artikel

Verslag: Feestelijke uitreiking ARC18 Awards in de Van Nellefabriek

Architectuur

Verslag: Feestelijke uitreiking ARC18 Awards in de Van Nellefabriek
Adriaan Geuze ontvangt ARC18 Oeuvre Award uit handen van juryvoorzitter Robert Winkel. Beeld KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Op donderdag 22 november zijn tijdens een feestelijke avond in de Van Nellefabriek de ARC18 Awards uitgereikt. Tijdens een uitgebreid diner zagen de 450 gasten wie er met een van de felbegeerde Awards, in categorieën die gaan ‘van stoel tot stad’, naar huis ging.

Hoofdredacteur Harm Tilman opent de avond in de Van Nellefabriek. Hij benadrukt dat de 475 inzendingen voor de ARC18 Awards een goed overzicht geven van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur. Het gaat weer een stuk beter met de economie en dat geeft architecten de ruimte om na te denken over de bijdrage die ze kunnen leveren aan de gebouwde omgeving.

Van Oeuvre tot Jong Talent

Tijdens de amuse mag Adriaan Geuze (West 8) de ARC18 Oeuvre Award in ontvangst nemen van juryvoorzitter Robert Winkel. In zijn dankwoord pleit Geuze voor het cultiveren van lelijkheid, zoals hij dat in de beginperiode van zijn bureau ook omarmde. Destijds zorgde de krakersbeweging voor een levendige invulling van de plinten in de stad. Iets wat vandaag de dag steeds meer onder druk komt te staan.

Vervolgens maakt juryvoorzitter Jan Peter Wingender bekend dat Tomas Dirrix de winnaar is van de ARC18 Jong Talent Award. Wingender prijst de manier waarop hij zijn inspiratie zowel van binnen als buiten het vakgebied haalt. En hij ziet in Dirrix iemand die in staat is om de titel ‘jong talent’ in de komende jaren te gelde te maken.

Verfijnde details en verbindende interieurs

Na het voorgerecht komt juryvoorzitter Jacq. de Brouwer naar voren voor de uitreiking van de ARC18 Detail Award. Deze gaat naar Happel Cornelisse Verhoeven voor het hoekgebouw Cadix in Antwerpen. De jury was vooral onder de indruk van de ultieme fijnheid in de detaillering. Daarmee is het project een groot compliment aan de sociale woningbouw.

Vervolgens is het aan juryvoorzitter Richard Hutten om de ARC18 Meubel Award uit te reiken aan het Pauzelandschap door man&paard. Het ontwerp biedt een comfortabele rustruimte waar gebruikers zich even kunnen onttrekken aan de dagelijkse drukte van het kantoor. De jury heeft veel waardering voor de manier waarop het Pauzelandschap meer ruimte biedt voor meditatie in de werkomgeving.

Van de categorie Meubel gaat de avond verder naar de uitreiking van de ARC18 Interieur Award. Deze gaat naar het MFC Doelum in Renkum door NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhaser. Juryvoorzitter Folkert van Hagen is erg te spreken over de gelaagdheid van het ontwerp.

Vernieuwing in de architectuur

Na het hoofdgerecht is het tijd voor de ARC18 Innovatie Award. Juryvoorzitter Thijs Asselbergs reikt deze uit aan bureau SLA & Overtreders W voor het People’s Pavilion van de Dutch Design Week 2017. De winnaars zijn blij met de prijs en zien het als een stimulans om weer met vernieuwende projecten te komen.

Dan is het tijd voor een nieuwe categorie: de ARC18 Development Award. Jeroen van Schooten benadrukt het belang van deze categorie die de inzet van excellente architectuur in commerciële projectontwikkeling bekroont. Hij overhandigt de prijs uiteindelijk aan White House Development en Mei architects and planners voor het Kaaspakhuis in Gouda.

Jarenlange betrokkenheid

Na het dessert komt juryvoorzitter Ellen van Loon het podium op voor de uitreiking van de ARC18 Architectuur Award. Zij roept de stations van de Noord/Zuidlijn door Benthem Crouwel Architects uit tot winnaar van de prijs. De jury had daarbij veel waardering voor de manier waarop de architecten al ruim twintig jaar bij het project betrokken zijn. Hopelijk kunnen ze dat nu nog doorzetten in het ontwerp van station Sixhaven.

Harm Tilman sluit de uitreiking van de ARC18 Awards af. Het is een feest om te zien hoe de verschillende bureaus aan hun ontwerpen hebben gewerkt en hoe dat heeft geleid tot bijzondere projecten. Nu is het tijd om de avond af te sluiten met een gezellige borrel en op naar een mooi vervolg met de ARC19 Awards op 7 november 2019.

De ARC18 Awards zijn een initiatief van de Architect en haar partners JUNG, Kingspan, KUBUS, Oniro, RED Company, ROHDE & GRAHL, SV Collection en Tarkett.

Lees verder

Reageer op dit artikel