architectuur Lokaal. Lees verder..

Uitbreiding woningbouw Schiphol niet verantwoord

Uitbreiding Schiphol onverantwoord vanwege woningbouwplannen
Door de nieuwbouwplannen rondom Schiphol krijgen zo’n 172.000 meer mensen last van geluidshinder en (ultra)fijnstof. Daarvoor waarschuwt de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland op basis van een eigen inventarisatie van de laatste woningbouwcijfers. Lees meer

Texel vuurtoren

Jonge bestuurders Texel willen status aparte voor woningbouw
De Jonge Bestuurders Texel hebben een zienswijze ingediend tegen de ontwerp-omgevingsvisie van de provincie die nu ter inzage ligt. In deze omgevingsvisie wordt gesteld dat de regio Noord-Holland Noord 23.000 woningen tot aan 2030 nodig heeft. De verwachting is dat gemeenten onderling moeten bepalen hoeveel elke gemeente daarvan mag bouwen. De Jonge Bestuurders zijn bang dat Texel er bekaaid vanaf komt en het woningprobleem alleen maar verder toeneemt. Lees verder..

Architema Stadhoudershof Schiedam

Van jeneverbranderij naar woningbouw, bouwstart Stadhoudershof
Twee door brand verwoeste jeneverstokerijen in Schiedam worden door Architéma Architectuurstudio getransformeerd tot woongebouwen. Lees meer..

SVP_architectuur_stedenbouw_Rusland_krasnojarsk_01

Woningbouw Krasnojarsk, Rusland door SVP architectuur en stedenbouw
SVP maakte in samenwerking met het Russische architectenbureau Tekonika een masterplan voor een nieuwe gebiedsontwikkeling van 4530 woningen. De stad Krasnojarsk ligt 4000 km ten oosten van Moskou en is de meest oostelijke miljoenen stad van Siberië. Lees meer..

HvdH_Adup_Londense Woningbouw

Hans van der Heijden kandidaat Londense woningbouw
Het Architecture Design Urbanism Panel (ADUP) heeft de Amsterdamse architect Hans van der Heijden aangewezen als voorkeurskandidaat voor alle gesubsidieerde woningbouw in Londen. Met elf andere bureaus maakt het deel uit van een pool architectenbureaus waaruit opdrachtgevers zonder aanbesteding kunnen kiezen. Lees verder..

ProRail bezorgd over woningbouw langs spoor

ProRail bezorgd over woningbouw langs spoor
Nieuwe woningen langs het spoor moeten beter worden beschermd tegen trillingen van het treinverkeer dat steeds verder toeneemt. Projectontwikkelaars en gemeenten slaan het advies echter geregeld in de wind.. Lees verder..

Preview Innovationen Tower Stockholm door OMA/Reinier de Graaf

Preview Innovationen Tower Stockholm door OMA/Reinier de Graaf
InStockholm konden genodigden alvast een kijkje nemen in de Innovationen Tower. De toren is het eerste voltooide gebouw van de twee Norra Tornen-woontorens ontworpen door OMA/Reinier de Graaf. Het project is gevestigd in Hagastaden, een nieuw district in het noorden van Stockholm, ontstaan rond het Karolisnka-instituut, dat de Nobelprijs voor Geneeskunde toekent. Lees verder..

Reageer op dit artikel