artikel

Behoefte aan inspiratie? Bezoek een tentoonstelling in de Kerstvakantie

Architectuur

Behoefte aan inspiratie? Bezoek een tentoonstelling in de Kerstvakantie
Beeld: Shutterstock

De Kerstvakantie is een prima periode om je kennis bij te schaven of inspiratie op te doen. De beste methode is natuurlijk het bezoeken van tentoonstellingen of evenementen tijdens de vakantie. Onderstaand een selectie die we voor je hebben gemaakt.

Nederland en België

De Amsterdamse wijk Bijlmermeer

Buitententoonstelling Bijlmer door de lens
Tot en met 15 januari 2019
Er wordt alweer vijftig jaar gebouwd, gebeden, gedanst, gedroomd, geflaneerd, gehuild, gelachen, geleerd, geloofd, geplengd, geprotesteerd, gereisd, gesloopt, gespeeld, gesport, gevierd, gevlochten, gewerkt, gewoond, gezocht, gezongen en grootgebracht in de Bijlmer.

Uiteenlopende fotografen hebben langer of korter geleden hun blik laten vallen op een gedenkwaardig of juist alledaags moment, terwijl de teksten een kijk geven op de toekomstperspectieven van verscheiden woordkunstenaars. Fiets of wandel de hele route rondom het Gulden Kruispad en bekijk vele momentopnamen uit vijftig jaar Bijlmergeschiedenis en een scala aan visies op de Bijlmertoekomst door de lens van onder andere: Les Adu, Theo Baart, Yve Baya, Kors van Bennekom, Noraly Beyer, Sharon Bispham, Yahmani Blackman, Dorothy Blokland, Sangiorgio Blonk, Gershwin Bonevacia, Orville  Breeveld, Joost van den Broek, Angelo Bromet, Mariette Carstens, Kiddo Cee, Ernestine Comvalius.

UxU Studio, Desire. Beeld: Janus van den Eijnden

Amsterdam Light festival
Tot en met 20 januari
Onder het wat ongrijpbare motto ‘The medium is the message’ – een gevleugelde uitspraak van filosoof Marshall McLuhan – is in Amsterdam  de zevende editie van het Amsterdam Light Festival te zien.. Kunstenaars hebben hun eigen draai aan de slogan gegeven en 29 lichtkunstwerken ontworpen, die tijdens een rondvaart of -wandeling door de binnenstad te bewonderen zijn.

Amsterdam Light Festival duurt tot en met 20 januari. De kunstwerken zijn dagelijks van 17.00 tot 23.00 uur te bewonderen in de historische binnenstad.

Léon Stynen, architect
Tot en met 20 januari
Het Vlaams Architectuurinstituut en deSingel organiseert een overzichtstentoonstelling over het oeuvre van de Belgische architect Léon Stynen.

Weinig Belgische architecten hebben zò’n markant en verscheiden oeuvre nagelaten als Léon Stynen (1899-1990). Meer dan vijftig jaar lang, van de vroege jaren 1920 tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 1977, was hij actief als architect, stedenbouwkundige en designer. Hij was over het hele land werkzaam, met een grote voorliefde voor zijn geboortestad Antwerpen. Zijn faam dankt hij niet alleen aan zijn oeuvre, maar ook aan zijn rol in het onderwijs en aan zijn engagementen in talrijke belangenverenigingen en socio-culturele organisaties. In alle publicaties over de Belgische architectuurgeschiedenis staat Stynen vermeld als een van de toonaangevende architecten van zijn generatie. Enkele sleutelwerken van het modernisme in België staan op zijn naam.

deSingel Internationale Kunstcampus
Desquinlei 25
Antwerpen
Openeningstijden: woensdag tot zondag van 14 tot 19.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdag. Gesloten op 25 december en 1 januari. Op 24 december en 31 december open tot 16.00 uur.
De toegang is gratis

