artikel

Lees nu het nieuwe Digimagazine Duurzaamheid

Architectuur

Lees nu het nieuwe Digimagazine Duurzaamheid
Digimagazine Duurzaamheid

De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen volgen elkaar in razend tempo op. Op welke manier draagt architectuur bij aan de transitie naar een duurzame leefomgeving? En hoe kunnen we duurzaamheidscertificaten inzetten in het ontwerpproces? In het nieuwe Digimagazine spreken we diverse architecten over hun visie en projecten op het gebied van duurzaamheid.

Direct naar het Digimagazine >

Circulaire kantoren

Voor veel bedrijven moet hun nieuwe kantoor niet meer alleen duurzaam zijn, maar aansluiten bij de hedendaagse circulaire economie. Dat is goed zichtbaar in het nieuwe hoofdkantoor van Eosta. Harm Tilman maakte een video interview met opdrachtgever Volkert Engelsman , interieurarchitect Odette Ex  en interieurbouwer Jaap Logge over de aanpak van het circulaire gebouw. ‘Circulariteit vraagt om omdenken. Gewoon eens anders kijken, anders vormgeven, anders materialen behandelen en daar verantwoording voor nemen.’

Afke Laarakker bespreekt het nieuwe Unilever Food Centre door Paul de Ruiter Architects. Unilever stelde hoge duurzaamheidsambities op voor het innovatiecentrum op de campus van Wageningen. Uitgangspunt was om te bouwen met een zo klein mogelijke ecologische footprint en uiteindelijk behaalde het ontwerp de BREEAM-NL Outstanding-score.

Ook Triodos stelde hoge ambities op voor het nieuwe hoofdkantoor naast station Driebergen-Zeist. Marieke Giele ging met Thomas Rau in gesprek over dit ontwerp op landgoed De Reehorst. Architectenbureau RAU werkt op dit moment aan een remontabel gebouw dat in de toekomst weer volledig is te demonteren. De materialen zijn dan weer elders te gebruiken voor andere bouwprojecten.

Digimagazine Duurzaamheid

Direct naar het Digimagazine >

Certificaten

Duurzaamheidscertificaten zijn een belangrijke aanmoediging richting een circulaire economie. Daan Bruggink vertelt hoe hij als voorzitter van de adviesgroep Nieuwbouw en Renovatie gevraagd en ongevraagd advies geeft over het BREEAM.NL keurmerk. Met nieuwe richtlijnen wil hij meer aandacht vestigen op circulaire en gezonde architectuur.

“Op dit moment zijn veel certificaten vooral gericht op de energieprestaties van een gebouw. (…) Helaas levert dat nu bijzonder veel technische gebouwen op. (…) Ik vraag me echter af hoe gezond die gebouwen nou echt zijn. Er zijn nauwelijks natuurlijke materialen gebruikt en in sommige gevallen heb ik mijn twijfels bij de mensvriendelijkheid van het ontwerp.”

Digimagazine Duurzaamheid

Direct naar het Digimagazine >

Groene stedebouw

Circulair bouwen gaat veel verder dan een enkel gebouw. Architecten kunnen met hun ontwerpen groen bewustzijn en gedrag stimuleren, en daarmee een bijdrage leveren aan een groene stedebouw. Harm Tilman bespreekt in dit kader het hoofdkantoor van Big Green Egg in De Lier naar ontwerp van Team Paul de Vroom + Sputnik. Het zelfvoorzienende gebouw vormt een reactie op de groene omgeving die in dit gebied ontstaat.

Digimagazine Duurzaamheid

Rotterdam pakt deze transitie op nog grotere schaal aan. Max Opray bespreekt hoe de stad afgedankte bouwmaterialen omvormt tot nieuwe grondstoffen. Door flexibel te bouwen en effecient om te gaan met transport kan Rotterdam al veel winst behalen. Uiteindelijk is de doelstelling om tegen 2050 een volledig circulaire stad te zijn.

Lees, luister en bekijk hier het Digimagazine Duurzaamheid >

Nog geen abonnee? Vraag een proefmaand aan en lees de Architect direct.

Reageer op dit artikel