artikel

Best gelezen nieuws van 2018

Architectuur

Best gelezen nieuws van 2018

2018 kende een fikse opleving in de architectuur. Ze laat zien dat dat de crisis definitief achter ons ligt. Veel plannen overstijgen de verwachtingen en zijn zo omvangrijk dat al weer wordt gesproken over een nieuwe crisis, zeker in de woningbouw. We legden een meetlat over de berichten die we in 2018 brachten en selecteerden per categorie de meest gelezen nieuwsartikelen.

Meest gelezen per categorie

Architectuur

Drie koningen invulling voormalige silo's Zeeburgereiland

Drie Koningen wint selectie voor nieuwe invulling silo’s Zeeburgereiland
De gunning aan de initiatiefnemers van het plan De Drie Koningen is definitief geworden. Het plan van de combinatie Vink Bouw Nieuwkoop B.V., Grayfield, Architectenbureau TANK, adviesbureau iLINQ en Brouwerij ’t IJ B.V. werd als beste beoordeeld. Zij gaan een nieuwe invulling geven aan de drie silo’s in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland. Lees verder>>

Station Amsterdam CS: Jannes Linders

Noord/Zuidlijn in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects wint ARC18 Architectuur Award
De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is de winnaar van de ARC18 Architectuur Award. De jury, onder leiding van Ellen van Loon (OMA), is onder de indruk van de sober- en doelmatigheid waarmee Benthem Crouwel Architecten de stations van de nieuwe metrolijn heeft ontworpen. Door de grote schaal is het indrukwekkende project van grote betekenis voor de architectuur en de stad. Lees verder>>

Stedebouw

don murphy aangesteld als supervisor architectuur Schiphol

Foto Schiphol

Don Murphy aangesteld als supervisor architectuur en stedebouw Schiphol
Don Murphy (52) is de nieuwe supervisor architectuur en stedenbouw van Schiphol. Met deze aanstelling volgt de oprichter van VMX Architects Liesbeth van der Pol op. Murphy is op 1 januari in dienst getreden. Lees verder>>

22022018 Cobouw Opdracht verhaal Yvonne Minitopia De C3 Living .vlnr Rolf Boxmeer Mohamed Acharki en Tessa Peters .Foto Erald van der Aa.

vlnr Rolf Boxmeer Mohamed Acharki en Tessa Peters .Foto Erald van der Aa

Woonlab Minitopia bewijst nut tijdelijke stedebouw op braakliggende terreinen
Dat braakliggende terreinen zich prima lenen voor tijdelijke stedenbouw bewijst woonlab Minitopia, zo menen de initiatiefnemers op Cobouw.nl. Bijna twee jaar lang diende het voormalige GGD-terrein in Den Bosch als proeftuin voor alternatieve woonvormen. In april moeten de Minitopianen vertrekken omdat woningcorporatie Zayaz, de eigenaar van de grond, er appartementen gaat bouwen. Op bedrijventerrein De Poeldonk krijgt het experiment een grootschaliger vervolg. Lees hier het hele bericht>>

Interieur

Rijnstraat 8, Den Haag. Beeld: Delfino Sisto Legnani en Marco Cappelletti

Klachten over interieur Rijnstraat 8 in Den Haag door OMA
Nog geen half jaar nadat het nieuwe gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag was geopend regende het klachten over het werkklimaat. Van te weinig werkplekken voor de werknemers tot aan het deprimerende zwart dat ‘voor depressies’ zou zorgen. Uit een onderzoek door het Center for People and Buildings in Delft kwamen liefst 42 aanbevelingen om het gebouw te verbeteren. Lees hier waaruit de klachten bestaan>>

MFC Doelum Renkum. Beeld: Katja Effting

ARC18 Interieur Award naar MFC Doelum in Renkum
De ARC18 Interieur Award is dit jaar uitgereikt aan Multifunctioneel Centrum (MFC) Doelum in Renkum door NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser. Het project voldoet aan de vraag van de inwoners van de kleine gemeente diverse sportverenigen te verzamelen onder een dak. In het MFC draait alles om verbinding. Het verbinden van tennisser en zwemmer, sporter en toeschouwer en zeker ook het verbinden van landschap, architectuur en interieur. Lees meer over de winnaar van de ARC18 Interieur Award

Hoogbouw

V8 Cooltoren Rotterdam

De Cooltoren van V8 Architects (impressie)

Rotterdamse Torens: Cooltoren door V8 Architects viert uitzicht
De skyline van Rotterdam wordt de komende jaren flink uitgebreid met woontorens. Maar hoe komen die eruit te zien? Wij vroegen een aantal architecten naar hun ontwerp. De Cooltoren door V8 Architects richt zich met een dragende kern op het uitzicht. Bijzonder zijn ook de ‘middenkroon’ en de aansluiting op de naastgelegen gebouwen. Lees meer over dit hoogbouwproject in Rotterdam

De toekomstige skyline van Den Haag. Beeld: Gemeente Den Haag

Concrete plannen voor hoogbouw in Den Haag
Den Haag gaat rond de stations Hollands Spoor, Den Haag CS en Laan van NOI hoge woontorens bouwen om het dreigende woningtekort aan te pakken. De torens worden waarschijnlijk hoger dan de gebouwen die nu in de stad staan. Lees verder

Duurzaamheid

Acht duurzaamheidslabels voor elk project

Acht duurzaamheidslabels voor elk project

Acht duurzaamheidslabels voor elk project
Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere rol in de gebouwde omgeving. Waar het vroeger werd gezien als idealisme, is het in de meeste nieuwbouwprojecten inmiddels een basisvoorwaarde. Gemeenten eisen bepaalde minimale energieprestaties. Ontwikkelaars zoeken onderscheidend vermogen door gebouwen op te leveren met een duurzaamheidslabel. Gebruikers nemen vaak geen genoegen meer met een Bouwbesluitwoning of -kantoor, maar hebben steeds meer interesse in een gezonde en comfortabele woon- en werkomgeving. Lees meer over de duurzaamheidlabels

Alijd van Doorn

Alijd van Doorn nieuwe directeur Habeon Architecten en Duurzaamheid
Alijd van Doorn, auteur voor de Architect en jurylid van de ARC17 Jong Talent Award is begin 2018 bij Heembouw in dienst getreden als directeur Habeon Architecten en duurzaamheid. Lees meer

Reageer op dit artikel