artikel

Verschenen: de Architect september 2018

Architectuur

Verschenen: de Architect september 2018

Vandaag verschijnt de Architect van september 2018 met daarin Woningbouw als centraal thema. In dit nummer besteden we ruim aandacht aan de woningopgave en de rol van architecten hierbij.

De woningbouw is de afgelopen decennia bij de private sector komen te liggen. Tegelijkertijd werden de stedelijke diensten afgebouwd en gingen gemeenten massaal over op het ontwikkelen en verkopen van gemeentelijke grond. Deze projectencultuur lijkt nu tegen haar eigen grenzen aan te lopen gegeven de nieuwe woningnood in de steden.

De vraag naar woningen is de afgelopen tijd sterk gestegen. Doordat het aanbod stagneert, stijgen de huizenprijzen exponentieel en worden woningen voor nieuwkomers steeds onbereikbaarder. De woningcrisis is echter niet alleen een zaak van ontbrekende voorraad maar ook van kwaliteit. De veranderende samenstelling van de huishoudens, de aanpasbaarheid van woningen, de menging met andere functies en de klimaattransitie vragen alle aandacht.

Floris Alkemade september magazine de Architect

FLoris Alkemade, beeld: Dik Nicolai Photographer

Floris Alkemade

Voor rijksbouwmeester Floris Alkemade is de urgentie van de huidige bouwopgave geen excuus om weer rücksichtslos open gebieden vol te gaan bouwen. Die nieuwe woningen moeten volgens hem worden gebruikt om de noodzakelijke cultuuromslag vorm te geven.

In dit nummer presenteren we het werk van drie architecten die zich in hun praktijk ruimschoots hebben gemeten met de maatschappelijke en politieke condities van het huidige woningontwerp. Door te verdichten en transformeren kun je steden echt verbeteren en interessanter maken. De projecten van Sauerbruch Hutton in Berlijn, Happel Cornelisse Verhoeven en Stephen Taylor in Antwerpen en Korth Tielens in Almere zijn een perfectie illustratie voor deze stelling.

def_Cadix Antwerpen magazine september de Architect

Beeld: Karin Borghouts

Essay

Andrea Prins analyseert in haar essay de opkomst van nieuwe professionele opdrachtgevers en onderzoekt de kansen voor met name wooncoöperaties, een in Nederland relatief onbekend fenomeen.

Amsteltower Foto Essay september de Architect. Beeld Jeroen Musch

Foto-essay Wonen voor starters,  Amstel Tower in Amsterdam door Powerhouse Company. Beeld: Jeroen Musch

Verder in het nummer onder andere:

– Foto-essay: Wonen voor starters, Amstel Tower in Amsterdam door Powerhouse Company
– Kerk Saint-Jacques-de-La-Lande in Rennes door Alvaro Siza
– Render: Ontwerpen aan het IJsselmeer
– Raamwerk Gent
– Scope

Lees deze artikelen en anderen in het septembernummer van de Architect. Wil je de editie graag ontvangen? Vul dan vrijblijvend het aanvraagformulier in. Ben je abonnee bekijk dan de digitale versie.

 

Reageer op dit artikel