artikel

Triodos III in Driebergen-Zeist door RAU: een remontabele bank in een bank

Architectuur

Triodos III in Driebergen-Zeist door RAU: een remontabele bank in een bank
Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Op landgoed De Reehorst, naast station Driebergen-Zeist, werkt architectenbureau RAU aan een remontabel hoofdkantoor voor Triodos Bank Nederland. In het dynamisch vormgegeven gebouw staat de verbinding met het omringende landgoed centraal. Daarmee ontstaat een spannende wisselwerking tussen cultuur, natuur en economie.

door Marieke Giele

Landgoed De Reehorst kent een rijke historie als buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Halverwege de negentiende eeuw stichtte bankier Jan Knol het landgoed langs de nieuwe spoorbaan tussen Utrecht en Arnhem. In de loop der tijd kwamen er verschillende villa’s te staan en kreeg ook het landschap steeds meer vorm. Nu biedt het landgoed onder andere ruimte aan een cultuur- en congrescentrum, een onderzoeksinstituut en ateliers voor kunstenaars.

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Reehorst-systeem

In de zoektocht naar nieuwe kantoorruimte in de omgeving van Utrecht kwam Triodos Bank uiteindelijk bij landgoed De Reehorst terecht. Bijzonder is dat Villa De Reehorst in 1980 het decor vormde voor de oprichting van Triodos Bank. Met de bouw van het nieuwe hoofdkantoor op deze locatie komt de bank na bijna veertig jaar weer terug bij haar oorspronkelijke roots.

Triodos Bank stelt zich op als rentmeester van landgoed De Reehorst en neemt daarmee verantwoordelijkheid voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Onder de noemer ‘Reehorst-systeem’ werkt de bank samen met de huidige gebruikers aan een dynamische vormgeving van het landgoed. Daarbij staat de balans tussen cultuur, natuur en economie centraal.

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Verbinding met het landgoed

Binnen deze ecologische en cultuurhistorische kaders heeft RAU het hoofdkantoor voor Triodos Bank Nederland ontworpen. Door de positionering tegen de bestaande bosrand voegt de nieuwbouw zich in de bestaande structuur van het landgoed. Daarmee blijven de oorspronkelijke zichtlijnen behouden en respecteert het gebouw de leefomgeving van de vleermuizen.

Vanaf zowel het stationsplein als de parkeerplaats leiden twee wandelroutes naar de centrale entreehal van het kantoor. Hier ontstaat een mooi doorzicht richting beide zijden van het landgoed. De entreeruimte gaat vervolgens vloeiend over in de ontmoetingsruimte en het restaurant, die door middel van een terras verbonden zijn met het landgoed.

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Werken in het landschap

Boven deze centrale verdieping zijn de werkplekken in drie torens van respectievelijk twee, drie en vijf verdiepingen ondergebracht. Elk van deze torens kent een identieke opbouw met een centrale kern voor de facilitaire ruimten. Een ruime, vrijstaande helixvormige trap creëert een uitnodigende verbinding tussen de verdiepingen en stimuleert de beweging van de medewerkers.

Rondom deze kern zijn de werkvelden georganiseerd, die verder vrij zijn in te delen. Dankzij de compacte vorm liggen alle werkplekken binnen zes meter van de gevel. Verdiepingshoge beglazing brengt veel daglicht naar binnen en versterkt de relatie met het omringende landgoed.

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Remontabel

Vanuit het streven naar een ultiem circulair kantoor is gekozen voor een remontabele opbouw. Zo is de paddenstoelvormige hoofddraagconstructie opgebouwd uit gelamineerd hout. Dankzij de droge verbindingen tussen de kolommen, liggers, wanden en vloeren is deze constructie in de toekomst weer volledig te demonteren om elders te hergebruiken.

Alle toegepaste materialen zijn geregistreerd, gedocumenteerd en gearchiveerd in het Madaster-platform. In het Materialen Paspoort is de waarde van het materiaal na remontage direct aangegeven op basis van data uit de geschiedenis en de actuele beursdata. Dit maakt het mogelijk om de geborgen materiaalwaarde van het bankgebouw op dagelijkse basis te monitoren. Daarmee kan het gebouw in de toekomst weer dienen als een grondstoffendepot, oftewel een bank in een bank.

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Triodos III in Driebergen-Zeist, beeld RAU

Projectgegevens

Project Triodos III, Driebergen
Opdrachtgever Triodos Bank, Zeist
Ontwerp RAU, Amsterdam
Interieurarchitect Ex interiors, Nieuwegein
Landschapsarchitect Arcadis
Adviseurs constructie Aronsohn en Lüning
Adviseur installaties Deerns
Adviseur bouwfysica, brandveiligheid en BREEAM DGMR
Adviseur bouwkosten BBN
Bouwmanagement JOIN
Aannemer J.P. van Eesteren
Bruto vloeroppervlakte 12.500 vierkante meter

Digimagazine Duurzaamheid

Dit artikel is afkomstig uit het Digimagazine Duurzaamheid. Lees nu online >
Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Foto's

Reageer op dit artikel