artikel

Geslaagd projectbezoek aan City Harbour Hotel Amsterdam

Architectuur

Geslaagd projectbezoek aan City Harbour Hotel Amsterdam
Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Op 11 oktober bracht de redactie van de Architect een projectbezoek aan het City Harbour Hotel Amsterdam. Zef Hemel sprak over de grootschalige ontwikkelingen op het Cruquiuseiland. En samen met Robin Castelein (Mulderblauw) en Erik Kleijnen (Mosa) verdiepten we ons in het gevelontwerp van het nieuwe hotel.

Het Oostelijke Havengebied in Amsterdam is op dit moment volop in ontwikkeling. Het Cruquiuseiland transformeert van een voormalige industriele zone naar een levendig woon- en werkgebied. Aan de oevers van het IJ verrijst nu het Amsterdam City Harbour Hotel.

Dit nieuwe hotel, naar ontwerp van Mulderblauw architecten, bestaat uit een interessante mix van 245 hotelkamers en 85 serviced appartments. Daarnaast fungeert het als uitvalsbasis voor de haven met 200 ligplaatsen. De oplevering van het gebouw is gepland voor medio 2019.

Stedelijke ontwikkelingen

Hoofdredacteur Harm Tilman opent het projectbezoek op de bouwplaats van het City Harbour Hotel. Hij wijst op alle ontwikkelingen die nu gaande zijn in het gebied. Naast de industriële bestaande bebouwing komen moderne appartementen, wat een interessante mix tussen oud en nieuw oplevert.

Zef Hemel, hoogleraar grootstedelijke vraagstukken aan de UvA, gaat met zijn verhaal dieper in op deze stedelijke ontwikkelingen. Ze passen duidelijk bij de groeispurt die de stad op dit moment doormaakt.

Deze ‘opslingering van Amsterdam’ vraagt om compacte woonoplossingen voor een nieuw soort bewoners. Het zal leiden tot een andere manier van leven. Uiteindelijk ziet Hemel een compacte en duurzame metropool voor zich.

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Contrastrijk gevelbeeld

Vervolgens zoomt Robin Castelein, projectarchitect bij Mulderblauw architecten, in op het ontwerp van het City Harbour Hotel. In het vierkante volume zijn verschillende snedes gemaakt die op de bestaande zichtlijnen zijn gebaseerd. Deze creëren in het midden van het gebouw een intiem plein voor het ontvangst van de bezoekers.

Aan de buitenzijde is gekozen voor een aardse tegel met een verticale structuur. Deze benadrukt de sculpturale vorm van het hotel. Met de lichte aluminiumbeplating aan de binnenzijde van het gebouw, zoekt Mulderblauw architecten een duidelijk contrast op in het gevelbeeld.

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Bouwplaats

Na de lezingen is het tijd om het City Harbour Hotel goed te bekijken. In kleine groepen leiden de sprekers alle architecten rond over de bouwplaats, waarbij er speciale aandacht is voor de buitengevel en de omgeving van het gebouw.

Met een bouwlift kan iedereen naar de hogere verdiepingen van het hotel. Vanaf hier is een spectaculair uitzicht over de oevers van het IJ. Het levert inspirerende gesprekken op tijdens de borrel in de naastgelegen Harbour Club.

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Projectbezoek City Harbour Hotel Amsterdam, beeld Harm Tilman

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Mosa

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel