artikel

Tips voor onder de kerst/winterboom

Architectuur

Tips voor onder de kerst/winterboom
Een stedentrip naar Kopenhagen is een aanrader als kerstgeschenk. Op de foto BLOX door OMA. Beeld: Sisto Legnani en Marco Cappelletti

Als redactie vinden wij natuurlijk dat een abonnement op ons fraaie tijdschrift niet onder de kerst/winterboom mag ontbreken. Als je snel bent krijg je nog naast korting ook een VR-bril cadeau, zo maak je meerdere mensen blij. Onderstaande cadeausuggesties om te geven (of te ontvangen) helpen je misschien op weg in deze drukke dagen en maken het zoeken naar het juiste geschenk overbodig. We wensen je in ieder geval hele fijne feestdagen.

Stadsschetsen – Steden om van te houden
“Komt er ook een boekje van?,” was de veelgehoorde vraag bij de tentoonstelling ‘Twintig jaar tekenen’ eind vorig jaar. Reden voor Matthijs de Boer om zijn schetsen te bundelen in het boek ‘Stadsschetsen’. “De afgelopen twintig jaar heb ik op reizen in diverse Europese landen kleine observaties van dorpen, steden en landschappen vastgelegd in zwarte inkt op handzaam formaat papier. Oefeningen in kijken en vastleggen. Oefeningen in het weergeven van de essentie van een plek, het karakter, de sfeer.”
Meer informatie over de bestelwijze

Boek: Stadsschetsen - Steden om van te houden, getekend en beschreven door Matthijs de Boer

Boek: Stadsschetsen – Steden om van te houden, getekend en beschreven door Matthijs de Boer

City Scarfs
Steden vormen een aangenaam onderwerp voor een kerstcadeau. Leuk om te krijgen of weg te geven zijn de City Scarfs met plattegronden van Nederland en van Nederlandse steden. Zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De sjaals worden gemaakt door beeldend kunstenaar Mirjam Hagoort van Barentsz Urban Fabric.

Zolang de voorraad strekt
Nu de letters Iamsterdam zijn weggehaald in onze hoofdstad is een miniatuurvariant als herinnering een leuke cadeausuggestie. Tenminste zolang ze nog verkrijgbaar zijn. Onder andere te krijgen via: iamsterdamgifst.com

Bikeblock Kerstkado 2018

Fietsenstalling voor je woonkamer: de BikeBlock

Voor de fietsers: BikeBlock
Deze BikeBlock in brutalistische stijl stelt fietsers in staat om fietsen in hun appartementen te parkeren, zonder concessies te doen aan de interieuresthetiek.
Banden steken in een stuk uit het betonnen blok dat 18 kilogram weegt om kantelen te voorkomen als het eenmaal op zijn plaats is geklemd. Leer bekleedt ook de onderkant om geen krassen te maken op vloeren.
Verkrijgbaar via: Urbanature

BLOX OMA Beeld: Sisto Legnani en Marco Cappelletti

BLOX door OMA. Beeld: Sisto Legnani en Marco Cappelletti

Een citytrip naar bijvoorbeeld Kopenhagen
In die rustige kerstperiode is een paar dagen er tussen uit goed om inspiratie op te doen. Kopenhagen is zo’n stad. Goed bereikbaar èn met hedendaagse architectuur, zoals Amager Bakke/Copenhill, de kunstmatige skihelling en recreatief wandelgebied gebouwd op het nieuwe centrum voor afvalbeheer. Het recreatiegebied gaat deze maand open. Een ander project om te bekijken of te bezoeken is het BLOX-project door OMA is een stapeling van het Deense Architectuur Centrum, kantoren, sportschool, resaurant, woningen en publieke en parkeerruimte op en onder een autoweg. Ook interessant is 8Tallet in Ørestad van Bjarke Ingels group (BIG). Het M/S Martime Museum of Denmark. Het museum ligt voor het Kronborg Castle in Elsinore en heeft de vorm van een groot schip. Het ontwerp is eveneens van BIG. Of ga eten in een ontwerp van BIG, het NOMA.
Maar er is meer te zien zoals het Royal Danish Opera House door Henning Larsen. Lokale architecten zijn betrokken geweest bij het ontwerp van het interieur, zoals Per Kirkeby die de bronzen reliëfs heeft verzorgd en Olafur Eliasson die drie lichtsculpturen heeft gemaakt voor de foyer. Met zijn Det Kongelige Bibliothek op het eiland Slotsholmen, ook wel bekend als de Zwarte Diamant door schmidt hammer lassen of het Operaen op het eiland Holmen van de Deense architect Henning Larsen. Meer info over Kopenhagen en zijn architectuur

Op Object2018 presenteerde Plankstaal de lamp De Lat

De Wissel en De Lat van Plankstaal
Plankstaal toonde tijdens Object 2018 Rotterdam de salontafelset ‘De Wissel’. Deze set wordt gemaakt door de beschutte werkplaatsen Wij 3.0 en 50/50 Wood. Daarnaast is de wandlamp ‘De Lat’ een leuk kerstcadeau. Voor het maken van deze lamp is PLANKSTAAL een verbinding aangegaan met cliënten van een forensisch psychiatrisch centrum. De wandlamp wordt gemaakt aan de hand van een nieuwe leermethode, waarbij gebruik gemaakt wordt van bijpassende mallen. Je kunt de meubels van PLANKSTAAL herkennen aan de een eenvoudige, maar strakke constructie van planken en staal. Het is een wisselwerking tussen staal en planken en tussen bedenker en makers. Lees meer

kerstkado_brutalist-calendar-blue-crow-media-furniture-christmas-gift-guide-2018_dezeen_2364_col_3-1704x1704

Brutalistische kalender door Blue Crow Media
Brutalistische werken van Le Corbusier, Marcel Breuer en Paul Rudolph versieren de pagina’s van deze kalender. De bovenste helft van de spread toont de foto met bijschrift. Datums worden vervolgens in rijen onderaan in vetgedrukte tekst geplaatst die op de bouwstijl is gebaseerd. Verkrijgbaar bij Crow Media.

Mocht je nog iets voor op het verlanglijstje weten, mail dan naar architect@vakmedianet.nl. Wij zullen er voor zorgen (mist interessant) dat je cadeautip op de lijst komt.

Lees meer over Kopenhagen

 

 

Reageer op dit artikel