The Bombing of Rafah Gaza Palestine. Beeld Forensic Architecture

The Bombing of Rafah Gaza Palestine. Beeld Forensic Architecture

Forensic Justice
Tot en met 27 januari
Het BAK (basis voor acutele kunst, Utrecht) toont de eerste tentoonstelling in Nederland over het werk van het Londense onderzoeksbureau Forensic Architecture.  Dit onafhankelijk en interdisciplinair onderzoeksbureaus bestaat uit onder andere kunstenaars, wetenschappers, juristen, filmmakers en architecten.  Het bureau maakt gebruik van nieuwe esthetische en politieke onderzoeksmethodes om schendingen van de rechten van zowel mens als natuur te onderzoeken. Ze leveren doorslaggevend bewijs aan internationale gerechtshoven en werken met een breed scala aan activistische groeperingen, de Verenigde Naties en NGO’s zoals Amnesty International. Ze werken tevens met kunstinstellingen, die als een belangrijk publiek forum dienen voor de verspreiding van onderzoeken.

De werken in Forensic Justice tonen ieder een onderzoek naar een andere zaak, maar hebben met elkaar gemeen dat het altijd gaat om het herwinnen van sociale of ecologische rechtvaardigheid. Naast bestaande werken wordt er een nieuw werk getoond dat in 2018 is gecoproduceerd met BAK. Dit werk gaat over een nieuw onderzoek naar de rol van de politie bij de moord van de jonge Griekse rapper Pavlov Fyssas.

BK
Pauwstraat 13a, Utrecht
De tentoonstelling is woensdag tot en met zondag van 13.00–19.00 uur geopend. Let op: de tentoonstelling bevat schokkende beelden en is dan ook niet geschikt voor kinderen jonger dan 12 jaar.
Meer info

Dujardin Galerie Traan

Filip Dujardin – Memorabilia

Filip Dujardin Memorabilia
Tot en met 9 februari
Knippen, plakken en re-assembleren is Dujardin’s lijfpraktijk die hij zowel in zijn fotomontages als in zijn sculpturaal werk hanteert. Voor Memorabilia doet hij dat op een gelijkaardige manier, maar dan aardser, gegronder. Dujardin staat in nauw contact met zijn materialen, kijkt deze recht in de ogen. Hij laat zich overleveren aan hun essentie, aan hun weerkracht en hardheid. Hij vermorzelt, ontleedt en vervormt vooraleer hij weer regenereert en re-assembleert. In zijn objecten vinden we hetzelfde comprimeren van materialen en vormen als in zijn fotomontages, waardoor ze dezelfde kunsthistorische gelaagdheid krijgen. In deze editie ‘memorial IV’ is de lens van Dujardin gericht op een puinhoop van bouwafval met stukken, scherven, afgekapt en vermorzeld constructiemateriaal.

Valerie Traan
Openingstijden: donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur, ook op 27, 28 en 29 december

Reyndersstraat 12
2000 Antwerpen
Meer info

Binnenkijken met Thijs Wolzak

Binnenkijken met Thijs Wolzak
Tot en met 17 februari 2019
Tussen september 2011 en januari 2018 fotografeerde Thijs Wolzak 248 keer Nederlanders in hun interieur. De fotoserie werd wekelijks getoond in de populaire rubriek ‘Binnenkijken’ in NRC Handelsblad. Design Museum Den Bosch toont tot en met 17 februari 2019 een selectie uit deze serie.

Uit de serie is een selectie gemaakt van 23 beelden die los in de ruimte in groot formaat lichtkasten worden gepresenteerd. Het tentoonstellingsontwerp van Kossmann.dejong versterkt twee belangrijke kwaliteiten van de beelden. De foto’s bevatten ten eerste vele details die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Door elk beeld op een groot formaat te tonen, wordt elke woonruimte een schatkamer van ontdekkingen. Ten tweede heeft de kijker door de ruimtelijke werking van de foto’s het gevoel in de deuropening van een ruimte te staan en er zo binnen kan lopen. Dit gevoel wordt versterkt door de bewoners zelf die via audiohandsets, aan het woord komen.

