artikel

En de winnaars van ARC18 Awards zijn…

Architectuur

Tijdens de feestelijke uitreiking in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam zijn de winnaars van de ARC18 Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Daarnaast is Adriaan Geuze (West 8) onderscheiden met de ARC18 Oeuvre Award en mocht Tomas Dirrix de ARC18 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Voor de ARC18 Awards zijn dit jaar 475 inzendingen binnengekomen. De onafhankelijke jury’s stonden voor de opgave om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.

Stedelijke inpassing

Bij veel jury’s speelde de vraag over wat gebouwen kunnen bijdragen aan de stad een belangrijke rol. Winnaar van de ARC18 Architectuur Award zijn de stations van de Noord/Zuidlijn, die door Benthem Crouwel Architects volledig zijn toegesneden op de infrastructurele functie en dit via de architectuur in hoge mate uitdragen. Het maakt de Noord/Zuidlijn tot een project met een bijzonder groot esthetisch en maatschappelijk belang.

Station Amsterdam CS. Beeld: Jannes Linders

Ook het hoekgebouw Cadix in Antwerpen kenmerkt zich door de architectuur die aansluit bij de omgeving. Met de zorgvuldig gedetailleerde gevel speelt Happel Cornelisse Verhoeven in op de lokale schippersarchitectuur en weet zij het gebouw te verankeren in de voormalige havenwijk. Reden voor de jury van de ARC18 Detail Award om het project tot winnaar aan te wijzen.

Hoekgebouw Cadix in Antwerpen. Beeld: Karin Borghouts

Verbindend interieur

De ARC18 Interieur Award is dit jaar uitgereikt aan Multifunctioneel Centrum (MFC) Doelum in Renkum door NOAHH + Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser. Dit project onderzoekt het domein dat dertig sportverenigingen met elkaar delen in een nieuwe multifunctionele accommodatie. De ontwerpers leggen in de uitwerking sterk de nadruk op het verenigen van zowel de diverse programmaonderdelen als de verschillende gebruikers.

MFC Doelum Renkum. Beeld: Katja Effting

In het faciliteren van een steeds grotere diversiteit aan activiteiten spelen meubels een belangrijke rol. Met vernieuwende oplossingen leveren ze een belangrijke bijdrage aan een duurzaam en circulair ingericht interieur. Man&paard speelt daar met het originele ontwerp voor het Pauzelandschap goed op in en ontvangt daarvoor de ARC18 Meubel Award.

Pauzelandschap door Man&paard

Pauzelandschap door Man&paard

Waardering voor experimenten

Nieuwe loot aan de stam van de ARC is de ARC18 Development Award, die de inzet van excellente architectuur in commerciële projectontwikkeling bekroont. De jury wijst het Kaaspakhuis in Gouda door White House Development en Mei architects and planners aan als winnaar van de prijs. Bij dit experimentele project heeft de nauwe samenwerking tussen de architect en projectontwikkelaar uiteindelijk geleid tot een succesvolle transformatie.

Kaaspakhuis Gouda. Beeld: Ossip van Duivenbode

Ook de ARC18 Innovatie Award bekroont het experiment. Uit bijna vijftig inzendingen wijst de jury unaniem het People’s Pavilion op de Dutch Design Week van afgelopen jaar aan als winnaar. Dit paviljoen, ontworpen door bureau SLA en Overtreders W, zoekt naar een nieuwe manier van bouwen met geleende materialen in de hoofdrol. Resultaat is een tijdelijk maar indrukwekkend paviljoen dat op de circulaire toekomst anticipeert.

People’s Pavilion. Beeld: Filip Dujardin

Van Jong Talent tot Oeuvre

Jonge talenten die aan het begin van hun carrière staan, onderzoeken welke opgaven op hen af komen. Vanwege zijn krachtige manier van denken en ontwerpen wijst de jury Tomas Dirrix aan als winnaar van de ARC18 Jong Talent Award. De projecten en bouwwerken die uit deze houding en werkwijze voortkomen, zijn fascinerend en beloven veel voor de toekomst.

Tomas Dirrix

Als gevestigde naam ontvangt Adriaan Geuze de ARC18 Oeuvre Award voor zijn blijvende bijdrage aan de Nederlandse stedebouw. Geuze ontwikkelde een inclusieve benadering van de stad met aandacht voor de diversiteit van de bewoners en de ontwikkeling van het maaiveld. Deze benadering paste hij voor het eerst toe in de Amsterdamse stadswijk Borneo Sporenburg en komt op dit moment tot wasdom in de Eindhovense wijk Strijp S.

Adriaan Geuze West 8 Carel van Hees ARC18 Oeuvre Award

Adriaan Geuze. Beeld: Carel van Hees

ARC18 Awards

Met de ARC18 Awards wil de redactie van de Architect creatieve, ondernemende en innovatie ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Awards zijn een initiatief van de Architect en haar partners JUNG, Kingspan, KUBUS, Oniro, RED Company, ROHDE & GRAHL, SV Collection en Tarkett.

Bekijk de winnaars

 

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel