artikel

10 meest gelezen blogs van 2018

Architectuur

10 meest gelezen blogs van 2018
10 meest gelezen blogs van 2018

Dagelijks prikkelen onze bloggers op de Architect met een persoonlijke kijk op de actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties in de eigen omgeving. Aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken en zetten we tien best gelezen blogs op een rij.

De tien meeste gelezen blogs brengen de actuele thema’s van het afgelopen jaar samen in beeld. Van de hoogbouwdiscussie in Amsterdam tot aan praktijkvoorbeelden in Tokio, Shanghai en Hong Kong. Van de discussie rondom Rijnstraat 8 tot aan een thuisgevoel op de werkplek. En van een circulaire detaillering tot aan de architect als aannemer van de toekomst.

1. Halbe Zijlstra, het ministerie en de architectuur – door Harm Tilman

Daags na Kerstmis vorig jaar uitte minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra forse kritiek op het project Rijnstraat 8. Maar in plaats van de architect te blameren, kan hij beter zijn collega van Binnenlandse Zaken aanspreken op het programma en de aanbesteding van dit project.

beeld Delfino Sisto Legnani and Marco Cappelletti

2. Gestapelde Tiny Houses – door Jeroen Apers

Gestapelde tiny houses in Tokio. Een tien verdiepingen tellende woontoren met een footprint van minder dan 50 vierkante meter. Door de vloeren op verschillende hoogtes tussen vloerbalken op te hangen heeft elke verdieping een andere doorsnede. Ontwerp van Hiroyuki Ito Architects.

Jeroen Apers Gestapelde TinyHouses in Tokio

3. Kom maar op met die Verticale Vinex – door Joost van den Hoek

Hoe en waar in Nederland de komende periode die miljoen nieuwe woningen gebouwd gaan worden weet niemand. Dat de horizontale Vinex, suburbs aan de snelwegafslag, niet herhaald zal worden lijkt iedereen te begrijpen.

De simplificatie van het debat tot wel of geen hoogbouw is weinig zinvol: het gaat om het beoogde leef- en woonmilieu.

Compound downtown Shanghai, beeld Joost van den hoek

beeld Joost van den hoek

4. Volgende week opent de Biënnale van Venetië maar Nederland is er niet bij

In mei opende de zestiende Internationale Architectuur Biënnale van Venetië. Nederlandse architectuur is niet vertegenwoordigd op deze biënnale, voor de eerste maal in de geschiedenis. Wat is er aan de hand?

5. Wat als de architecten de aannemers van de toekomst zijn? – door Juliette Bekkering

‘BAM wint altijd’, stond er op 18 maart 2018 met grote letters in NRC Handelsblad. Dit naar aanleiding van de aanleg van de tramlijn naar de Uithof in Utrecht. De kop in de krant was berustend maar niet verbazingwekkend.

De conclusie van de krant klinkt bekend in de oren: de aannemers lijken inderdaad altijd te winnen ten koste van de kwaliteit van de projecten en de portemonnee van de bouwheer.

MX3D werkt in een werkplaats op de NDSM-werf aan een 3D-geprinte brug, beeld Thijs Wolzak

beeld Thijs Wolzak

6. Amsterdam aan de MaaS – door Matthijs de Boer

De discussie over de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland wordt met hoog oplopende emoties gevoerd. Is Hoogbouw nou goed of kwaad? Architecten voeren het hoogste woord. Hoog tijd het eens zakelijk te bekijken.

Sluisbuurt Amsterdam, beeld Roos Aldershoff

beeld Roos Aldershoff

7. Wonen in de bestaande stad – door Robbert Guis 

Hoogbouw is veel te duur en levert niet de gewenste woonruimte op, meent architect Sjoerd Soeters. Volgens architect Robbert Guis is verdichten meer dan een rekensom van hoe hoog of laag een gebouw moet zijn. Veel efficiënter is het om te praten over wat er al is en hoe je hier het best op kunt reageren.

8. Verdichting pur Sang – door Michael Wolf

Sinds 1994 woont en werkt Michael Wolf in Hong Kong. Deze stad, met meer dan zeven miljoen inwoners, is zijn inspiratiebron geworden. In Architecture of Density (2003 – 2014), een van Wolfs meest beroemde series, worden foto’s van de volgebouwde stad zo aangesneden dat hemel en horizon ontbreken en het beeld bijna abstract wordt. Het Haagse fotomuseum toonde een overzicht van Wolfs werk.

Michael Wolf, Architecture of Density, Hong Kong 2003-2014. © Michael Wolf 2018, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen

beeld Michael Wolf 2018, courtesy Galerie Wouter van Leeuwen

9. Detail 28: Circulair – door Marjolein van Eig

Toen werd aangekondigd dat de gloeilamp de wereld zou gaan verlaten, kocht ik er bakken vol van. Het stelt me elke dag weer gerust, te weten dat de rest van ons leven er voldoende gloeilampen in huis zijn. Vooral als ik bij de overburen naar binnen kijk, die boeken lezen, badend in het slechtste licht dat er bestaat: spaarlampenlicht.

Alles wordt lelijk en vaal van spaarlampenlicht; het eten smaakt niet meer, het gezicht van je geliefde wordt oranje en wellicht nog belangrijker: je ziet niks. De kleur is niet goed, je mist elk detail.

de Architekten Cie. - Circl_ BN AMRO ©Ossip

beeld Ossip van Duivenbode

10. Werken doe je maar thuis – door Pieter Graaff

Organisaties die hun medewerkers aan zich willen binden, investeren niet alleen in een gezonde en functionele werkomgeving, maar ook in betrokkenheid en informele ruimte. Vanuit die gedachte is de inrichting van werkomgevingen gebaat bij meer aandacht voor thuisgevoel.

Daarbij kunnen bedrijven wat leren van maatschappelijke organisaties, die drijven op de verbondenheid van vrijwilligers en verenigingsleden. Het is de kunst een combinatie te realiseren van maatwerk in het ontwerp en ruimte om een plek zelf verder in te richten.

Blog Pieter Graaff - Werken doe je thuis maar

Reageer op dit artikel