artikel

Verslag Projectbezoek Erasmus MC Rotterdam met EGM architecten

Architectuur

Verslag Projectbezoek Erasmus MC Rotterdam met EGM architecten

Op donderdag 20 september organiseerde de redactie van de Architect een projectbezoek naar het Erasmus MC in Rotterdam. Samen met Willemineke Hammer, partner bij EGM architecten, gingen we dieper in op de complexe stedebouwkundige integratie van het ziekenhuis in de stad. Daarnaast bespraken we hoe de filosofie van healing environment is geïntegreerd in het ontwerp.

Het Erasmus MC bevindt zich in het centrum van Rotterdam. EGM architecten transformeerde het bestaande ziekenhuis naar een nieuw complex waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. In het ontwerp van het gebouw stond het welbevinden van de patiënten, medewerkers en studenten centraal.

Twintig jaar bouwen

Hoofdredacteur Harm Tilman opent het projectbezoek met een herinnering aan tien jaar geleden. Voor een jaarcongres over Architectuur & Zorg benaderde hij het Erasmus MC als locatie, maar dat ging helaas niet door omdat ze net waren gestart met een nieuw bouwproject. En nu, tien jaar later, is dat project opgeleverd.

Opdrachtgever Liesbeth van Heel, Programmasecretaris en Senior beleidsadviseur bij het Erasmus MC, vertelt vervolgens dat de bouwplannen voor dit grote project zelfs al twintig jaar geleden zijn gevormd. Op dat moment is besloten om de drie losse gebouwen van het academische ziekenhuis samen onder een dak te brengen.

“Het Erasmus MC is nu eigenlijk een medische stad in een stad,” aldus Van Heel. “Jaarlijks hebben we te maken met een half miljoen bezoeken van patiënten, die vaak nog iemand meenemen. Daarnaast zijn we een belangrijke werkgever voor de stad en een werkplaats voor de universiteit. Voor al deze mensen willen wij een prettige omgeving creëren.”

Stedelijke verbinding

Architect Willemineke Hammer, partner bij EGM architecten, gaat vervolgens dieper in op de architectonische uitgangspunten in het ontwerp. Het oude ziekenhuis op deze locatie bestond uit een aantal losse gebouwen. EGM architecten heeft daar een Z-vormige nieuwbouw ontworpen, die de bestaande gebouwen verbinden tot een geïntegreerd complex.

“Dit geeft de mogelijkheid om veel entrees te organiseren en het Erasmus MC te verbinden met de stad. En tegelijkertijd kunnen we deze ruimtes gebruiken als publieke gebieden, die extra identiteit geven aan het ziekenhuis,” gaat Hammer verder. “Uiteindelijk ontstaat er zo een interessante uitwisseling tussen stad, zorg, onderzoek en onderwijs.”

Rondleiding

Na de lezingen is het tijd om het Erasmus MC in het echt te bekijken. In kleine groepen leiden de sprekers alle architecten rond door het ziekenhuis, waarbij er aandacht is voor de lichte publieke gebieden, de interne organisatie en de daktuin. Het levert inspirerende gesprekken op tijdens de borrel.

Dit projectbezoek kwam tot stand in samenwerking met Boon Edam, Kingspan|Brakel Atmos en Bolidt.

Wil je ook mee op projectbezoek? Op donderdag 11 oktober bezoeken we het City Harbour Hotel in Amsterdam. Meld je nu aan >

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel