artikel

Adriaan Geuze wint ARC18 Oeuvre Award

Architectuur

Adriaan Geuze van West 8 krijgt dit dit jaar de ARC18 Oeuvre Award. De jury onder leiding van Robert Winkel (Mei Architects) kent hem de prijs toe vanwege zijn immense oeuvre op het gebied van architectuur, stedebouw en landschap en de groeiende betekenis ervan voor de komende tijd.

Adriaan Geuze ontwikkelde een benadering van de stad waarin de diversiteit van de bewoners en de ontwikkeling van het maaiveld belangrijke uitgangspunten zijn. Deze benadering heeft Geuze in de Amsterdamse stadswijk Borneo Sporenburg als eerste toegepast. In zijn ogen is de straat een ruimte die stedelingen met elkaar delen en is de stad is van iedereen. Deze inclusieve benadering is in de ogen van de jury actueel en vormt een blijvende bijdrage aan de Nederlandse stedebouw.

Adriaan Geuze ontvangt de ARC18 Oeuvre Award uit handen van juryvoorzitter Robert Winkel. Beeld: KSK Photography || Kyra Sophia Kataigides

Blik van een kunstenaar, daadkracht van een ingenieur

Adriaan Geuze heeft Nederland de afgelopen jaren leren kijken naar zijn landschappen en het belang ervan voor het leefklimaat binnen en buiten de steden, aldus de jury. Geuze observeert op een manier en vanuit een traditie die in de conceptuele architectuur en stedebouw bijna in de vergetelheid is geraakt. In combinatie met zijn onomstreden vakmanschap als ontwerper, maakt hem dat tot een bijzondere en complete persoonlijkheid.

Geuze is een meesterlijk observator en analyticus

Het vak is niet alleen een inspiratie voor hem, omgekeerd is hij ook een inspiratie voor vakgenoten. Dat komt goed naar voren in zijn activiteiten in het onderwijs. Geuze weet dat hij de tijd aan zijn kant moet krijgen. De beste manier om vorm te geven aan de toekomst is om een bijdrage te leveren aan de vorming van een jonge generatie (landschaps)architecten. Adriaan Geuze is één van die docenten waarvan je je de les nog herinnert, terwijl je het project allang vergeten bent.

Maximapark door West 8 (Foto: Jeroen Musch)

Recente Nederlandse projecten van West 8 zijn Strijp S in Eindhoven, het Máximapark in Leidsche Rijn, Rotterdam CS, de Hondsbossche Duinen, het Noorderpark in Amsterdam en De Groene Loper in Maastricht. Op de foto het  Máximapark door West 8. Beeld: Jeroen Musch

Geuze combineert de blik van een kunstenaar met de daadkracht van een ingenieur

Met de toekenning van de ARC18 Oeuvre Award wil de jury Adriaan Geuze verbinden met de vraag voor welke uitdagingen de discipline staat en welke kansen dit de architectuur biedt. De jury doet dit vanuit de overtuiging dat zo opnieuw een vruchtbare wending kan worden gegeven aan het debat.

Waterfront_Toronto van West8 krijgt Award of Excellence

Tot de internationale projecten van het bureau behoren onder meer Madrid RIO, Governors Island in New York, Yongsan Park in Seoul, het Waterfront van Toronto (foto) en het West Kowloon Cultural District in Hong Kong

 

ARC18 Oeuvre Award

De ARC18 Oeuvre Award wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage levert aan de totstandkoming van de gebouwde omgeving. De jury van de ARC18 Oeuvre Award bestaat uit  Robert Winkel, Mei architects and planners (voorzitter), Bianca Seekles, ERA Contour, Jarrik Ouburg, HOH Architecten en secretaris Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect.
De ARC18 Oeuvre Award is een initiatief van de Architect

Lees meer over West 8 / Adriaan Geuze

 

Reageer op dit artikel