Designmuseum Den Bosch
De Mortel 4
Den Bosch
Openeningstijden: dinsdag t/m zondag 11 – 17 uur, maandag gesloten
Meer info

Kleiburg, De Flat (NL Architects en XVW architectuur) is de winnaar van de Award in 2017. Foto: Stijn Spoelstra

EU Mies Award, Prize for Contemporary Architecture, Mies van der Rohe Award 2017
Tot en met 24 februari 2019
De EU Mies van der Rohe Award wordt uitgereikt aan iconische bouwprojecten die Europa meer vorm en kleur geven. De tentoonstelling toont 40 werken, geselecteerd door een internationale tjury, die ditmaal specifiek inhaken op het stedelijke karakter van Europa. Ze staan opgesteld volgens hun plek in het stedelijk weefsel. Samen vormen ze de City of 40, een imaginaire stad.

De lijst van geëxposeerde projecten bevat publieke bouwwerken zoals een station, een bibliotheek, een opera en enkele musea, maar vooral nieuwe woonvormen en collectieve huisvesting zijn opvallend sterk in de award terug te vinden. Lees meer over de genomineerden van de Mies van de Rohe prijs van dit jaar.

M – Museum Leuven
Leopold Vanderkelenstraat 28
Leuven
Openingstijden: maandag-zondag: 11.18 oor. Donderdag 11-22.00 uur
Woensdag gesloten
Meer informatie

Vernieuwd Anne Frankhuis geopend

©Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares).

Anne Frank Huis
Permanent
De meeste van jullie zullen een bezoek hebben gebracht aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Dit jaar is een extra reden om het ‘huis’ te bezoeken. Het museum heeft de afgelopen twee jaar een vernieuwing ondergaan. De make-over was nodig om de jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en de vernietigingskampen niet meer goed kennen.  Een leerzame besteding in de kerstvakantie, vooral met buitenlandse gasten.

Anne Frankhuis
Prinsengracht 263-267
Amsterdam
Openingstijden: werkdagen: 09-19.00 uur
Zaterdag: 09.00-22.00 uur
Meer informatie

Perskamer Unesco - Gerrit Rietveld - 1958

Perskamer Unesco – Gerrit Rietveld – 1958

Rijke eenvoud. Interieurs & objecten uit de wederopbouw
Tot en met 5 mei 2019
De expositie toont gerestaureerde meubelensembles van bekende Nederlandse ontwerpers, objecten van verzamelaars en werk van hedendaagse makers. Daarnaast is er een randprogramma met lezingen, creatieve workshops en nachtelijke videokunst.

Met de expositie en randprogrammering schenkt het Van Eesteren Museum aandacht aan de thema’s interieur, wederopbouw en Goed Wonen uit de wederopbouwperiode, en verbindt deze aan actuele onderwerpen als duurzaamheid en hergebruik.

De meubelensembles die te zien zijn, tonen een dwarsdoorsnede van ontwerpen voor wonen, werken en ontspannen uit de periode 1945-1965. Ze geven een tijdsbeeld en een visie op het ontwerpvak en het leven zelf in een opkomende welvaartsstaat. Hoe beïnvloedden fabricagetechnieken de vormgeving? En welke veranderingen traden op in het gangbare interieur en de opvattingen daarover? Er zijn werken te zien uit de collectie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), zoals de perskamer die Gerrit Rietveld in 1958 ontwierp voor het destijds nieuwe hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Maar ook een ladekast voor lingerie van Hein Salomonson uit 1954, een fauteuil van Dirk van Sliedregt uit de jaren 60 en een woninginterieur van een Amsterdamse dokterspraktijk van Coen de Vries uit 1954.

