artikel

Lees nu het nieuwe Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Architectuur

Lees nu het nieuwe Digimagazine Digitalisering en Robotisering
Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Nieuwe technologieën hebben het veld van de architectuur grondig veranderd. Hoe kunnen architecten deze ontwikkelingen toepassen bij de realisering van projecten? En hoe kunnen ze in het ontwerp inspelen op een digitale omgeving? In het nieuwe Digimagazine spreken we diverse architecten over hun visie en projecten op het gebied van digitalisering en robotisering.

Direct naar het Digimagazine >

Digitale omgeving

Digitale technieken kennen op dit moment al veel toepassingen in de architectuur. Harm Tilman schrijft over de nieuwe inrichting van Microsoft Nederland in Amsterdam. D/DOCK realiseerde voor het hoofdkantoor een nieuwe werkomgeving waar de gebruikers centraal staan. Dankzij de toepassing van nieuwe technologieën, functioneert het gebouw als een persoonlijke assistent voor alle medewerkers en bezoekers.

Ook in de openbare ruimte spelen nieuwe digitale technieken een belangrijke rol. Carlo Ratti Associati en Sidewalk Labs werken samen aan een flexibel bestratingssysteem dat inspeelt op verschillende stedelijke scenario’s. Dynamic Street geeft de mogelijkheid om de functie van de straat gedurende de dag aan te passen. Zo kan er gedurende de spits een extra rijbaan komen, in de middag een basketbalveld en ’s avonds een levendig voetgangersgebied.

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Direct naar het Digimagazine >

Digitale toekomst

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Volgens Reijer Pielkenrood, senior architect bij MVSA, levert dat voor architecten veel nieuwe mogelijkheden op. Hij licht vier trends toe waar we de komende jaren nog veel over zullen horen: Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Artificial Intelligence (AI) en Robotica.

Dafne Wiegers, partner-architect bij AHH, is eveneens overtuigd van de digitale mogelijkheden. In een interview met Afke Laarakker legt ze uit dat ontwerpers veel kunnen leren van digitale architectuur en gameruimte: “Game-ontwerpers beginnen met het schetsen van scenes. Die scenes worden pas later 3D-gemodelleerd en aan elkaar geplakt tot een gebouw of wereld. Dit geheel ziet er niet logisch uit, maar het verhaal waar je doorheen beweegt is fantastisch.”

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Direct naar het Digimagazine >

Robotarchitectuur

Wessel van Beerendonk vertelt vervolgens hoe hij de nieuwe technieken toepast in de architectuurprojecten van Studio RAP: “In onze projecten combineren we de ongekende mogelijkheden van computational design met nieuwe digitale fabricagemethoden. Zoals de modernisten ruim honderd jaar geleden innovaties van toen vertaalden naar een nieuwe architectuur, zo geloven wij bij RAP dat innovaties van vandaag leiden tot een eigentijdse architectuur.”

Onderzoekers Stephanie Chaltiel, Sébastiean Goessens en Pierre Latteur proberen dit nog verder door te voeren. Op kleine schaal experimenteren zij nu met de toepassing van drones als bouwassistenten. Deze vliegende robots hebben de potentie bouwprocessen te veranderen en bouwwerkzaamheden op plekken die moeilijk bereikbaar zijn, te vereenvoudigen. Maar dit vraagt om een volledige andere benadering van het bouwproces.

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Direct naar het Digimagazine >

3D-printen

De mogelijkheden van robots kennen nog een geheel andere toepassing. SEArch+ doet onderzoek naar de bouw van een huis op Mars dat door 3D-printers wordt gebouwd. Deze maken gebruik van het aanwezige regoliet, het oppervlaktemateriaal op de planeet, om het transport van bouwmaterialen te beperken. Dat heeft geresulteerd in het ontwerp van het Mars X-House, een robuuste woning op de rode planeet waar vier bemanningsleden prettig kunnen verblijven.

Waar het Mars X-House voorlopig nog toekomstmuziek is, werkt Houben / Van Mierlo op dit moment hard aan het project Milestone. Dit moeten de eerste bewoonbare 3D-betongeprinte woningen ter wereld worden. Door de woningen na elkaar uit te werken en te printen, kunnen ervaringen van eerdere versies verwerkt worden in het nieuwste project om de techniek telkens weer naar een hoger niveau te brengen.

Digimagazine Digitalisering en Robotisering

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Reageer op dit artikel