Van Eesteren Museum
Noordzijde 31
Amsterdam
Openeningstijden: donderdag t/m zondag van 12-17.00 uur
Meer info

Bali Museum Volkenkunde. Tentoonstellingsontwerp: Tinker imagineers. Beeld: Mike Bink

Bali – Welcome to Paradise
Tot en met 26 mei
In zeven kleurrijke thematische ruimten zijn bijzondere collecties te zien en zijn er via multimedia ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Ontmoet marktverkopers, kom te weten hoe de hindoeïstische priester de tradities en rituelen in stand houdt, waarom de activistische Balinese kunstenaar Made Bayak de plasticproblematiek aan de orde stelt. Ook kan je luisteren naar een bewoner die werkzaam is in de toeristenindustrie die een toekomst ziet in het eiland waar rijstvelden worden verdrongen door hotels.

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1
Leiden
Open op dinsdag t/m zondag, 10.00 – 17.00 uur
Meer informatie

Internationaal

Miodrag Živković. Monument to the Battle of the Sutjeska. 1965–71, Tjentište, Bosnie en Herzegovina. Foto: Valentin Jeck, commissioned by The Museum of Modern Art, 2016

Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980
Tot en met 13 januari 2019
Mocht je toevallig in New York zijn deze kerstvakantie dan is de tentoonstelling Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980 in het MoMa een aanrader.

De tentoonstelling bevat werk van belangrijke architecten, waaronder Bogdan Bogdanović, Juraj Neidhardt, Svetlana Kana Radević, Edvard Ravnikar, Vjenceslav Richter en Milica Šterić. Van het sculpturale interieur van de Witte Moskee op het platteland van Bosnië tot de reconstructie na de aardbeving van de stad Skopje op basis van Kenzo Tange’s Metabolist-ontwerp, naar de nieuwe stad Nieuw Belgrado met zijn expressieve grootschalige woonblokken en openbare gebouwen.

De tentoonstelling die tot en met 13 januari 2019 is te zien in het MoMa toont meer dan 400 tekeningen, modellen, foto’s en filmrollen van reusachtige betonnen kantoorgebouwen en woontorens die zijn verzameld uit een reeks gemeentelijke archieven, familiecollecties en musea uit de regio.

The Museum of Modern Art
11 West 53 Street
New York, NY 10019
Openingstijden: 10.30 – 17.30 uur
Op vrijdag tot 20.00 uur
Meer informatie

Dawson's Heights door Kate Macintosh

Dawson’s Heights door Kate Macintosh nu

Dawson’s Heights: Hilltop Community, Londen
Tot 2 februari 2019
Deze tentoonstelling van twintig niet eerder geziene foto’s concentreert zich op Dawson’s Heights in Zuid-Londen, ontworpen door architect Kate Macintosh. Het bevat beelden die oorspronkelijk in opdracht van de voormalige journalist en fotograaf Sam Lambert voor het Architects ‘Journal zijn gemaakt. Dawson’s Heights was een grootschalig experiment in Britse sociale woningbouw, voltooid door Kate Macintosh op 27-jarige leeftijd in opdracht van de Londense wijk Southwark’s Architect’s Department. Beschreven als een van de meest opmerkelijke woningbouwontwikkelingen in het naoorlogse Verenigd Koninkrijk en geliefd bij de bewoners, werd het in 2012 niettemin voor notering afgewezen.

RIBA
66 Portland Place,
Londen W1B 1AD
Openingstijden: maandag-vrijdag van 8 tot 17.30. Zaterdag: 10-17.00 uur. Zondag’s gesloten
Meer informatie

A home for all: Six experiments in social housing, Londen
Tot 30 juni
Het V&A en de RIBA presenteren in een tentoonstelling zes voorbeelden van Britse sociale huisvestingsprojecten van de laatste 100 jaar, elk met een experimentele aanpak bij het bieden van een huis voor iedereen.

Victora and Albert Museum
Gallery 128a
Cromwell Road, Londen SW7 2RL
Openingstijden: dagelijks 10.00 – 17.45 uur.
Op vrijdag: 10-22.00 uur
Meer informatie

Reageer op dit artikel